Anchetaţi pentru legături cu CIA, realizatorii filmului nominalizat la Oscar, „Zero Dark Thirty”, scapă nepedepsiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premiul Oscar pentru cel mai bun film nu s-a oprit la echipa peliculei "Zero Dark Thirty".
Premiul Oscar pentru cel mai bun film nu s-a oprit la echipa peliculei "Zero Dark Thirty".

La o zi după ce filmul american „Zero Dark Thirty” a eşuat să câştige distincţii Oscar, un consilier al Congresului american a declarat luni că membrii Comitetului pentru Informaţii al Senatului au încheiat ancheta privind legăturile realizatorilor filmului cu Agenţia Centrală de Informaţii (CIA).

Comitetul pentru Informaţii a adunat mai multe informaţii din partea CIA, dar şi de la regizorul Kathryn Bigelow şi a scenaristul Mark Boal, iar deocamdată nu va lua nicio măsură, a declarat un consilier care a solicitat anonimatul, citat de agenţia de ştiri Reuters.

Casa de film Sony Pictures Entertainment, care a produs pelicula „Zero Dark Thirty”, nu a făcut nicio declaraţie imediată. Însă reacţia negativă a politicienilor americani ar fi putut contribui la scăderea şanselor filmului de a luat un premiu.  

„Zero Dark Thirty” a fost nominalizat la secţiunea pentru cel mai bun film, însă nu i-a fost acordată distincţia. Nici regizorul Kathryn Bigelow nu a reuşit să obţină trofelul pentru cel mai bun regizor, rezultat văzut în interiorul industriei de film drept o umilinţă, informează Reuters.

Comisia Senatului a lansat propria recenzie despre filmul care este o dramatizare a modului în care forţele guvernamentale ale Statelor Unite l-au capturat şi ucis pe teroristul Osama bin Laden. Senatorul Dianne Feinstein şi-a exprimat revolta faţă de scenele care au arătat cum interogatoriile controversate ale deţinuţilor CIA au făcut posibilă descoperirea liderului grupării al-Qaida.

În decembrie, la scurt timp înainte de premiera la nivel naţional a filmului „Zero Dark Thirty”, Feinstein s-a alăturat democratului Carl Levin şi republicanului John McCain şi au condamnat „anumite scene particulare în care agenţii CIA torturau deţinuţii”.

Aceia dintre noi care lucrăm în domeniul artelor ştim că reprezentarea nu este redată în mod în mod perfect simetric cu realitatea. Dacă ar fi aşa, niciun artist nu ar fi capabil să ilustreze practici inumane, niciun autor nu ar putea scrie despre ele, iar niciun regizor nu ar putea aborda subiectele dureroase ale acestei perioade”, a explicat Bigelow.

Guvernul Statelor Unite a cooperat cel puţin la fel de mult şi la realizarea filmului „Argo”, pelicula despre criza ostaticilor din Iran în 1979-1981 şi care a câştigat premiul cel mare în cadrul decernării Oscar. Regizorul şi actorul Ben Affleck împreună cu echipa sa au primit permisiunea de a filma scene în interiorul clădirii CIA din Langley, statul Virginia, pe când echipa filmului „Zero Dark Thirty” nu a obţinut dreptul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite