Analiză. Ce înseamnă pentru Trump pierderea majorităţii în Camera Reprezentanţilor şi impactul asupra curentului populist din lume INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii au obţinut marţi seara o victorie preţioasă în alegerile de la jumătate de mandat, preluând controlul parţial asupra Congresului, însă „valul“ anti-Trump anunţat o vreme nu a avut loc, relatează AFP.Totuşi, odată ce democraţii preiau majoritatea în Camera Reprezentanţilor, creşte probabilitatea lansării unei proceduri de destituire a şefului Casei Albe.

Democraţii vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în timp ce republicanii vor continua să conducă Senatul, cu o diferenţă mai mare, poate 53, chiar 54 de locuri, faţă de 51 până acum.

Alegerile de la mijloc de mandat prezidenţial aduc câştiguri, uneori substanţiale, pentru opoziţie. În cazul ce faţă, democraţii au avut handicapul de a fi obligaţi să apere disproporţionat de multe locuri în Senat, în state care au fost câştigate acum doi ani de preşedintele Trump. Acest handicap s-a dovedit imposibil de depăşit. 

Strategia agresivă anti-imigraţie a preşedintelui s-a dovedit eficientă pentru a influenţa alegerile pentru Senat, dar i-a afectat negativ pe republicani în Cameră, in zone suburbane, unde democraţii au preluat locuri în circumscrupţii care aparţinuseră republicanilor.

Democraţii au recrutat anul acesta candidaţi tineri şi viabili, pentru Cameră, mulţi aflaţi la stânga propriului partid, câţiva provenind din forţele armate. 

Democraţii au câştigat posturi de guvernator, ceea ce este important şi din perspectiva electorală pentru că guvernatorii sunt cei care influenţează masiv configuraţia circumscriptiilor viitoare. Iar faptul că ei au câştigat posturi de guvernatori, în state de mid-vestul american, care au contribuit la alegerea lui Trump, e fără îndoiala important, notează europa libera.

Divizarea urban-rural este la fel de prezentă ca întotdeauna. După cum se anticipa, democraţii au câştigat în districte suburbane în state ca Virginia şi Pennsylvania. Ei au fost însă „măturaţi“ în competiţiile pentru Senat în state predominant rurale, pierzând mandate în Indiana, Missouri şi Dakota de Nord. Partidul are în continuare dificultăţi să se adreseze votanţilor albi „gulere albastre“, scrie Reuters.

Preşedintele Donald Trump rămâne o forţă politică ce nu poate fi ignorată. Democraţii datorează câştigurile la Camera Reprezentanţilor impopularităţii lui Trump în rândul femeilor, minorităţilor, tinerilor şi votanţilor din suburbii absolvenţi de colegiu. Republicanii au afirmat că eforturile de campanie ale lui Trump din ultimele zile i-au ajutat să obţină mandate în Senat. Preşedintele a arătat că rămâne popular în state în care se decide de obicei cursa prezidenţială, precum Florida şi Ohio.

Imagine indisponibilă

Vedetele progresiste ale democraţilor au avut o noapte grea. Beto O'Rourke a pierdut în Texas, Andrew Gillum în Florida şi Richard Cordray în Ohio. Niciunul dintre ei nu a câştigat, în pofida entuziasmului pe care l-au generat la nivel naţional. Aceasta înseamnă că, pentru candidaţii progresişti, ar putea fi dificil să obţină sprijinul necesar pentru nominalizarea din partea democraţilor la alegerile prezidenţiale din 2020.

Republicanii au împiedicat un „val albastru“ democrat în cursele pentru posturile de guvernator. Ron DeSantis, susţinut de Trump, a câştigat în Florida, Mike DeWine în Ohio, Kim Reynolds în Iowa. Toate cele trei state sunt terenuri de luptă cruciale în alegerile prezidenţiale.

Democraţii au înregistrat succese importante în regiunea Marilor Lacuri. Partidul şi-a păstrat locurile în Senat în state din Vestul Mijlociu industrial câştigate de Trump în 2016. Tammy Baldwin în Wisconsin, Sherrod Brown în Ohio, Bob Casey în Pennsylvania şi Debbie Stabenow în Michigan nu au avut niciun moment o opoziţie reală din partea contracandidaţilor sprijiniţi de Trump - un semn pozitiv pentru Partidul Democrat în perspectiva campaniei prezidenţiale pentru 2020.

Pe de alta parte, atât în Senat cât şi în Cameră, delegaţiile republicane vor fi mai apropiate ideologic de preşedintele Trump, această alegere consolidează controlul acestuia asupra Partidului Republican.

 Vor pleca critici republicani din Senat ai lui Trump, precum Bob Corker şi Jeff Flake, care se pensionează, dar şi republicani moderaţi din Camera Reprezentaţilor, ca Barbara Comstock din Virginia şi Mike Coffman din Colorado, care au încercat să păstreze o distanţă faţă de preşedinte, dar au pierdut marţi cursele electorale în care au fost implicaţi. Majoritatea celor rămaşi în grupurile republicane din Congres sunt de partea preşedintelui.

La democraţi, aceste alegeri vor duce probabil, chiar dacă nu imediat, la o schimbare de generaţie politică. Problema este în ce direcţie, una moderata, ori una de extremă stânga. Analiştii spun că, marea câştigătoare a serii, Nancy Pelosi, care probabil va prelua conducerea Camerei Reprezentanţilor, nepermiţând o schimbare de generaţie mai devreme, a diminuat ceea ce ar fi putut fi o victorie mai categorică.

Americanii, în număr mare la vot

La doi ani după victoria lui Donald Trump - propulsat la Casa Albă fără cea mai mică experienţă politică sau diplomatică - americanii s-au prezentat în număr mare la secţiile de vot în întreaga ţară.

Potrivit sondajelor, cel puţin două treimi de alegători au spus că au ieşit la alegeri ca să-şi exprime atitudinea faţă de preşedintele Donald Trump. Alegerile de la mijlocul mandatului său vor decide ce partid va deţine majoritatea în cele două camere ale congresului, în următorii doi ani.

Americanii au ieşi în număr mare la alegeri, pe fondul unor relatări privind existenţa unor dificultăţi în funcţionarea scanerelor de votare. Harta electorală senatorială a jucat, anul acesta, în favoarea republicanilor, în contextul în care înnoirea unei treimi a mandatelor vizat în acest an state majoritar conservatoare.

În ajun, Facebook a blocat mai bine de 100 de conturi din reţeaua sa şi Instagram, pe care o deţine, suspectându-le că ar putea avea legături cu entităţi străine şi ar servi unei posibile ingerinţe în alegerile din Statele Unite.

Potrivit serviciului de presă al Facebook, majoritatea paginilor asociate cu aceste conturi erau în franceză sau rusă, iar cele de Instagram în engleză. Unii dintre acestea erau dedicate vieţii celebrităţilor, iar altele – dezbaterilor politice. Anterior, serviciul de micro-blogging Twitter a şters peste 10 mii de conturi suspecte care au chemat să boicoteze alegerile din Statele Unite.

Creşte riscul de destituire a preşedintelui

În urma alegerilor de marti, Statele Unite vor avea din ianuarie 2019, un Congres împărţit, ceea ce ar urma să limiteze marja de manevră a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite până la următoarele alegeri, legislative şi prezidenţiale, prevăzute în noiembrie 2020.

Alegerile de la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în funcţie. Însă pierderea Camerei, în pofida datelor excelente ale economiei americane, rămâne un revers pentru magnatul în domeniul imobiliar - atât de mult a transformat el acest scrutin într-un referendum asupra persoanei sale.

Odată ce democraţii preiau majoritatea în Camera Reprezentanţilor, creşte probabilitatea lansării unei proceduri de destituire a şefului Casei Albe, Donald Trump.

Într-un astfel de scenariu, ei ar conduce comisiile parlamentare care ar putea apoi să investigheze în special suspiciunile legate de o înţelegere secretă între echipa de campanie a miliardarului republican şi Rusia la alegerile prezidenţiale din 2016.

Cu democraţii la conducerea Camerei, ei vor putea să blocheze agenda lui Trump, pot face anumite alianţe cu administraţia, în domeniul infrastructurii, de exemplu. În plus, democraţii vor putea să investigheze administraţia şi pe preşedinte, vor putea chema martori, obţine declaraţiile de impozit ale lui Trump, sprijini investigaţia lui Robert Muller, sau cel puţin să folosească toate aceste prerogative pentru a obţine concesii în alte domenii. Republicanii vor fi mai mult chiar decât pâna acum apropiati de agenda lui Trump. 

Dacă democraţii ar fi reuşit să preia şi controlul asupra Senatului, atunci toate eventualele nominalizări făcute de Trump pentru Curtea Supremă, sistemul judiciar federal sau posturile executive din cadrul administraţiei ar putea fi blocate. Senatul are ultimul cuvânt în privinţa acestor alegeri făcute de preşedinte.

Totuşi, alegerile de marţi schimbă este echilibrul de putere. Republicanii au controlat până acum tot, de când Donald Trump a devenit preşedinte. Asta se va schimba, ducând la re-echilibrarea spectrului politic. Consecinţa va fi fie blocaj, fie compromisuri.

Numeroase premiere

 Aceste alegeri au condus la numeroase premiere. Democrata din Kansas Sharice Davids, care promovează artele marţiale, a devenit prima amerindiană aleasă în Congres, obţinând o victorie într-o regiune conservatoare.

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au devenit primele femei de confesiune musulmană alese în Camera Reprezentanţilor.

”Am reuşit împreună”, a scris pe Twitter Ilhan Omar, o refugiată somaleză, care i-a transmis apoi lui Rashida Tlaib, născută la Detroit, ai cărei părinţi sunt imigranţi palestinieni, ”felicitări surorii mele Rashida Tlaib pentru victorie. Abia aştept să-mi exercit mandatul împreună cu tine, inshallah”.

O mare premieră s-a înregistrat, de asemenea, în Colorado (vest), unde democratul Jared Polis a devenit primul guvernator care-şi recunoaşte în mod public că este gay al unui stat american.

Tânărul democrat Beto O'Rourke, care a primit târziu susţinerea cântăreţei Beyonce, nu a reuşit să creeze o surprriză în texas. Senatorul în exerciţiu Ted Cruz, pe care Donald Trump a venit să-l susţină cu putere, a fost reales în urma unei curse foarte strânse.

Impactul asupra curentului populist din întreaIga lume

Pe lângă impactul asupra scenei politice americane, alegerile legislative din 6 noiembrie ar putea avea o influenţă majoră la nivel mondial asupra curentului populist, în condiţiile în care victoria lui Donald Trump din 2016 a inspirat politicienii populişti şi naţionalişti din întreaga lume.

„Scrutinul nu este doar un referendum privind primii doi ani ai mandatului preşedintelui Trump, dar şi unul privind modelul politic populist pe care acesta îl reprezintă”, afirmă Frederick Kempe, preşedintele şi directorul general al Atlantic Council, într-un editorial pentru postul CNBC.

Principiul „mai întâi America”, promovat de Donald Trump, a influenţat retorica şi acţiunile liderilor populişti şi naţionalişti din Europa şi America Latină.

La fel ca Trump, candidaţii populişti din diverse ţări au profitat de incapacitatea liderilor politici convenţionali de a gestiona în mod adecvat chestiuni care au provocat temeri în rândul populaţiei, cum ar fi globalizarea, problemele economice, migraţia, corupţia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite