Alegeri SUA 2020. Trump insistă şi cere Curţii Supreme să blocheze certificarea rezultatelor în statul Pennsyilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Aliaţii preşedintelui republican Donald Trump au depus joi un recurs în urgenţă la Curtea Supremă a SUA în care au cerut blocarea certificării rezultatelor alegerilor din statul Pennsylvania, informează AFP.

Această recurs a fost introdus după respingerea, sâmbătă, de către Curtea Supremă a statului Pennsylvania a unei plângeri în care era contestată legalitatea voturilor prin corespondenţă.

În etapa actuală, cea mai înaltă instanţă americană nu este solicitată să se pronunţe asupra fondului.

Reclamanţii, printre care se numără inclusiv alesul republican din Camera Reprezentanţilor Mike Kelly, solicită îngheţarea tuturor operaţiunilor electorale din acest stat-cheie.

Răspunsul Curţii Supreme a SUA nu ar trebui să întârzie prea mult, iar instanţa nu va trebui să îşi justifice decizia.

La o lună de la scrutinul electoral, preşedintele Donald Trump continuă să refuze să îşi recunoască înfrângerea în faţa democratului Joe Biden, pretinzând că este victima unei "fraude masive".

Cu ajutorul aliaţilor săi, Trump a depus plângeri în mai multe state-cheie, dar a suferit deja aproximativ 20 de eşecuri. Marţi, ministrul de justiţie Bill Barr, care face totuşi parte din cercul apropiat al liderului de la Casa Albă, a asigurat că nu a văzut suficiente fraude pentru a invalida victoria lui Joe Biden.

Preşedintele Donald Trump a revizuit radical componenţa Curţii Supreme a SUA, numind trei din totalul de nouă judecători. Duminică, el şi-a exprimat frustrarea din cauza faptului că acestei instanţe supreme nu i-au fost încă înaintate plângeri."Avem nevoie de Curtea Supremă să ne examineze cazul. Ceva trebuie să ajungă la ea. Dacă nu, atunci ce este Curtea Supremă?", şi-a exprimat nemulţumirea preşedintele într-o intervenţie pentru canalul de televiziune Fox.

În 2000, această jurisdicţie a întrerupt o renumărare a voturilor în Florida, unde George W. Bush avea doar 537 de voturi în faţa democratului Al Gore, ceea ce i-a permis republicanului să câştige alegerile.

De data aceasta însă, rezultatul alegerilor nu depinde doar de un stat, iar diferenţele sunt mult mai mari între cei doi candidaţi. Prin urmare, este puţin probabil ca instanţa supremă a SUA să îşi pericliteze reputaţia pentru un caz care nu va conta în final. 

Preşedintele american Donald Trump a refuzat joi să spună dacă are încredere în ministrul său de justiţie Bill Barr, care a spus că nu a găsit suficiente fraude pentru a invalida victoria prezidenţială a lui Joe Biden, potrivit AFP.

„Nu a făcut încă nimic”, a spus Trump într-o scurtă conversaţie cu reporterii din Biroul Oval de la Casa Albă.

„Nu s-au uitat prea mult în jur şi, sincer să fiu, este dezamăgitor”, a adăugat el.

În acest context, mai are încredere în acest ministru ultraconservator, care a făcut parte mult timp din cercul său interior?

„Pune-mi întrebarea peste câteva săptămâni”, a răspuns liderul de la Casa Albă, reiterându-şi acuzaţiile de „înşelăciune”, fără a oferi dovezi concrete în sprijinul acesteia.

"În acest moment, nu am văzut fraude la o scară care ar putea schimba rezultatul alegerilor", a declarat Bill Barr marţi.

"Au existat acuzaţii de fraudă sistematică, conform cărora maşinile au fost programate pentru a denatura rezultatele alegerilor", a reamintit el. Dar ministerele Securităţii interne şi Justiţiei "au investigat şi, până acum, nu au găsit nimic care să le sprijine".

La o lună după alegeri, Donald Trump încă refuză să îşi recunoască înfrângerea. El a depus zeci de dosare în instanţă, dintre care majoritatea au fost respinse de instanţe sau abandonate.

Bătălia prezidenţială se mută în campania senatorială din Georgia

Preşedintele Donald Trump va vizita statul Georgia sâmbăta, în sprijinul celor doi candidaţi republicani la Senat. De victoria lor depinde dacă Partidul Republican îşi păstrează sau nu controlul asupra camerei superioare din Congres.

Partidul Republican priveşte însă cu sentimente amestecate această vizită. Pe de o parte ea este importantă pentru a insufla energie sprijinitorilor devotaţi ai preşedintelui Donald Trump.

Pe de altă parte, dacă Trump foloseşte apariţiile sale publice pentru a se plânge că alegerile prezidenţiale din noiembrie au fost falsificate – idee care nu are acoperire în realitate – şi pentru ai ataca pe oficialii republicani din Georgia, care au confirmat victoria lui Joe Biden, asta ar putea descuraja votanţi republicani să mai participle la vot în ianuarie.

De-acum în stat, diverse facţiuni ale partidului se înfruntă. Doi avocaţi care îl sprijină pe preşedinte, au cerut joi republicanilor să boicoteze alegerile din 5 ianuarie, dacă cei doi candidaţi republicani nu promit ca vor depune eforturi ca rezultatul votului din Georgia să fie anulat. Preşedintele Trump a pierdut acest stat tradiţional republican la o diferenţă mică, scrie europa liberă.

Acestei cauze i se alătură şi un număr de deputaţi în adunarea legislative locală. Secretarul de stat din Georgia şi un consilier al său au acuzat pe de alta parte retorica inflamatorie a preşedintelui, susţinând că ar fi dus la ameninţări împotriva unor oficialităţi la nivelul statului şi chiar împotriva soţiei şi copiilor secretarului de stat. Peste 10 republicani au redactat o scrisoare în care cer ca partidul să se unească pentru a câştiga cele doua locuri în Senat.

În centrul acestei dispute este preşedintele Trump înfuriat de faptul că lideri republicani din Georgia nu l-au ajutat să răstoarne rezultatul scrutinului. Analiştii susţin că ajutorul lui Trump este esenţial pentru ca republicanii Kelly Loeffler şi David Perdue să câştige, teamă fiind că în atmosfera actuala, republicani moderaţi sau cei care nu cred că alegerile sunt corecte ar putea să nu se prezinte la urne. Recent preşedintele i-a atacat nu numai pe secretarul de stat ci şi pe guvernator, ambii republicani şi asta – se teme campania partidului – ar putea avea un impact negativ la 5 ianuarie.

Susţinători ai preşedintelui, avocaţii Lin Wood şi Sidney Powell au cerut o sesiune specială a adunării legislative care să aibă în vizor legalitatea alegerilor şi demisia guvernatorului. Alţi republicani din stat încep însă să ia atitudine.

Lawrence Lane Flynn, liderul partidului dintr-o regiune din apropiere de Atlanta spune „Cei doi lunatici, Wood şi Powell inventează ficţiune. Ori de câte ori alegaţiile sunt prezentate în tribunale ele stârnesc râsul şi în consecinţă nu se duc în tribunal, ci organizează mitinguri în care pot spune ce le trece prin cap, fără ca spusele să poată fi verificate, beneficiind şi de faptul că unii oameni asta vor să audă şi în consecinţa, asta cred”. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite