Alegeri SUA 2020. Succesorul lui Martin Luther King de la care Joe Biden aşteaptă un miracol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastorul Raphael Warnock FOTO fox5atlanta.com
Pastorul Raphael Warnock FOTO fox5atlanta.com

Un pastor din Atlanta poate avea în mâinile sale soarta administraţiei Joe Biden. Răspunsul este aşteptat la 5 ianuarie, cu prilejul repetării alegerilor pentru Senat în Georgia.

Raphael Warnock este una dintre acele persoane care reuşesc să atragă masele. Acest pastor de culoare, în vârstă de 51 de ani, cu barbă scurtă şi ochelari fini, captează atenţia imediat ce începe să ia cuvântul. Un talent care l-ar putea face învingător, alături de colegul său democrat Jon Ossof, în alegerile pentru Senat din Georgia, reprogramate pentru 5 ianuarie, relatează „Le Point”.

În a cincea zi a anului 2021, Georgia va decide cine va deţine controlul în Senatul Statelor Unite. Acest al doilea tur a fost convocat deoarece niciunul dintre candidaţi nu a trecut peste pragul de 50% în alegerile de la 3 noiembrie, o situaţie numită „runoff” peste Atlantic. În caz de „runoff”, legea electorală americană prevede repetarea scrutinului. Ori scrutinul din Georgia este singurul reprogramat după ziua de 3 noiembrie şi are o dimensiune particulară: asigurarea partidului dominant în Senat. După alegerile din 3 noiembrie, democraţii au ajuns la 48 de mandate în Senat, iar republicanii la 50. În caz de egalitate, adică două victorii ale democraţilor în Georgia, diferenţa o va face viceprepreşedinta Kamala Harris, democrată, care, potrivit Constituţiei, este preşedinta de drept a Senatului. Astfel ea ar putea înclina balanţa către administraţia Biden şi i-ar împiedica pe republicani să-i facă viaţă grea noului preşedinte contestând, de exemplu, nominalizările sau blocând anumite decizii.

Trump, cel mai bun aliat al democraţilor în Georgia?

Totul va depinde deci de rezultatele pe care le vor obţine reverendul Warnock şi colegul său Jon Ossof la 5 ianuarie. Duelurile se anunţă grele, mai ales în cazul lui Ossof, care a fost devansat la limită în primul tur de candidatul republican David Perdue  (47,9%, faţă de 49,7%). Chiar dacă pastorul Raphael Warnock a câştigat în faţa adversarei sale Kelly Loeffer, cu 32,9%, faţă de 25,9%, aceasta din urmă ar putea beneficia la 5 ianuarie de retragerea unui al treilea candidat, care a obţinut 20% din voturi la 3 noiembrie.

Dar reverendul mizează pe victorie. Are mai multe motive să creadă în ea, cum ar fi poziţia sa socială şi carisma. Este un cunoscut activist pentru drepturile omului, fiind în fruntea manifestaţiilor din Atlanta care au urmat după moartea afroamericanului George Floyd. La Biserica Ebenezer Baptiste, din Atlanta, este considerat drept moştenitorul lui Martin Luther King, care a oficiat de asemenea în acest lăcaş de cult. Predicile sale înflăcărate electrizează în fiecare săptămână sute de credincioşi. Iar pentru activitatea sa a stat o zi la închisoare sub preşedinţia Trump.

Ciudat de altfel, dar cel mai bun aliat al celor doi candidaţi democraţi din Georgia ar putea fi chiar... Donald Trump. Furios de schimbarea de direcţie a Georgiei, care pentru prima oară în 20 de ani a votat pentru un candidat democrat la prezidenţiale, Trump i-a împroşcat cu noroi, după cum îi stă în obicei, pe secretarul de stat Brad Raffensperger şi guvernatorul Brian Kemp, ambii republicani. Cel de-al 45-lea preşedinte american a pus în discuţie fiabilitatea maşinilor de vot în Georgia, acuzând că i s-au furat „mii de voturi”. Acum republicanii din Georgia nu recomandă folosirea lor, deşi tot acestea sunt puse la dispoziţia alegătorilor, o situaţie de care ar putea beneficia Jon Ossof şi reverendul Warnock, dar mai ales Joe Biden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite