Alerta în privinţa încercării ruşilor de a influenţa alegerile din SUA, dată de spionii olandezi. Cum au obţinut informaţiile

Alerta în privinţa încercării ruşilor de a influenţa alegerile din SUA, dată de spionii olandezi. Cum au obţinut informaţiile

FOTO Arhivă

Serviciile olandeze de informaţii AIVD şi MIVD au jucat un rol important în deschiderea anchetei privind implicarea ruşilor în ultimul scrutin prezidenţial din State Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

AIVD şi MIVD şi-au alertat colegii americani după ce au observat că hackeri ai unui grup afiliat Kremlinului au efectuat mai multe atacuri cibernetice împotriva Partidului Democrat, Departamentului de Stat şi Casei Albei.

Informaţia este dezvăluită de cotidianul De Volkskrant.

Conform sursei citate, cele două servicii de informaţii au început să supravegheze grupul de hackeri Cozy Bear în vara lui 2014, după prăbuşirea în estul Ucrainei a avionului care asigura cursa MH17 între Amsterdam şi Kuala Lumpur (Malaysia).

Agenţii olandezi au reuşit să se infiltreze în reţeaua de calculatoare a acestui grup, dar şi în clădirea din care activează, aceasta fiind situată în apropiere de Piaţa Roşie din Moscova. Ei au reuşit să implanteze acolo sisteme de monitorizare a camerelor de supraveghere.

Atunci au observat tentativele Cozy Bear de a efectua diverse atacuri împotriva unor obiective americane.

Potrivit De Volkskrant, prima alertă a fost transmisă către CIA  şi NSA în noiembrie 2014, când au observat că hackeri ruşi au obţinut acces la sistemul de informaţii al Departamentului american de Stat. A doua alertă a avut loc în noiembrie-decembrie 2014, după ce hackeri ruşi au reuşit să pătrundă în sistemul informatic al Casei Albe şi să aibă acces la e-mailurile şi la agenda lui Barack Obama. Ultimul avertisment a fost transmis în iulie 2015, când Cozy Bear a atacat serverele Partidului Democrat.

Agenţii olandezi au furnizat „probe tehnice“ ale atacurilor cibernetice duse de Cozy Bear.

„Mii de e-mailuri şi documente“ au fost transferat din serverele Partidului Democrat, scrie De Volkskrant.

O purtătoare de cuvânt a AIVD a refuzat să confirme aceste dezvăluiri.

„Nu comentăm niciodată operaţiunile“, a răspuns ea, contactată de AFP.

Ancheta cu privire la implicarea ruşilor în scrutinul prezdinţial câştigat de Donald Trump este condusă de procurorul special Robert Mueller. Acesta a interogat peste 20 de angajaţi ai Casei Albe, iar Donald Trump s-a declarat dispus să răspundă în cadrul anchetei.

Patru persoane au fost inculpate până acum în acest dosar, dintre care două au pledat vinovat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările