Analiză. Se anunţă o coabitare dificilă pentru Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire fără nici un progres, la Casa Albă, între Administraţia Trump, democraţi şi republicani
Întâlnire fără nici un progres, la Casa Albă, între Administraţia Trump, democraţi şi republicani

Se anunţă zile grele pentru preşedintele american Donald Trump, obligat la o coabitare neconfortabilă între Administraţie, Senatul republican şi Camera controlată de democraţi după alegerile din noiembrie. Şi asta în condiţiile în care guvernul federal american continuă să fie blocat, pe fondul neinţelegerilor cu privire la finanţarea cerută de Trump pentru zidul de la frontiera cu Mexicul.

 Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a votat joi legi pentru încetarea blocajului parţial al administraţiei americane, fără a asigura în acelaşi timp finanţarea zidului de la frontiera cu Mexicul, cerută de preşedintele Donald Trump, informează Reuters. În prima şedinţă cu majoritate democrată, Camera a alocat fonduri pentru funcţionarea Departamentului pentru Securitate Internă până pe 8 februarie, precum şi a Departamentului de Stat şi a departamentelor comerţului, agriculturii, muncii, trezoreriei şi a altor agenţii federale până pe 30 septembrie, când se încheie anul fiscal curent. 

Legile adoptate de congresmeni ar pune capăt blocajului instaurat în administraţia SUA de aproape două săptămâni, o situaţie care a afectat circa 800.000 de angajaţi, dar trebuie să treacă şi de Senat, unde Partidul Republican al lui Trump deţine majoritatea. Joi, liderul acestei majorităţi, senatorul Mitch McConnell, a indicat că nu sunt şanse de adoptare a textelor respective. „Să nu pierdem timpul. Să nu pornim pe picior greşit, cu democraţii din Cameră folosindu-şi platforma pentru a produce declaraţii politice, în loc de soluţii serioase”, a spus el în plenul Senatului.

 Cu câteva ore înaintea votului, Casa Albă a comunicat că consilierii preşedintelui Trump îi vor recomanda acestuia să îşi exercite dreptul de veto împotriva legilor, dacă Congresul nu alocă şi fonduri pentru zidul de la frontiera de sud. Pachetul legislativ adoptat prevede 1,3 miliarde de dolari pentru garduri şi 300 de milioane pentru alte echipamente de securizare a frontierei, inclusiv camere de supraveghere. 

Trump a anunţat că în urma discuţiilor purtate sâmbătă privind blocarea parţială a activităţii Administraţiei federale s-au înregistrat „puţine semne de progres”, o nouă îtâlnire fiind prevăzută pentru duminică. Dar întrebarea pe care şi-o pun analiştii aeste dacă democraţii vor demara investigaţii împotriva preşedintelui, cu privire la un mare număr de dosare, şi dacă în cele din urmă îl vor pune sub acuzare, în Camera Reprezentantilor.

Mulţi sunt tentaţi să o facă. Alţii avertizează însă ca în anii ’90, când republicanii au procedat la fel cu Bill Clinton, după ce acesta a minţit cu privire la relaţia sa cu Monica Lewinsky, populaţia a suspectat o vendetta politică şi republicanii au fost pedepsiţi la urne.

Întrebată dacă îşi propune să îl pună sub acuzare pe Trump, Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanţilor, nu a respins această posibilitate, spunând însă că o astfel de decizie nu trebuie să fie motivată politic, ci bazată pe fapte concrete care să o justifice. Indiferent de strategia democraţilor şi pornind de la premiza că aceştia se vor menţine disciplinaţi, preşedintele Trump va avea de făcut faţă unei Camere ostile, care va avea acces la documente şi martori şi va ancheta alegaţii de la amestecul Rusiei în alegeri până la corupţie şi abuz de putere, în relaţia cu justiţia. 

După alegerile legislative parţiale din noiembrie anul trecut, democraţii au o majoritate de 235 din totalul 434 de congresmeni în Camera Reprezentanţilor (un loc fiind indecis), iar republicanii ocupă 53 din cele 100 de locuri în Senat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite