„Am făcut ce fac teroriştii.“ Un fost spion CIA face dezvăluiri despre misiunile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cubanez care a spionat pentru CIA, dedicându-şi întreaga viaţă încercării de a-l asasina pe liderul cubanez Fidel Castro şi de a destabiliza guvernul comunist, a dezvăluit într-o carte recent lansată informaţii despre misiunile care i-au revenit şi despre modul în care a acţionat.

În volumul „Trained to kill“ („Antrenat pentru a ucide“, în trad.), scris împreună cu jurnalistul Carlos Harrison, Antonio Veciana, acum în vârstă de 88 de ani, a povestit cum a fost recrutat, ce tip de sarcini a avut şi nu s-a ferit să spună că povestea sa este cea „a unui eşec“, relevă France-Presse, preluată de „La Libre“.

„Treaba pe care am făcut-o este ceea ce fac teroriştii. Numai că nu se numea aşa“, a declarat fostul spion, care spune că a fost recrutat în 1959 de agentul CIA David Atlee Philips, cunoscut sub numele „Bishop“ („Episcop“, în trad.).

„Bishop m-a invitat la masa de prânz“, povesteşte Veciana, care a fost un înfocat activist anti-Castro. „A fost uşor, nu a fost nevoie să mă convingă de pericolul comunismului în Cuba“, a explicat el.

Fost contabil la Banca Naţională din Cuba, Antonio Veciana a fost antrenat la Havana să-l ucidă pe Castro. A fost învăţat „cum să fie invizibil“, cum să comploteze, a fost antrenat să devină lipsit de scrupule şi să provoace un sentiment de neîncredere.

„La început, ideea era de a destabiliza“, a afirmat el. „În ţări (în care există) destabilizare, oamenii cred zvonurile“, a continuat fostul spion, mărturisind că aceasta era, de altfel, sarcina lui - „crearea zvonurilor“.

Prima astfel de informaţie falsă a fost cea despre o lege care ar fi prevăzut ca Executivul cubanez să le ia părinţilor custodia copiilor lor. Pe fondul acestor zvonuri, mulţi părinţi şi-au trimis odraslele în SUA. Este vorba despre un număr de aproximativ 14.000 de copii, acest exod fiind cunoscut drept „Operaţiunea Peter Pan“.

Mai precis, în perioada 1960-1962, mulţi părinţi şi-au scos copiii din Cuba prin intermediul Bisericii Catolice, minorii fiind primiţi în tabere din Florida.

„Mulţi părinţi s-au întâlnit mai târziu cu copiii lor, dar alţii nu au mai putut să-i vadă, fie pentru că au murit, fie pentru că nu au putut pleca din ţară“, a relatat Veciana, care a afirmat însă că nu are niciun regret în acest caz.

„Poate că am fost iresponsabil, dar ceea ce am făcut a fost din convingere“, a declarat fostul spion.

„La momentul respectiv, eram convins că fac ceea ce trebuie, aşa că aş face-o din nou“, a continuat el. 

„Povestea unui eşec“

În 1961, după un atac eşuat care l-a vizat pe Castro şi care ar fi condus cu uşurinţă autorităţile cubaneze spre el, Veciana a fugit în Statele Unite.

Când a fost contactat de Bishop, la Miami, Veciana a fondat o grupare paramilitară anti-Castro, numită „Alpha 66“, care, între anii ’60-’70, a orchestrat atacuri de tip comando împotriva regimului castrist. 

„Aceste atacuri hrăneau speranţa, iar când presa relata despre ele era (o stare de) euforie - oamenii încă sperau că pot câştiga bătălia“, spune el, recunoscând, totuşi, că amploarea acestor atacuri era „mereu exagerată“.

La fel ca mulţi cubanezi americani de vârsta lui, Veciana încă îi poartă pică fostului preşedinte american John F. Kennedy, pe care-l acuză că i-a „trădat“ pe exilaţii cubanezi prin retragerea armatei americane din operaţiunea anticastristă din Golful Porcilor din 1961, operaţiune care a fost un eşec. 

El pretinde şi că l-a văzut pe agentul care l-a recrutat întâlnindu-se cu Lee Harvey Oswald - cel care l-a asasinat pe preşedintele Kennedy - cu trei luni înainte ca acesta din urmă să fie ucis, în 1963.

Veciana consideră că viaţa sa este „o istorie de eşecuri“, pentru că nu a reuşit să îl ucidă pe Castro, dar şi pentru operaţiunile sale de a-l discredita pe Ernesto „Che“ Guevara, după moartea acestuia în 1967, au eşuat, „Che“ Guevara devenind un simbol al stângii.

În 1979, după ce a încercat de mai multe ori să se sinucidă, Veciana a decis să renunţe la spionaj.

„Viaţa mea secretă se terminase“, a scris acesta la finalul cărţii sale „Trained to kill“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite