Alegeri SUA 2020: după Iowa, democraţii luptă pentru votul din New Hampshire. Doi candidaţi sunt consideraţi favoriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii democraţi înfruntându-se în faţa alegătorilor din New Hampshire FOTO EPA-EFE
Candidaţii democraţi înfruntându-se în faţa alegătorilor din New Hampshire FOTO EPA-EFE

Cu Pete Buttigieg şi Bernie Sanders în prim-plan, candidaţii la învestitura taberei democrate pentru cursa finală a alegerilor din 3 noiembrie pentru Casa Albă străbat în aceste zile statul New Hamsphire, care se va pronunţa marţi într-un scrutin devenit capital după începutul dezastruos din Iowa.

După Iowa, tânărul moderat Buttigieg şi bătrânul socialist Sanders sunt aşteptaţi să câştige şi la New Hampshire. Cel puţin aşa arată primele date obţinute după dezbaterea televizată de vineri seara de la Manchester. Cei doi sunt urmaţi în ordine de senatoarea progresistă Elizabeth Warren, fostul vicepreşedinte Joe Biden şi senatoarea moderată Amy Klobuchar.

„Suntem în ultimele zile ale unor alegeri incredibil de importante, care nu doar vor defini pe cel care va fi la Casa Albă în următorii patru ani, ci şi ceea ce înseamnă să fii american în următorii patru ani“, a declarat Pete Buttigieg în faţa susţinătorilor săi reuniţi la Keene. El a dat asigurări că este „cel mai bine pregătit să lupte cu Donald Trump“. A pledat totodată pentru sfârşitul unei „politici a trecutului“, referindu-se la Bernie Sanders, 78 de ani, şi Joe Biden, 77 de ani.

Pete Buttigieg şi Bernie Sanders au revendicat fiecare victoria în Iowa, care a deschis luni sezonul primarelor democrate. Acest scrutin a fost un adevărat fiasco, din cauza unor erori legate de rezultatele oficiale.

Biden, sub presiune

Necunoscut marelui public, Pete Buttigieg a devenit la 38 de ani un adversar redutabil şi o ţintă pentru rivalii săi.

Echipa lui Joe Biden îl atacă într-un filmuleţ făcut public sâmbătă, ironizând pe seama mandatului lui „Mayor Pete“.

Presiunea este puternică pe Joe Biden, care şi-a reorganizat de urgenţă echipa în cursul acestei săptămâni.

La Manchester, cel mai mare oraş din New Hampshire, fostul vicepreşedinte american a atras atenţia că partidul îşi asumă „un risc“ oferind învestitura „unuia care nu a avut vreun post mai important decât cel de primar“.

Totuşi, Joe Biden recunoaşte că are şanse mici de câştig în alegerile din New Hampshire. El speră în obţinerea unor rezultate bune în statele din sud, unde beneficiază de sprijinul comunităţii de culoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite