America se pregăteşte pentru o săptămână grea.  Peste 1.200 de morţi în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.200 de persoane contaminate cu noul coronavirus au murit în 24 de ore în SUA, potrivit bilanţului publicat de Universitatea Johns Hopkins. Jerome Adams, cel care gestionează informaţiile despre sănătatea publică la Casa Albă a spus că această săptămână va fi cea mai grea şi cea mai tristă pentru americani, comparând-o cu repere istorice de mare gravitate, atacul japonez de la Pearl Harbour şi atentatele teroriste din septembrie 2001.

Peste 1.200 de persoane contaminate cu noul coronavirus au murit în 24 de ore în Statele Unite, potrivit bilanţului publicat duminică la orele 20.30 (luni, 00.30 GMT) de Universitatea Johns Hopkins, scrie AFP. J

SUA au înregistrat 337.072 cazuri de infecţie şi deplâng 9.633 de decese, potrivit acestei baze de date, actualizată continuu.

Preşedintele american, Donald Trump, i-a avertizat duminică pe americani că trebuie să se aştepte la un bilanţ „teribil” de morţi în vârful, neatins încă, al pandemiei.

Una dintre oficialităţile cu rangul cel mai înalt în sănătatea publică din Statele Unite, Jerome Adams a avertizat populaţia că urmează cea mai grea săptămână de când pandemia de coronavirus a paralizat societatea şi economia ţării.

Jerome Adams, cel care gestionează informaţiile despre sănătatea publică la Casa Albă a spus că această săptămână va fi cea mai grea şi cea mai tristă pentru americani, comparând-o cu repere istorice de mare gravitate, atacul japonez de la Pearl Harbour şi atentatele teroriste din septembrie 2001. Asta înseamnă că numărul cazurilor şi numărul victimelor virusului ucigaş vor atinge nivele record. Adams a spus că spre deosebire de atacurile menţionate, acesta nu va fi unul concentrat asupra unei localităţi sau regiuni ci unul generalizat, în întreaga ţară.

Dar el a amintit că stă în puterea populaţiei să modifice traiectoria pandemiei, urmând sfaturile vizând distanţarea socială şi altele, menite să reducă răspîndirea virusului. El a amintit cazurile statelor California şi Washington, care au fost iniţial epicentrele epidemiei şi care acum sunt într-o situaţie mai bună, tocmai pentru că s-au făcut timpuriu eforturi, care au avut un impact semnificativ.

“Oricât de grea va fi această săptămână, există lumina la capătul tunelului, dacă toată lumea respectă sfaturile specialiştilor, în următoarele 30 de zile” – a spus Jerome Adams.

Se anticipează că un număr de state vor atinge vârful graficului, în următoarele două săptămâni. În acest interval este posibil ca spitalele să nu facă faţă, în anumite locuri, neavând paturile necesare, mai ales pentru ajutor de urgenţă şi nici aparate de respirat suficiente.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo a spus că de pe o zi pe alta, statul său ar putea să nu mai aiba suficente capacităţi şi instalaţii pentru a îngriji pacienţi cu coronavirus. Cuomo a spus „Nu pot spune unui spital, vă vom trimite ce aveţi nevoie. Vă voi trimite ventilatoarele de care aveţi nevoie. Nu le avem. Ăsta nu este un exerciţiu sau o repetiţie. Este realitatea”. Cuomo a adăugat că nici rezervele federale de echipamente nu vor fi suficiente pentru satisfacerea nevoilor masive, în anumite state, cum sunt New York, Illinois, Texas şi Florida.

O veste mai buna este ca miliardarul Bill Gates va construi facilităţi pentru producerea a şapte vaccinuri diferite, în timp ce acestea vor fi testate pentru eficacitate şi siguranţă, pentru a maximiza şansele ca odată aprobate cele mai bune doua vaccinuri să fie produse imediat.

Asta ar putea economisi luni de zile de aşteptare, cu preţul a câteva miliarde de dolari pe care Gates la va pierde cu acele fabrici care nu vor fi folosite. Dar el spune că doar aşa un vaccin se va afla pe piaţă într-un orizont de timp de 18 luni de la izbucnirea pandemiei sau chiar mai deveme.

Pentru prima dată, la New York, scade numărul de contaminări 

La New York, epicentrul epidemiei de coronavirus din Statele Unite, numărul de cazuri de contaminare cu noul coronavirus a scăzut pentru primadată. Preşedintele Donald Trump a declarat că „înce

pem să vedem lumina la capătul tunelului” dar ministrul sănătăţii a avertizat că urmează o săptămână dificilă, un nou „Pearl Harbour” sau „9 septembrie” provocat de numărul deceselor ca urmare a Covid-19. În ultimele 24 de ore, numărul deceselor a crescut cu 1.200.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat duminică peste 82.000 noi cazuri de COVID-19 în întreaga lume, ridicând numărul total la nivel global la 1.133.758 de cazuri, în timp de numărul deceselor a ajuns la 62.884, cu 5.799 mai mult decât în ziua precedentă, relatează EFE.

Pandemia afectează în prezent 208 ţări şi teritorii, potrivit OMS, ale cărei cifre continuă să crească ilustrând o accelerare a numărului de cazuri şi de decese zilnice la nivel global, în pofida stabilizării marilor focare de contagiere, precum Italia sau Spania.Potrivit datelor diferitelor autorităţi sanitare naţionale care prezintă cifre uşor mai mari decât cele publicate de OMS, pacienţii recuperaţi sunt în creştere ajungând la 253.000 la nivel globul, în timp ce peste 44.000 de persoane se află în stare gravă sau critică.

SUA sunt, conform acestor date, ţara cu cel mai mare număr de cazuri, 337.072, urmată de Spania (130.000) şi Italia (124.000).

În ce priveşte numărul deceselor, Italia se află în fruntea listei cu 15.362 de morţi, urmată de Spania (12.418) şi SUA (8.468).

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite