Alimentaţie naturală în Statele Unite? Este posibil.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lanturi de magazine cu alimente organice din America
Lanturi de magazine cu alimente organice din America

Atitudinea generală în România e că în America se mănâncă doar alimentele intens chimizate (datorită agriculturii high-tech care se practică aici). Cum se întâmplă de obicei, realitatea de pe teren diferă oarecum faţă de realitatea din media.

Am destui prieteni şi cunoştinţe care îmi spun că alimentele de la magazinele de specialitate din SUA sunt pline cu chimicale şi puternic modificate genetic iar, ca o consecinţă, americanii devin graşi. 

  

 Un sâmbure de adevăr există dar există şi destulă dezinformare la mijloc.  

  

 În ultimii 5-8 ani vânzarea de alimentele organice (naturale, fără chimizanti) a luat avânt în SUA. Unele din marile lanţuri de magazine au început să introducă secţiuni unde se vinde aşa ceva (Walmart, Costco). Au apărut lanţuri de magazine care sunt dedicate vânzării numai a alimentelor organice. E adevărat că nu sunt atât de raspindite că celelalte tipuri de magazine, dar piaţa e în creştere. 

  

 Preţurile acestor tipuri de alimente nu sunt aşa mari cum se crede, în unele cazuri (depinzând de lanţul de magazine) pot fi chiar la acelaşi preţ ca şi cele chimizate. 

  

 Mai jos am zis să fac o mică prezentare a celor mai mari şi cunoscute lanţuri de magazine specializate pe produse alimentare naturale. 

 Articolul acesta poate ajuta noii imigranţi români care ajung în diferite părţi americane. 

  

 Unele din ele se regăsesc şi în oraşul unde locuiesc acum: Phoenix, statul Arizona (un oraş cu 4,2 milioane locuitori). 

 Le prezint începând cu cele care au prezenţa în oraşul meu. 

Whole Foods 

 279 magazine în 38 de state şi Washington, D.C. 

  

Whole_Foods_SUA_logo

Whole Foods oferă tot pachetul - o selecţie extraordinară de fructe proaspete convenţionale şi organice şi legume în produsele alimentare delicioase preparate cu ingrediente sănătoase şi etichetarea clară. Whole Foods pune un preţ premium pentru produsele care sunt cultivate şi crescute la nivel local (citeşte: foarte proaspete). 

 "E Rolls-Royce-ul alimentaţiei sănătoase", spune un nutriţionist. 

  

 Am vizitat şi cumpărat de mai multe ori din magazine din lanţul acesta şi da, într-adevăr, are o selecţie mare, deşi preţul e şi el într-adevăr mai mare ca altor magazine de specialitate. 

  

 În oraşul în care locuiesc, Phoenix-Arizona, se găsesc 5 magazine. 

  

  

 Trader's Joe 

 300 magazine în 23 de state şi Washington, D.C 

  

Traders_Joe_SUA_logo

 Acesta e preferatul meu în materie de alimente organice. Interiorul e amenajat să semene mai mult cu magazinele ţărăneşti decât un supermarket iar personalul e foarte prietenos (că mai în toate magazinele americane). 

  

 Aici veţi găsi alimente sănătoase din întreaga lume, toate la preţuri surprinzător de rezonabile. Alimentele nu conţin arome artificiale, culori, sau conservanţi, şi nici MSG, grăsimi transfat sau ingrediente modificate genetic. 

  

 În oraşul unde locuiesc se găsesc 10 magazine ale lanţului alimentar. 

  

Safeway 

 1700 magazine în toată America 

  

Safeway_SUA_logo

Lanţul acesta de magazine a fost retailer-ul tradiţional de alimente de tot felul, dar în ultima perioadă din ce în ce mai multe produse alimentare comercializate au început să fie din cele naturale. Au până şi brandurile lui proprii de alimente organice. 

  

 E adevărat, preţurile sunt mai mari că ale altor lanţuri de magazine (mai mari că ale lui Trader's Joe în general, de exemplu). 

  

În oraşul meu sunt peste 10 magazine alimentare. 

  

  

 Albertsons 

 529 magazine concentrate în special în vest 

  

Albertsons_SUA_logo

Albertsons are un brand propriu de alimente organice care costă cu 15% mai puţin decât aceleaşi produse în alte magazine şi asta datorită faptului că acele alimente sunt produse de însuşi lanţul de magazine. Practic, îşi vând propriile produse la discount (produse care evită conservanţi artificiali, coloranţi, îndulcitori şi arome, uleiuri hidrogenate precum şi fosfaţi şi clor. 

  

 În oraşul meu există 11 magazine. 

  

  

 Fresh & Easy 

 185 magazine în vestul Americii 

  

Fresh_n_Easy_SUA_logo

E unul din cele mai mici lanţuri de magazine din lista mea (aparţinând de Tesco) dar este şi cel mai nou, primul magazin deschizându-se în 2007. 

 Acesta e a doilea în preferinţele mele (de fapt, e primul de unde îmi fac cumpărăturile alimentare - deşi Trader's Joe e primul nu-mi fac cumpărăturile acolo atât de des pentru că cel mai apropiat magazin Trader's Joe e mai departe decât cel mai apropiat magazin Fresh & Easy). 

  

 În oraşul meu sunt peste 15 magazine, dar unele s-au închis din cauza crizei. 

 Sprouts 

 150 magazine în 8 state 

  

Sprouts_SUA_logo

Lanţul acesta de magazine este cel mai mic din cele prezentate de mine şi a fost format în 2002 chiar în oraşul unde locuiesc în Arizona, extinzadu-se mai apoi în alte 8 state. Şi-a avut rădăcinile într-o familie care a avut şi alte magazine de acest gen (dar mai mici) în Texas şi California. 

  

 Sunt 9 magazine în oraşul unde locuiesc. 

  

  

 SuperTarget 

 239 magazine în 21 state 

  

SuperTarget_SUA_logo

SuperTarget e o divizie a gigantului retailer Target şi oferă unele branduri de alimente organice cât şi produse lactate organice la preţuri rezonabile. 

  

 În oraşul meu sunt 3 magazine de acest gen. 

  

  

 

    

Harris Teeter 

 176 de magazine în sud-estul Americii 

  

Harris_Teeter_SUA_logo

Lanţul de magazine are o selecţie bună de alimente organice şi din cele crescute local cât şi alimente marine greu de găsit şi care nu sunt crescute în ferme. Acest lanţ de magazine mai are şi un program de sănătate care a fost oferit întâi angajaţilor şi mai apoi publicului şi care l-a propulsat în topurile magazinelor de specialitate. 

  

 În oraşul în care locuiesc nu există acest lanţ. 

  

  

 Hannaford 

 165 magazine în nord-estul Americii 

  

Hannaford_SUA_logo

Oferă peste 50 de produse de la 200 de ferme locale şi e cel mai mare lanţ certificat organic din acea zonă, la concurenţă cu Whole Foods. 

 Oferă şi un sistem de clasificare a produselor organice făcând alegerea consumatorului mai uşoară. 

  

 Acest lanţ nu există în oraşul meu. 

 

Food Lion 

 1300 magazine în sud-estul Americii şi în zonă de Mid-Atlantic a Americii (zonă New York) 

  

Food_Lion_SUA_logo

 Este deţinut de aceeaşi companie care deţine şi Hannaford şi în consecinţă împrumută unele din practicile Hannaford (sistemul de clasificare şi vânzare de alimente organice - alimentele organice e numai o parte din vânzările lanţului). Mai are un sub-lanţ de 61 magazine numite Bloom care e specializat numai pe organic. 

  

 Acest lanţ nu există în oraşul meu. 

  

     

Publix Super Markets 

 952 magazine în sud-estul Americii 

  

Publix_SUA_logo

Acest lanţ are programe de educaţie în alimentaţie organică adresat mamelor însărcinate sau cu copii mici. Are şi un brand numit Greenwise care e specializat numai în alimentaţie organică (că Food Lion cu Bloom). Lanţul mai ajută cumpărătorii să aleagă alimentele care sunt cele mai în sezon şi deci cele mai proaspete. 

  

 Nu am aşa ceva în oraşul meu. 

  

    

Pathmark 

 141 magazine în zonă de Mid-Atlantic a Americii (zonă New York) 

  

Pathmark_SUA_logo

E cel mai mare retailer de alimente organice din acea zonă. Are şi un club Live Better! Wellness Club în care membrii primesc şi 15% discount. Iar dacă nu aveţi idei ce să gătiţi pe website-ul lor se găsesc reţete din alimente organice. 

  

 Nu este aşa ceva la mine în oraş. 

  

     

Farmer's Market 

Farmers_Market_SUA_logo

 În multe oraşe americane sunt aşa numite-le Farmer's Market, echivalenţele pieţelor ţărăneşti din România, unde fermierii vin şiş-i vând produsele direct consumatorilor. Majoritatea alimentelor vândute sunt proaspete şi multe sunt organice. 

 De multe ori aceste pieţe ţărăneşti se ţin la sfârşit de săptămâna (sâmbătă, duminică) şi se anunţa local. 

 Şi oraşul meu are câteva de acest gen. 

 Bineînţeles, giganţii retaileri Walmart şi Costco nu puteau să nu între pe o piaţă care e în creştere iar unele locaţii au acum în vânzare alimente organice. Se prevede că în viitor oferta să se mărească. 

  

 După cum se vede, americanii au posibilitatea de a se hrăni sănătos. Depinde de fiecare dacă o fac sau nu. În general, cei mai educaţi sunt mai bine informaţi în legătură cu aceste posibilităţi (având şi posibilităţi materiale oarecum mai ridicate). Cei din oraşele mai mari au mai multe posibilităţi decât cei care locuiesc în oraşele mici (unde de multe ori nu sunt magazine aparţinând acestor retaileri de alimente organice). 

  

 După unele studii recente, alimentele organice nu ar conţine mai mulţi nutrienţi decât cele ne-organice ci ar conţine mai puţine pesticide şi nu ar fi modificate genetic. 

  

 Din punctul meu de vedere, eu încerc să mănânc cât mai sănătos posibil, dar nu sunt un fanatic. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite