Analiză. Care vor fi efectele raportului Mueller asupra viitorului politic al preşedintelui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pocurorul special Robert Mueller şi preşedintele SUA, Donald Trump
Pocurorul special Robert Mueller şi preşedintele SUA, Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump „nu a conspirat“ cu Rusia în timpul campaniei electorale din 2016, se arată în raportul procurorului special Robert Mueller. „Deşi acestă anchetă nu concluzionează că preşedintele a săvârşit o infracţiune, nu îl exonerează“, se arată în documentul citat de BBC. Cu toate acestea, procurorul general spune că acest lucru nu constituie o infracţiune.

Secretarul american al Justiţiei William Barr, primul destinatar al raportului investigaţiei, a prezentat duminică principalele concluzii ale procurorului special Robert Mueller din document, după aproape doi ani de anchetă, relatează AFP. Din acest document reiese că:

- Nu există elemente care să dovedească o înţelegere sau o coordonare între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova cu scopul de a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2016.

- Nu este necesar să se recomande alte inculpări, în plus faţă de cele 34 de persoane deja inculpate până în prezent, între care se află şi şase apropiaţi ai lui Trump, condamnaţi.

- Ruşii au efectuat acţiuni cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016. Mai întâi printr-o campanie pe reţele de socializare vizând să dezinformeze şi să creeze disensiuni în rândul alegătorilor. Iar apoi piratând computere ale unor conducători ai Partidului Democrat şi echipei de campanie a lui Hillary Clinton în vederea difuzării unor informaşii compromiţătoare despre candidată.

- Nu există o concluzie definitivă cu privire la o posibilă ”obstrucţionare a justiţiei” a lui Donald Trump, care l-a destituit în mai 2017 pe directorul FBI de la acea vreme, James Comey.

Cu privire la această problemă, Mueller scrie următorul lucru, potrivit rezumatului semnat de Barr: ”Fără să conchidem că preşedintele s-a făcut vinovat de un delict, cu toate acestea acest raport nu îl disculpă”.

”Attorney general" Barr, primul destinatar al raportului anchetei, conchide, la rândul său, că documentul, pe care l-a examinat de vineri, nu menţionează vreun delict susceptibil să antreneze, în opinia sa, proceduri judiciare în baza obstrucţionării justiţiei.

Procurorul special Mueller s-a sprijinit pe o echipă alcătuită din 19 jurişti, aprocimativ 40 de agenţi federali şi diverşi experţi din cadrul FBI.

În 22 de luni el a emis peste 2.800 de citaţii judiciare, aproape 500 de mandate de percheziţie şi peste 230 de ordine de confiscare de documente. Echipa sa de anchetă a lansat 13 comisii rogatorii în străinătate şi a interogat aproximativ 500 de martori.

Personalităţi marcante din anturajul de campanie al actualului preşedinte au fost de-acum inculpate, unele se află chiar la închisoare. Există suspiciunea că, chiar dacă echipa de campanie electorală a lui Trump nu a conspirat cu ruşii, lideri ai ei au fost foarte înclinaţi să folosească ajutorul pe care Moscova îl oferea.

Sunt motive să se creadă că în timpul campaniei şi chiar şi după ce a câştigat Trump urmărea încă interese de afaceri în Rusia. Apoi este îndemnul său public, din timpul campaniei, ca Rusia să dea la iveală, daca le are, emailurile dispărute de pe serverul lui Hillary Clinton.

Preşedintele american Donald Trump şi-a manifestat duminică aprecierea faţă de raportul anchetei efectuate de procurorul special Robert Mueller, conform căruia nu a existat o colaborare cu Rusia în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2016, relatează BBC şi Reuters.

 „Nu a existat colaborare cu Rusia. Nu a fost nici obstrucţionare (a justiţiei, n.red.). Şi a fost o exonerare completă şi totală. Aşadar, exonerare completă, nicio obstrucţionare, vă mulţumesc”, a declarat Donald Trump.

„Este păcat că ţara noastră a fost nevoită să treacă prin acest lucru. Sincer, este păcat că preşedintele vostru a fost nevoit să treacă prin aşa ceva- totul a început înainte să fiu ales. A fost ilegal. A fost o încercare ilegală de a mă da jos din funcţie”, a adăugat preşedintele american.

„După o investigaţie lungă, după ce multe persoane au fost rănite, după ce nimeni nu s-a uitat şi la cealaltă parte a problemei, după ce s-au întâmplat multe lucruri oribile pentru ţara noastră, s-a anunţat că nu a fost o colaborare cu Rusia”, a concluzionat Trump.

Conform declaraţiilor procurorului general al Statelor Unite, William Barr, deşi raportul nu l-a găsit vinovat pe preşedinte, acesta nu îl exonerează.

Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, a declarat că raportul procurorului special Robert Mueller a fost „mai bun decât se aştepta”, menţionând că urmează să ofere concluzii mai detaliate.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Sanders, a transmis, de asemenea, că rezultatele anchetei privind ingerinţele ruse în campania prezidenţială din 2016 reprezintă „o exonerare completă şi totală a preşedintelui Statelor Unite”.

Vicepreşedintele american Mike Pence a declarat duminică faptul că raportul procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele ruse în alegerile din 2016 indică faptul că Donald Trump este nevinovat şi ar trebui salutat de toţi cetăţenii, relatează Euronews.

Deşi raportul i-a oferit ajutor de imagine ui Trump, mulţi experţi juridici nu spun că nu era de aşteptat ca procurorul Mueller să aducă acuzaţii, deoarece normele interne ale departamentului de justiţie interzic inculparea unui preşedinte.

Republicanii au salutat concluziile raportului Mueller: "O zi mare pentru preşedintele Trump. . . norii care îi întunecau comportamentul din campanie au fost înlăturaţi ", a declarat Lindsey Graham, şeful republican al Comitetului Juridic din Senat.

Mueller a fost numit în funcţie în mai 2017, la scurt timp după ce domnul Trump l-a concediat pe James Comey din funcţia de director al FBI. El a preluat o investigaţie existentă deja în acel moment privind eforturile Rusiei de a influenţa alegerile din 2016, inclusiv o posibilă înţelegere cu membrii campaniei Trump.

Unii democraţi s-au întrebat duminică cum ar putea fi neutru Barr, având în vedere că a fost numit de Trump. Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, liderii celor două camere, au spus că scrisoarea dlui Barr "ridică mai multe semne de întrebare” şi au adăugat că Barr nu este un observator neutru şi nici nu e în măsură să facă aprecieri obiective privind raportul ".

Potrivit unui recent sondaj Fox News, patru din cinci americani consideră că raportul ar trebui să fie făcut public. Acelaşi sondaj a constatat, de asemenea, că 45% dintre americani au încredere în procurorul special mai mult decât au încredere în preşedinte, în timp ce 44% consideră că campania dlui Trump a avut legături cu Moscova. 

Concluzia procurorului special Robert Muller, conform căreia Donald Trump nu ar fi colaborat cu Rusia în 2016 pentru a câştiga preşedinţia, îi oferă preşedintelui Statelor Unite ale Americii o armă puternică împotriva adversarilor săi politici. Concluzia oferită de Muller nu este altceva decât o stimulare în lupta dificilă pentru Casa Albă, scrie Reuters.

Raportul Muller elimină una dintre provocările principale ridicate de democraţi în ultimii doi ani- câştigarea preşedinţiei în modalităţi incorecte. Astfel de acuzaţii au populat mandatul lui Trump încă din prima zi de la preluarea funcţiei.

Democraţii au promis că vor continua investigaţiile în legătură cu evenimentele campaniei electorale din 2016, dar şi cu practicile de afaceri folosite de Trump. Cu toate acestea, fără fundaţia solidă oferită de raportul lui Muller, democraţii riscă să fie acuzaţi de bluf.

,,Aceasta este o zi de aur pentru Donald Trump”, a spus istoricul prezidenţial Douglas Brinkley. ,,Acum, cătuşele sunt îndepărtate. Acesta este capabil să demonizeze presa şi democraţii că ar fi perpetuat o farsă. Acesta va putea să îşi folosească nevinovăţia ca material pentru campania electorală.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite