Alegerile anticipate din Marea Britanie se transformă într-un referendum privind un Brexit „dur“ sau „flexibil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din Marea Britanie din 8 iunie a început neoficial cu dispute pe subiectul care a dominat viaţa politică din această ţară în ultimul an, ieşirea din Uniunea Europeană, mai precis cum să fie negocierile „dure“ sau „ flexibile“.

 Decizia neaşteptată a Theresei May privind organizarea de alegeri anticipate pe 8 iunie a pus partidele politice de opoziţie în situaţia dificilă de a se pregăti în doar şase săptămâni.

Partidul Laburist, aflat în sondaje cu circa 20 de puncte în urma conservatorilor, afirmă că le va garanta imediat drepturile cetăţenilor din celelalte state ale Uniunii Europene rezidenţi în Marea Britanie dacă va câştiga alegerile parlamentare anticipate din luna iunie, transmite marţi Reuters, comentând că este vorba despre o strategie menită să recupereze din avansul conservatorilor premierului Theresa May. 

Laburiştii vor să ofere toate garanţiile de rămânere în ţară pentru rezidenţii din celelalte state ale Uniunii Europene. În schimb, principala formaţiune de opoziţie a acuzat guvernul conservator de "rigiditate şi nesăbuinţă" în legătură cu poziţia Marii Britanii după ieşirea din Blocul comunitar.

"Guvernul May a eliminat treptat opţiune după opţiune în legătură cu Brexit, chiar înainte de a începe discuţiile. Acceptăm că regulile privind imigranţii trebuie să se schimbe după ieşirea din Uniunea Europeană, dar nu suntem de acord că Brexit trebuie să însemne ce a spus Theresa May", a declarat Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist.

Starmer consideră că este "ruşinos" faptul că Marea Britanie nu a garantat dreptul de şedere şi muncă pentru cei trei milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene din Marea Britanie. El a subliniat că un guvern laburist ar asigura aceste lucruri "din prima zi de mandat".

Laburiştii militează pentru menţinerea beneficiilor unui membru al pieţei unice europene, în condiţiile în care Partidul Conservator a eliminat posibilitatea de a menţine Marea Britanie pe piaţa UE de bunuri şi servicii, precum şi în uniunea vamală lipsită de taxe.

Pe de altă parte, Partidul Laburist a anunţat că nu va încerca să inverseze decizia alegătorilor de a părăsi Blocul comunitar, deşi s-a poziţionat ca formaţiune proeuropeană.

Premierul britanic Theresa May se va angaja oficial înainte de alegerile anticipate de la 8 iunie să pună capăt liberei circulaţii a persoanelor garantată de Uniunea Europeană, a relatat săptămâna trecută cotidianul Daily Mail, citând surse neidentificate de partid, transmite Reuters. 

Şefa guvernului ar putea include totodată în platforma sa electorală angajamentul de a retrage Marea Britanie atât de pe piaţa unică a Uniunii Europene, cât şi din Curtea Europeană de Justiţie. 

Sigură de victorie în alegerile anticipate din 8 iunie, premierul britanic Theresa May a refuzat sâmbătă să excludă posibilitatea majorării impozitelor. Laburiştii i-au acuzat pe conservatori că pregătesc o "bombă fiscală", iar Liberal-Democraţii afirmă că lucrătorii obişnuiţi ar fi afectaţi de planurile guvernului, arată Reuters. 

Avertismentul UE

Negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, îi avertizează pe britanici că rezultatele alegerilor anticipate nu vor schimba în nicio măsură acordul de Brexit, susţinând chiar că acest scrutin a fost declanşat de oportunismul conservatorilor Theresei May, potrivit unui comentariu semnat de europarlamentar în paginile The Guardian. 

 ”Ca belgian, am o apreciere îndelungată pentru suprarealism. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat săptămâna trecut că scenariul putea să fie scris chiar de Alfred Hitchcook. Pentru mine, este mai asemănător cu arta nelumească a lui Magritte. În mod evident, manifestul conservator va reprezenta o replică a cărţii albe a Brexitului şi a poziţiei de negociere prezentată în scrisoarea de invocare a articolului 50”, îşi începe fostul premier belgian comentariul din The Guardian.

De asemenea, europarlamentarul susţine că alegerile anticipate sunt conduse de oportunismul formaţiunii de guvernământ şi nu a oamenilor pe care îi reprezintă conservatorii din Marea Britanie.

 ”Putem cu toţii să presupunem în siguranţă că prin convocarea acestor alegeri, Theresa May nu vrea să arunce îndoială asupra rezultatelor referendumului, ci să-şi cimenteze susţinerea. În Bruxelles, mulţi rămân îngrijoraţi că şansele obţinerii unui acord sunt erodate de liniiile dure de negociere anunţate de premier şi de lipsa unui spaţiu de manevră pe plan intern, dar nu există nicio garanţie că mai mulţi parlamentari conservatori pe scaune vor asigura acest spaţiu”.

Verfohstadt cataloghează drept absurdă teoria că May organizează alegeri anticipate pentru a obţine un acord mai bun cu Uniunea Europeană.

”Putem doar să concluzionăm că mulţi politicieni britanici şi reprezentanţi ai presei nu înţeleg încă cum funcţionează articolul 50... Am puţine îndoieli că cei de pe continent nu văd aceste alegeri ca fiind motivate de mecanismele interne ale Partidului Conservator”, explică negociatorul ParlamentuluI European.

De asemenea, acesta precizează căr eferendumul a reprezentat pentru mulţi lideri europeni o luptă internă între conservatori, care a scăpat de sub orice control.

”Este o încercare a conservatorilor de a pune mâna pe mai multă putere, de a profita de aparenta dezordine a laburiştilor pentru a-şi asigura alţi cinci ani la putere înainte să lovească realitatea Brexitului”.

Europarlamentarul belgain le cere britanicilor să nu fie induşi în eroare de ”presa isterică de dreapta” că există sau a existat la un moment dat un plan secret al liderilor europeni pentru a păstra Marea Britanie în UE.

”Prin urmare, liderii europeni se pregătesc de reintroducerea controalelor vamale din prima zi a BrexituluI”.

Verhofstadt îşi exprimă speranţa că alegerile anticipate vor duce la o dezbatere sinceră despre realităţile dure ale Brexitului în Marea Britanie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite