America, sfâşiată de achitarea lui Zimmerman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au blocat Times Square şi Union Square din New York. FOTO: Twitter
Protestatarii au blocat Times Square şi Union Square din New York. FOTO: Twitter

În peste 100 de oraşe americane au fost organizate manifestaţii în memoria tânărului de culoare ucis de un paznic voluntar, după ce vinovatul a fost achitat.

Achitarea lui George Zimmerman a adâncit diviunea apărută în societatea americană ca urmare a controversatului proces. Imediat după anunţarea verdictului, sâmbătă seară, în SUA au izbucnit numeroase proteste, soldate cu incidente violente precum vandalizarea unor maşini de poliţie, distrugerea de vitrine şi pornirea unor incendii pe străzi.

Manifestaţiile au escaladat duminică noapte, când s-au efectuat şi primele arestări. Şase demonstranţi au fost închişi duminică seară şi luni dimineaţă în Los Angeles. Mai mulţi protestatari din L.A. au acuzat poliţiştii că i-au atacat cu gloanţe de cauciuc. 

Protestele au blocat Times Square şi Sunset Boulevard

Cu toate acestea, un grup de protestatari au ieşit iar, blocând temporar celebrul Sunset Boulevard din Hollywood, dar şi Times Square şi Union Square din New York. Aici, poliţiştii au mărşăluit alături de demonstranţi.  Proteste ample au avut loc şi în Chicago, Newark, Oakland, Sacramento şi San Francisco, la care au participat americani de toate rasele. 

În cel puţin 100 de oraşe au fost organizate priveghiuri pentru amintirea victimei, Trayvon Martin, care a murit la 17 ani. Sesizând riscul de amplificare a protestelor, preşedintele Barack Obama a intervenit pentru a lansa un apel la calm şi reţinere. 

„Ştiu că acest caz a provocat pasiuni puternice. După o zi de la verdict, ştiu că aceste pasiuni ar putea să se intensifice. Dar suntem un stat de drept, iar juriul a vorbit”, a transmis Obama printr-un comunicat, după o zi de la pronunţarea verdictului. 

Atacul este considerat unul rasist

Cazul este unul cu implicaţii adânci pentru societatea americană, extrem de diversă din punct de vedere etnic. Trayvon, un adolescent afroamerican, a fost împuşcat mortal de Zimmerman, care avea atunci 29 de ani. George Zimmerman era atunci unul dintre paznicii voluntari ai cartierului din oraşul Sanford, Florida, în care locuia şi, în noaptea de 26 februarie 2012, a încercat să-l legitimeze din această calitate pe Martin, care trecea prin cartierul rezidenţial. Tânărul ar fi refuzat, iar atunci când Zimmerman a insistat, cei doi s-au luat la bătaie. 

La un moment dat, Zimmerman a scos pistolul personal şi l-a împuşcat pe Trayvon. Însă nu înainte ca victima să-l lovească atât de tare încât să-l trântească la pâmânt, după care l-ar fi lovit cu capul de asfalt, a susţinut Zimmerman. Acesta a fost achitat în baza legilor privind dreptul la autoapărare, mai exact în baza unei legi numite „Rămâi pe poziţie”, în vigoare în unele state americane.

Practic, această lege permite folosirea forţei în autoapărare dacă o persoană are suficiente motive pentru a simţi că-i este ameninţată viaţa. Cazul a devenit imediat o miză în conflictul interrasial dintre albii şi afroamericanii din SUA, iar atacul este considerat încă de un număr ridicat de americani drept unul rasist. 

  Cer acum tuturor americanilor să respecte îndemnurile la reflecţie în calm, lansate de doi părinţi care şi-au pierdut fiul tânăr.  Barack Obama, preşedintele SUA

Americanii vor schimbarea legii

Spre deosebire de furia din primele momente după aflarea verdictului, protestele de duminică şi luni s-au concentrat în mare parte pe hibele din întregul sistem american şi nu neapărat pe cazul Zimmerman. În contextul ratelor ridicate ale criminalităţii, legislaţia privind dreptul la autoapărare s-a înăsprit constant în ultimii ani în tot mai multe state americane.

Combinată cu legislaţia laxă privind regimul armelor şi muniţiilor, dar şi cu dreptul constituţional al americanilor de a deţine arme de foc, cadrul legislativ din SUA stârneşte nemulţumirea unei pături tot mai groase a societăţii. 

Obama a anunţat că vrea o lege mai dură pentru deţinerea armelor de foc, însă iniţiativa rămâne blocată în Congres, iar preşedintele ezită să-şi asume răspunderea şi să promulge proiectul, după ce republicanii l-au ameninţat că dacă va face asta vor demara procedura de suspendare. 

CITEŞTE MAI MULT

FOTO VIDEO Proteste violente în SUA după achitarea paznicului care a omorât tânăr de culoare

Vestea că George Zimmerman a fost achitat după ce a împuşcat mortal un tânăr de culoare în vârstă de 17 ani, neînarmat, a iscat proteste în Los Angeles, Florida, New York, Oakland, Sacramento şi San Francisco.


Cazul Zimmerman: cum a lansat o dezbatere naţională moartea unui adolescent

Controversele naţionale legate de rasism şi controlul posesiei armelor au fost aduse din nou în prim-plan in Statele Unite ale Americii, datorită activismului fervent al susţinătorilor drepturilor civile, al protestelor şi al influenţei reţelei de social media. Odată cu finalizarea cazului Zimmerman, SUA au fost divizate între apărătorii drepturilor omului şi cei ai legilor naţionale.


VIDEO Procesul care a tulburat Statele Unite, la final: George Zimmerman, achitat pentru uciderea unui tânăr de culoare

Controversele naţionale legate de rasism şi controlul posesiei armelor au fost aduse din nou în prim-plan in Statele Unite ale Americii, datorită activismului fervent al susţinătorilor drepturilor civile, al protestelor şi al influenţei reţelei de social media. Odată cu finalizarea cazului Zimmerman, SUA au fost divizate între apărătorii drepturilor omului şi cei ai legilor naţionale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite