Alertă la Washington. Poliţia Capitoliului anunţă o „posibilă intenţie a unei miliţii” de a ataca joi sediul Congresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac al simpatizanţilor fostuli preşedinte Donald trmp asupa Capitoliului, din 5 ianuarie
Atac al simpatizanţilor fostuli preşedinte Donald trmp asupa Capitoliului, din 5 ianuarie

Poliţia Capitoliului, sediul Congresului american unde au pătruns pe 6 ianuarie susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump, a declarat miercuri că are informaţii despre o ''posibilă intenţie a unei miliţii'' de a ataca joi această instituţie, relatează agenţiile AFP.

''Luăm informaţiile în serios'', mai susţine poliţia Congresului într-un comunicat, adăugând că lucrează împreună cu celelalte agenţii ale SUA ''pentru a împiedica orice ameninţare la adresa Capitoliului''.

''Ţinând cont de natura sensibilă a acestor informaţii, în acest stadiu nu putem oferi mai multe detalii'', se mai menţionează în textul difuzat.

Acest anunţ vine în contextul în care membri ai mişcării conspiraţioniste QAnon pretind că joi, 4 martie, este data când Donald Trump va fi învestit pentru al doilea mandat de preşedinte al SUA. Până în anul 1933, preşedinţii americani erau învestiţi pe 4 martie, nu pe 20 ianuarie cum se procedează în prezent.

Marţi seară, Poliţia Capitoliului anunţase că a fost atenţionată cu privire la ''informaţii preocupante pentru 4 martie'', după ce luni responsabilul serviciilor însărcinate cu protocolul şi securitatea Congresului, Timothy Blodgett, le-a trimis parlamentarilor un mesaj prin care îi informează că lucrează în strânsă cooperare cu poliţia în privinţa informaţiilor ''legate de 4 martie şi de posibilele manifestaţii din jurul a ceea ce unii numesc ''adevărata zi a învestiturii''.

Poliţia Capitoliului a consolidat deja protecţia acestei clădiri în urma incidentelor din 6 ianuarie. De la atacul din 6 ianuarie, în timpul căruia protestatarii au atacat poliţia şi au ameninţat membrii Congresului şi pe fostul vicepreşedinte Mike Pence, procurorii federali au acuzat peste 300 de persoane şi au arestat peste 280. Un oficial al Departamentului Justiţiei a declarat săptămâna aceasta că departamentul a deschis dosare pentru aproximativ 540 de subiecţi.

Timothy Blodgett a declarat într-o notificare adresată membrilor Congresului că Poliţia Capitoliului va avea personal suplimentar pe teren, faţă de securitatea consolidată care a fost pusă în aplicare după insurecţia din 6 ianuarie de către o mulţime de foşti susţinătorii preşedintelui Donald Trump.

4 martie a fost ziua oficială a inaugurărilor prezidenţiale până în 1933, când cel de-al 20-lea amendament la Constituţie a desemnat 20 ianuarie ziua în care un preşedinte este instalat în funcţie după alegeri, potrivit Bibliotecii Congresului. Oamenii asociaţi cu mişcarea de conspiraţie de extremă dreaptă QAnon au vehiculat informaţia falsă că Trump ar depne jurământul pe 4 martie.

„Semnificaţia acestei date ar fi scăzut în rândul diferitelor grupuri în ultimele zile. În acest moment, Poliţa Capitoliului nu are niciunindiciu că grupurile vor călători la Washington, D.C., pentru a protesta sau comite acte de violenţă ”, a spus Blodgett în notificarea obţinută de Bloomberg.

Totuşi, parlamentarilor şi angajaţilor congresului li se cere să poarte cartelele de identificare, să raporteze orice ameninţare sau activitate suspectă şi să ţină la îndemână numerele de urgenţă.

„Garda Naţională continuă să menţină o prezenţă sporită în jurul Capitoliei pentru a sprijini USCP cu menţinerea unei poziţii de securitate sporită”, se arată în document.

Poliţia Capitolului va fi, de asemenea, prezentă la Washington, D.C., pe aeroporturile din zonă şi în staţia Union pentru a oferi o securitate suplimentară .

 

Câţiva adepţi proeminenţi ai QAnon au fost arestaţi în legătură cu revolta, care a făcut cinci morţi. Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat marţi parlamentarilor că atacul asupra Capitoliei din 6 ianuarie a fost „terorism intern” - o ameninţare despre care a spus că „metastazează” în toată ţara.

Wray a spus că ameninţările cu „extremismul violent motivat rasial” au crescut în ultimii ani şi au fost responsabile de atacurile „cele mai letale” din ultimul deceniu. El a spus că biroul urmăreşte aproximativ 2.000 de cazuri de extremism activ şi că numărul de arestări ale supremiştilor albi aproape s-a triplat în ultimii ani. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite