Analiză. Combativul Donald Trump se abţine să critice doar un singur om: Vladimir Putin şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista persoanelor pe care Donald Trump nu a avut nicio reţinere în a le critica este una lungă ce include liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, ultima lui ţintă, Jeff Sessions (procuror general), Chuck Schummer (liderul democraţilor), Paul Ryan, John McCain, Hillary Clinton, Bill Clinton şi Barak Obama, notează cotidianul New York Times.

Şi nu trebuie uitaţi James Comey, Robert Mueller, Rod Rosenstein, John Podesta, Nancy Pelocy, Arnold Schwarzenegger, Rosie O'Donnell, Meryl Streep, primarul Londrei şi echipa de la emisiunea Saturday Night Live. În plus, în lista ţărilor criticate de liderul de la Casa Albă nu se află doar Coreea de Nord şi Iran, ci şi Germania, Canada, Mexic, China şi chiar Suedia.

În această lungă listă o singură persoană lipseşte dintre cei ce au căzut în vizorul lui Donald Trump: preşedintele Vladimir Putin şi Rusia. Lucru cu atât mai ciudat cu cât se pare că preşedintele Trump nu are nicio reţinere în a-şi critica deschis propriul cabinet sau colegii de partid.

Încă din momentul în care Trump a intrat în viaţa politică, Washingtonul a încerca să înţeleagă afinitatea curioasă pentru liderul autocrat de la Kremlin. Aparenta determinare a preşedintelui Trump de a nu spune nimic critic la adresa Rusiei a luat o întorsătură şi mai curioasă atunci când a fost rugat să comenteze decizia de a impune Statelor Unite de a-şi reduce personalul diplomatic din Rusia cu câteva sute. În locul unui discurs critic, Donald Trump şi-a exprimat mulţumirea.

„Vreau să-i mulţumesc pentru că noi încercăm să reducem cheltuielile salariale. ... Apreciez enorm faptul că am putut reduce costurile salariale ale personalului diplomatic. Vom economisi foarte mulţi bani”, le-a declarat reporterilor Trump.

Dacă iniţial publicul american a putut confunda declaraţia liderului de la Casa Albă cu un titlu de la The Onion, o publicaţie satirică, purtătoarea de cuvânt a administraţiei a declarat ulterior că declaraţia lui Trump s-a vrut a fi o glumă, „preşedintele fiind sarcastic”.

Aceste declaraţii vin la doar o săptămână după ce Donald Trump a criticat Congresul american pentru înrăutăţirea relaţiilor cu Rusia prin introducerea unui nou set de sancţiuni economice. În schimb, preşedintele Trump nu a menţionat deloc motivele ce au determinat măsura Congresului - interferenţa Rusiei în alegerile americane şi anexarea Peninsulei Crimeea. Nu doar atât, dar aceste declaraţii vin într-o lungă listă de declaraţii laudative la adresa liderului de la Kremlin, caracterizându-l ca pe „un lider puternic”. În momentul în care jurnaliştii americani i-au menţionat liderii opoziţiei şi jurnaliştii ucişi în Rusia, Donald Trump a ales să minimalizeze aceste fapte, afirmând că şi Statele Unite au fost implicate în astfel de crime.

Indiferent de faptul dacă Donald Trump a fost sau nu sarcastic în declaraţiile sale, oficialii americani, cu o lungă experienţă în ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, s-au declarat şocaţi.

„Este de neconceput să-i mulţumească lui Putin pentru ceva, dat fiind tot ceea ce Putin a făcut  pentru a ataca suveranitatea Statelor Unite şi modul în care funcţionarii americani au fost trataţi de autorităţile ruse”, a declarat Evelyn Farkas, de la think-tank-ul Atlantic Council, şi fost secretar adjunct al secretarului de apărare în mandatul preşedintelui Obama.

„Preşedintele pare determinat să nu găsească nimic rău în ceea ce face Putin”, a adăugat aceasta. „Ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi ameninţat baza din Guam cu un atac militar?”

Unii comentatori au speculat că această reţinere exprimată de Donald Trump poate avea o explicaţie strategică, anume ideea acestuia că Statele Unite trebuie să coopereze cu Rusia în problemele din Orientul Mijlociu şi ascensiunea Chinei. „Din păcate”, susţine Andrew Weiss, fost consilier al lui Hillary Clinton, „este un model de a înţelege lumea internaţională ce ignoră complet faptele şi nefuncţional, ce să mai vorbim de conducerea politicii externe a Statelor Unite”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite