Americanii îşi vând organele pentru a face rost de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revenirea economiei americane este pusă în pericol de blocajul federal care a trimis în şomaj tehnic aproape 800.000 de bugetari. FOTO Reuters
Revenirea economiei americane este pusă în pericol de blocajul federal care a trimis în şomaj tehnic aproape 800.000 de bugetari. FOTO Reuters

Loviţi de criză, tot mai mulţi americani au început să-şi ofere spre vânzare rinichii, ovulele, laptele matern sau părul, fenomenul specific oamenilor săraci din ţări subdezvoltate ajungând şi în cea mai mare economie a lumii.

Pe baza americanilor disperaţi s-au construit şi înfloresc adevărate industrii, scriu jurnaliştii agenţiei de ştiri Bloomberg într-un amplu reportaj care studiază acest fenomen, 

Părul, laptele matern, ovulele şi, în unele cazuri, rinichii, au devenit adevărate bancomate pentru persoanele cu venituri mici. „Încercam doar să găsesc o cale de a face bani şi mi-am amintit de personajul Jo din cartea «Little Women» («Micuţele Doamne» de Louisa May Alcott, ecranizată în Fiicele Doctorului March - n.r.)”, povesteşte April Hare, o americancă în vârstă de 35 de ani din Atlanta. „Am avut dintotdeauna mult păr, dar de data aceasta am avut ideea să-l vând pentru că am o situaţie financiară foarte dificilă în acest moment”, le spune jurnaliştilor femeia, mamă a doi copii. 

Lucrurile stăteau atât de rău încât Hare era în pericol să-şi piardă casa. Aşa că a postat o fotografie cu părul ei lung de 45 de centimetri pe un site de specialitate, cerând cel puţin 1.000 de dolari. În doar câteva ore avea deja primele răspunsuri. 

Aceasta în contextul în care americanii pot vinde legal păr, ovule şi lapte matern. Însă tot mai mulţi dintre ei încep să-şi valorifice şi rinichii, o practică ilegală în toate statele americane. 

„Faptul că oamenii se gândesc măcar să facă una ca asta arată că există încă mulţi oameni care sunt îngrijoraţi cu privire la perspectivele lor economice”, spune Nicholas Colas, strateg-şef pentru pieţe în cadrul ConvergEx Group, firmă de brokeraj şi servicii pentru investitorii instituţionali.

„Este o deosibire majoră faţă de toate perioadere de redresare post-criză economică prin care am trecut eu. Va fi o revenire lentă, foarte frustrantă” continuă acesta. 

„Donatorii” de ovule

Anul acesta, 13.000 de femei s-au înscris în registrele clinicii Shady Grove Fertility Center, care operează în Virginia, Washington, Maryland şi Pennsylvania. Numărul acestora este în creştere cu 13% faţă de 2012, explică Ali Williams, asistent de marketing la clinica de fertilitate. 

Pentru 65% dintre femeile care s-au înscris anul trecut, a exista măcar un motiv financiar în spatele deciziei de a-şi „dona” ovulele, reiese dintr-un studiu intern al clinicii. 

Peste jumătate dintre americani - 54% - consideră că veniturile pe care le obţin lunar n-au cunoscut nicio îmbunătăţire faţă de perioada de criză, din care SUA au ieşit oficial şi au revenit la o creştere economică peste aşteptări, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center. 

Aceasta şi în contextul în care salariile încă nu şi-au revenit faţă de nivelul din ianuarie 2008 pentru mai bine de 1,9 milioane de angajaţi, potrivit datelor guvernamentale. 

„Dacă de ani întregi nu ai un loc de muncă, trăieşti din ajutoare de mâncare şi nu te descurci de la o lună la alta, eşti disperat din punct de vedere economic. Nu cred însă că există multe persoane care-şi vând rinichii. Cred însă că există multe persoane care se interesează în acest sens şi postează anunţuri pe internet pentru a sonda piaţa, să vadă ce-ar putea face în cel mai rău caz”, explică Nicholas Colas. 

Astfel de tranzacţii se realizează exclusiv pe piaţa neagră, aşa că este greu de indicat o valoare corectă. Însă, potrivit unui studiu realizat în 2007 de profesorii universitar Gary Becker (Universitatea din Chicago) şi Julio Elias (Universitatea de Stat din New York), un rinichi ar putea aduce până la 15.200 de dolari persoanei care-l vinde în cazul în care astfel de practici ar fi aduse în legalitate. 

CITEŞTE MAI MULT

Angajaţii „sinistraţi” de şomajul guvernului american vor primi hamburgeri, bere, cursuri de dans la bară sau de tricotat gratuite

Patronii din Washington D.C. s-au mobilizat şi oferă mâncare, băutură, cursuri de dans la bară sau tricotat, abonamente la sală şi bilete la film angajaţilor guvernamentali care au fost trimişi în concediu fără plată din cauza blocajului din Congres privind bugetul federal.

Veteranii americani din al Doilea Război Mondial înving blocajul federal

În jur de 200 de veterani americani au ignorat blocajul federal care a dus la închiderea tuturor monumentelor publice aflate în administrarea guvernului, au trecut cu uşurinţă de porţile încuiate şi au participat la o reuniune a soldaţilor care au luptat în timpul conflictului global, organizată la Memorialul Celui de-al Doilea Război Mondial de la Washington, D.C.

FOTOGALERIE „NY Daily News” şochează din nou cu o copertă controversată

Presa americană a avut reacţii puternice după blocajul care a trimis guvernul federal în şomaj tehnic. Fox News, tradiţional de partea republicanilor, a negat că ar exista această situaţie şi susţine că este vorba de o „uşoară reducere de personal”. „HuffingtonPost”, publicaţie favorabilă democraţilor, a titrat „That Sucks”. Cel mai controversat titlu vine însă de la „NY Daily News”: „Camera rahaţilor. Mizeriile din D.C. au închis guvernul”.

„Houston, avem o problemă.” 97% din angajaţii NASA, trimişi în şomaj tehnic exact în ziua în care organizaţia împlineşte 55 de ani

Pe 1 octombrie 1958, preşedintele american Dwight Eisenhower a promulgat o lege care, cu doar câţiva ani înainte, părea un vis îndrăzneţ: înfiinţarea unei agnţii care să se ocupe exclusiv de spaţiul cosmic. De ziua ei, NASA a fost trimisă în şomaj tehnic din cauza blocajului din Congres, care nu a reuşit să adopte un proiect bugetar, iar guvernul federal a fost forţat să-şi închidă, rând pe rând, toate instituţiile. Parodiile au început să curgă.

Statele Unite au tras oblonul. Cum a ajuns guvernul federal în „şomaj tehnic”

Pentru prima dată în 17 ani, guvernul federal american a început luni noapte să închidă treptat toate instituţiile din subordinea sa directă din cauza eşecului Congresului de a adopta un proiect bugetar.

Cum vor fi afectaţi călătorii în SUA de blocarea guvernului american

Dezbaterile din Congresul american pe marginea reformei din Sănătate a blocat orice proiect de buget, iar guvernul federal american a fost obligat să-şi înceteze activitatea pentru prima dată în ultimii 17 ani. Străinii care plănuiesc să viziteze SUA în această perioadă trebuie să ţină cont de schimbările aduse de acest blocaj.

SUA au intrat în faliment tehnic

Pentru prima dată în ultimele două decenii, guvernul federal al SUA va fi închis parţial începând de marţi, după ce republicanii din Congres au respins două proiecte de lege înaintate de Camera Reprezentanţilor. Odată intrat în „faliment tehnic”, executivul american va fi obligat să facă doar plăţi de urgenţă, însă cea mai mare parte a instituţiilor de stat vor fi închise, salariile bugetarilor vor fi suspendate şi impozitele se măresc automat.

SUA vor continua să emită vize şi după blocajul statului federal

Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, anunţat marţi dimineaţa, a asigurat luni Departamentul de Stat, citat de AFP.

Închiderea parţială a guvernului SUA va costa 300 de milioane de dolari pe zi

Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.

VIDEO Primul discurs al lui Obama de la intrarea în faliment a SUA: „Congresul nu a reuşit să-şi îndeplinească datoria”

În timp ce guvernul federal se pregăteşte să fie închis, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs prin care s-a adresat militarilor americani. Şeful de la Casa Albă a promis că va face presiuni asupra Congresului până va fi adoptat un text comun asupra bugetului federal, ceea ce va permite reluarea activităţii în guvern şi va îndepărta incertitudinile privind plata salariilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite