Analiză. Guvernul-surpriză al lui Donald Trump INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al SUA a continuat să numească persoane controversate în fruntea unor departamente importante, provocând îngrijorare privind angajamentele luate până acum de America.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trup, le-a spus susţinătorilor săi care au luat partea la la mitingul din Des Moines, al treilea din cadrul turneului pe care îl desfăşoară pentru a le mulţumi alegătorilor, că este pe cale „să prezinte unul dintre cele mai bune cabinete din istoria ţării“. 

 Vom vedea dacă va fi aşa, deocamdată  se observă că viitoarea administraţie Trump va fi alcătuită în mare parte din petrolişti, miliardari şi generali.  După ce marţi l-a nominalizat pe Rex Tillerson, fostul CEO al gigantului petrolier ExxonMobil, şi apropiat al liderului de la Kremlin, în postul de secretar de Stat, miliardarul l-a ales pe fostul guvernator al Texasului Rick Perry să conducă Departamentul pentru Energie.

 Dacă nominalizarea sa este aprobată de Senat, Perry ar urma să conducă un departament federal despre care a declarat în trecut că ar dori să-l vadă desfiinţat. „Rick Perry a creat (...) un mediu de afaceri care a produs milioane de noi locuri de muncă şi a generat o scădere a preţurilor energiei în statul său şi va avea o abordare similară pentru întreaga ţară din funcţia de secretar al Energiei“, a declarat Trump. 

Această alegere se adaugă unei liste de susţinători ai forajului petrolier care se îndoiesc de modificările climatice, selectaţi în poziţii de rang înalt în Cabinetul Trump. Aceste alegeri i-au îngrijorat pe apărătorii mediului şi au fost salutate de o industrie dornică să se extindă. 

Perry a promovat o reglementare mai slabă a acestei industrii şi a apreciat că datele ştiinţifice cu privire la modificările climatice sunt conflictuale. La conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA), Trump l-a ales pe procurorul general din Oklahoma Scott Pruitt, un oponent aprig al măsurilor luate de preşedintele Barack Obama în vederea stopării modificărilor climatice.

Ryan Zinke, fost comandant al Navy Seals, în vârstă de 55 de ani, va fi nominalizat în fruntea Departamentului de Interne, care are peste 70.000 de angajaţi în SUA şi controlează peste 20% din terenurile federale, inclusiv parcuri naţionale precum Yellowstone sau Yosemite, potrivit unor declaraţii ale unui oficial american care face parte din echipa de tranziţie.

Zinke este susţinător al păstrării terenurilor publice sub proprietate federală, fapt ce nu este susţinut de unii membrii ai Partidului Repblican, care este favorabil privatizării.

Nu se cunoaşte încă dacă Zinke va susţine forajul şi exploatarea minieră a mai multor terenuri federale, unul dintre lucrurile promise de Trump în cadrul campaniei prezidenţiale.

Pentru portofoliul Muncii, Trump a făcut o altă numire controversată, optând pentru Andrew Puzder, deţinătorul unui lanţ de restaurante. Despre el, Trump a spus că este „cunoscut pentru că se luptă pentru drepturile angajaţilor“, dar Puzder se opune însă creşterii salariului minim. 

infografie echipa trump

Sefi giganţilor IT, la discuţii cu Trump

Directorul Apple, Tim Cook, reprezentantul companiei Tesla, Elon Musk şi directorul Amazon, Jeff Bezos se numără printre liderii din industria tehnologică invitaţi să participe la discuţii cu preşedintele ales, Donald Trump, miercuri, la sediul Trump Tower din New York, potrivit BBC.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, Trump a atacat deseori companiile tehnologice şi directorii acestora, acuzându-i că boicotează alegerile şi că se feresc să plătească taxele. Miercuri, însă, acesta se va întâlni cu liderii Facebook, Apple, Alphabet şi Oracle.

La discuţii va participa şi Peter Thiel, fondatorul Paypal, investitor şi membru în comisia Facebook. Acesta face parte din echipa de tranziţie a lui Donald Trump după ce l-a sprijinit în timpul campaniei. Este de aşteptat ca Peter Thiel să acţioneze ca un punct de legătură între liderii din domeniu tech şi noua administraţie.

Sheryl Sandberg, COO al companiei va reprezenta Facebook la discuţiile de la New York. Gigantul IT este cercetat pentru aşa-zisele ştiri false care circulă pe site.

Directorul Apple, Tim Cook, va fi, de asemenea, prezent. Un punct care ar putea fi important pe agenda preşedintelui este reprezentat de perspectiva fabricării iPhone-urilor în Statele Unite, nu în China.

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, ar putea fi prezent. Principalul subiect de discuţie pentru Musk este perspectiva lui Trump asupra energiei regenerabile. Tesla se bazează pe reducerile de taxe, la fel şi cumpărătorii maşinilor. Acest tratament special în materie de taxe dispare treptat, dar depinde de Donald Trump să prioritizeze alte surse de energie.

Alphabet, compania-mamă a Google, este reprezentată de cofondatorul Larry Page. Trump a evidenţiat teoria conspiraţionistă potrivit căreia Google ascundea ştirile negative despre Hillary Clinton în timpul campaniei. Google a respins acuzaţiile.

De asemenea, Jeff Bezos, directorul Amazon, a confirmat participarea la discuţii. Trump l-a acuzat pe miliardar că foloseşte ziarul pe care îl deţine, Washington Post, pentru a-i presa pe politicieni să permită Amazon să plătească mai puţine taxe. Bezos s-a oferit să îl trimită pe Trump în spaţiu cu o rachetă. Washington Post a fost sursa care a publicat videoclipul cu discuţia între Trump şi Billy Bush, în timpul campaniei.

Alţi participanţi aşteptaţi sunt directorii executivi de la Intel, Microsoft, Cisco, IBM şi Oracle. În schimb, se pare că directorul Twitter, Jack Dorsey, nu va participa la discuţii.

Doar reprezentanta Oracle, Safra Catz, a vorbit public despre întâlnire. „Dacă poate reforma codul fiscal, dacă poate reduce reglementările şi poate negocia acorduri mai bune de comerţ, industria tehnologică din Statele Unite va fi mai puternică şi mai competitivă ca niciodată”, a susţinut aceasta.

Taxele aplicate corporaţiilor din Statele Unite, care îşi depozitează banii în filiale din afara hotarelor, ar putea influenţa firmele să îşi aducă profitul înapoi în Statele Unite. Acestă mişcare ar putea fi văzută ca un câştig pentru Trump şi ca o reuşită de imagine pentru companiile tehnologice care sunt criticate pentru că depozitează sume de bani imense în locuri precum Irlanda, unde au puţine vânzări, dar condiţii bune de taxare.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite