Americanii sărbătoresc Ziua Recunoştinţei. Preşedintele Obama a graţiat simbolic o curcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit tradiţei de la Casa Albă, preşedintele american Barack Obama a graţiat simbolic miercuri , înainte de Ziua Recunoştinţei, un curcan .

"America este la urma urmei ţara celei de-a doua şanse. Acest curcan şi-a câştigat dreptul să îşi trăiască confortabil restul vieţii", a spus preşedintele american în cadrul unei ceremonii organizate în grădinile Casei Albe. 

"Unii consideră această tradiţie puţin absurdă...Şi eu. Dar îmi place foarte mult această ocazie pentru că pot ura Americii o Zi a Recunoştinţei fericită", a adăugat Obama. 

A fost a 68-a ceremonie de acest tip la Casa Albă. Federaţia naţională a crescătorilor de curci oferă câte o pasăre preşedintelui din vremea lui Harry Truman, după al Doilea Război Mondial.

Originea tradiţiei este nesigură. Unii asigură că John F. Kennedy a fost primul preşedinte care s-a arătat mărinimos când i s-a adus o pasăre la Casa Albă, în noiembrie 1963 (ceremonia a avut loc cu trei zile înaintea asasinării sale), iar alţii susţin că de la George Bush tatăl, în 1989, preşedinţii au luat obiceiul de a-şi exercita "dreptul de graţiere" asupra unei curci.

Sărbătoare de familie prin excelenţă, #Thanksgiving se celebrează în Statele Unite anual, în ultima zi de joi din luna noiembrie. Ea îşi are rădăcinile în primii ani ai colonizării, la începutul secolului al XVII-lea, când europenii recent instalaţi pe continentul american i-au mulţumit lui Dumnezeu, spune tradiţia, pentru abundenţa recoltelor şi ajutorul acordat de indieni. 

Milioane de turişti şi newyorkezi sunt aşteptaţi joi la New York, la celebra paradă de Thanksgiving de care oamenii sunt hotărâţi să profite, în timp ce autorităţile au luat măsuri de securitate sporite după atentatele de la Paris, relatează AFP. 

 Din 1924 parada marchează începutul sezonului sărbătorilor în Statele Unite. În acest an sunt aşteptate pe traseu circa 3,5 milioane de persoane, care îi vor aplauda pe cei peste 8.000 de participanţi veniţi din toată ţara — fanfare, dansatori, clovni, care alegorice şi celebrele baloane gigantice.

După atentatele de la Paris, securitatea a fost întărită în oraş ca măsură de prevedere. În plus, după atacurile din Franţa, jihadişti ai grupării Statul Islamic au ameninţat într-un videoclip cel mai mare oraş american. Primarul şi şeful poliţiei au recomandat însă cetăţenilor să continue să ducă o viaţă normală, subliniind că nu există "ameninţare credibilă" la adresa oraşului. Prin urmare, entuziasmul înainte de paradă, menţinută chiar şi după atentatele din 11 Septembrie, rămâne intact.

"Suntem deosebit de nerăbdători să defilăm la New York şi avem încredere în dispozitivele de securitate desfăşurate", a declarat pentru AFP Fred Allen, responsabil cu fanfarele şi orchestrele de la Şcoala de Muzică a Universităţii Stephen F. Austin din Texas. Fanfara Lumberjack a fost selectată prima oară să participe la paradă, după ce a trimis acum 18 luni un videoclip pentru vizionare.

Şeful poliţiei din New York, Bill Bratton, foarte prezent pe ecranele televizoarelor americane după atentatele de la Paris, a spus că familia sa va asista la parada la care anul acesta carele alegorice vor fi dedicate ciocolatei, Sesame Street, foştilor preşedinţi americani sau lui Moş Crăciun.

Autorităţile asigură că nu se lasă intimidate de ameninţarea unor atentate şi nu lasă nimic la voia întâmplării, făcând totul pentru a linişti populaţia. Duminică dimineaţă, forţele de ordine au făcut o serie de antrenamente care au simulat reacţia în cazul unui eventual trăgător în metroul newyorkez, la care au participat poliţia, FBI-ul şi departamentul Securităţii interne.

"Oraşul este pregătit" pentru Thanksgiving, a asigurat primarul Bill de Blasio, citat de AFP. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite