Alegeri SUA 2020. Pennsylvania, noua Florida?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuă suspansul în alegerile din SUA. Prezidenţialele americane continuă în justiţie. Un judecător al Curţii Supreme a Statelor Unite a oferit vineri preşedintelui Donald Trump o victorie parţială temporară în Pennsylvania. Trump l-a avertizat pe contracandidatul său democrat Joe Biden să nu-şi revendice victoria. Această bătălie începe să semene cu cea din 2000 din Florida, dintre democratul Al Gore şi republicanul George W. Bush.

Preşedintele Donald Trump îl avertizează pe Joe Biden să nu-şi revendice prematur victoria în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Declaraţia a fost făcută în condiţiile în care candidatul democrat urma să se adreseze americanilor vineri de la reşedinţa sa din Wilmington, statul Delaware. Biden a spus în discurs că va câştiga cursa pentru preşedinţie: "Dragi americani, nu avem o declaraţie finală despre victorie, dar numerele ne spun că este clar. Vom câştiga această cursă. Trebuie să fim calmi, fiecare vot va fi numărat", a declarat el, fără a revendica însă în mod clar preşedinţia SUA.

"Joe Biden nu ar trebui să revendice pe nedrept funcţia de preşedinte. Aş putea pretinde la rândul meu acelaşi lucru. Procedurile judiciare de-abia acum încep!" a scris pe Twitter Donald Trump înaintea discursului de vineri al candidatului democrat la Casa Albă.

Presa de peste ocean nu a anunţat deocamdată câştigătorul disputatului scrutin prezidenţial desfăşurat pe 3 noiembrie.

Bătălie juridică în  Pennsylvania

Un judecător al Curţii Supreme a Statelor Unite a oferit vineri preşedintelui Donald Trump o victorie parţială temporară în Pennsylvania prin decizia sa conform căreia buletinele de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în acest stat să fie tratate separat de alte buletine de vot, informează AFP.

Magistratul conservator Samuel Alito nu a ordonat însă oprirea numărătorii acestor buletine de vot aşa cum doreşte tabăra republicană a preşedintelui, care nu îşi permite să piardă în acest stat-cheie dacă doreşte un nou mandat la Casa Albă.

Donald Trump continuă să acuze utilizarea votului prin corespondenţă, acuzând fără dovezi această metodă că ar fi generat fraude electorale pe scară largă.

Votul prin corespondenţă este mai popular în rândul democraţilor decât al republicanilor.

Legea electorală din Pennsylvania permite numărarea buletinelor de vot expediate până marţi, 3 noiembrie, şi care au sosit în termen de trei zile după data scrutinului.

Decizia judecătorului Alito confirmă ordinul dat înainte de scrutin de autorităţile locale de a număra separat aceste buletine pentru a le putea retrage din total dacă ar urma să fie invalidate.

Cererea a fost depusă de Partidul Republican din Pennsylvania, care consideră că nu sunt valide aceste voturi - aproximativ 4.000 de voturi conform CNN -, în mare parte favorabile candidatului democrat Joe Biden.

Măsura dispusă de judecătorul Alito este una conservatoare, în aşteptarea examinării cauzei de către Curtea Supremă, în care magistraţii conservatori au în prezent o majoritate solidă. 

Filiala Partidului Republican din Pennsylvania a cerut vineri Curţii Supreme a Statelor Unite să oprească numărarea buletinelor de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în acest stat-cheie în care democratul Joe Biden conduce în defavoarea preşedintele Donald Trump, transmite AFP.

În recursul în regim de urgenţă introdus la nivelul Curţii Supreme, republicanii solicită punerea sub sechestru, invocând că nu sunt valide, a câtorva mii de buletine de vot expediate până marţi, dar care au ajuns în termen de trei zile după data alegerilor, 3 noiembrie.

De asemenea, echipa republicană solicită înaltei instanţe să revină asupra refuzului de a se pronunţa urgent asupra acestui subiect în luna octombrie.

„Având în vedere rezultatele alegerilor din 3 noiembrie 2020, votul din Pennsylvania poate determina viitorul preşedinte al SUA“, se afirmă în solicitarea republicană adresată Curţii Supreme.

„Nu este clar dacă cele 67 de comitate (ale statului) au pus sub sechestru aceste voturi târzii", adaugă reclamanţii.

Curtea Supremă, unde judecătorii conservatori au acum o majoritate solidă, ar putea fi de acord să accepte solicitarea pe fond şi să dispună oprirea numărării, apoi să declare aceste voturi invalide.

Totuşi, acest demers ar putea să nu facă diferenţa în privinţa rezultatului final al scrutinului prezidenţial, deoarece numărul buletinelor de vot avute în vedere este mult mai mic decât avansul candidatului democrat Joe Biden faţă de republicanul Donald Trump. 

Joe Biden: Vom câştiga! Aşteptăm rezultatele finale, dar nu stăm degeaba 

Fostul vicepreşedinte Joe Biden a avut vineri seara târziu a patra apariţie publică de la încheierea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. De la reşedinţa sa din Wilmington, Delaware, mesajul către americani a fost cam în aceiaşi termeni ca în zilele precedente: aveţi răbdare, fiţi calmi, vom câştiga. Însă unele nuanţe arată că Joe Biden se pregăteşte deja de revenirea la Casa Albă ca preşedinte. 

Deşi era aşteptată încă de dimineaţă, apariţia publică a lui Joe Biden s-a produs aproape de miezul nopţii (ora de pe coasta de est a Statelor Unite).  Întârzierea se explică prin faptul că democratul a aşteptat probabil încheierea procesului electoral în unele dintre statele unde mai continua numărarea voturilor, astfel încât să-şi poată proclama victoria. Cum voturile încă se mai numără, Joe Biden s-a ferit să-şi revendice prematur victoria, subliniind că „fiecare vot contează să fie numărat”.

„Poate că uitându-vă la televizor, vi se pare că numărarea voturilor se mişcă greu, dar nu uitaţi, nu sunt nişte simple numere, sunt voturile voastre” - le-a spus Joe Biden americanilor, făcând un nou apel la răbdare şi calm. „Democraţia funcţionează, voturile voastre vor fi numărate. Nu voi lăsa să se oprească”, a spus Joe Biden, într-o aparentă aluzie că va contracara demersurile în justiţie ale echipei Donald Trump referitoare la numărarea voturilor.

De altfel, numele oponentului său din alegerile de la 3 noiembrie nici măcar nu a fost pomenit. Joe Biden s-a concentrat pe un mesaj paşnic şi pe un apel la solidaritate: „Avem multe probleme de rezolvat, n-avem timp de războaie”, a declarat fostul vicepreşedinte din administraţia Obama. 

„Aşteptăm rezultatele finale, dar nu stăm degeaba”, a ţinut să sublinieze candidatul democrat, schiţându-şi un profil de viitor preşedinte. El a arătat că împreună cu coechipiera sa, Kamala Harris, care va deveni vicepreşedinte, lucrează deja şi fac planuri pentru a fi pregătiţi să ia primele măsuri încă din „prima zi” când vor veni la Casa Albă. Prioritatea maximă va fi combaterea pandemiei, iar pentru aceasta, Joe Biden şi Kamala Harris au avut deja consultări cu specialişti, a explicat Joe Biden. Alte priorităţi vor fi economia, şomajul pe care l-a adus pandemia, dar şi încălzirea climatică, a menţionat Joe Biden. 

Fostul vicepreşedinte a subliniat că a fost votat de peste 74 de milioane de americani, un record absolut. În plus, el a evidenţiat că la votul popular are cu 4 milioane de voturi mai mult decât contracandidatul său. Asta arată că oamenii vor schimbare, a punctat Joe Biden, înainte de a promite din nou că va fi preşedintele tuturor americanilor şi că nu este inamicul nimănui. „Şi nu uitaţi cine suntem: suntem Statele Unite ale Americii”, a spus în final Joe Biden, sugerând că Statele Unite au o imagine de păstrat inclusiv pe plan internaţional. 

El a promis că sâmbătă va veni în faţa americanilor cu un nou mesaj.

Precedentul Al Gore-George W. Bush din 2000

Situaţia pare să amintească de anul 2000, când lupta cea mai strânsă se dădea pentru statul cheie Florida. Atunci, vicepreşedintele Al Gore, candidatul Partidului Democrat, era după prima numărătoare la doar aproximativ 1.800 de voturi în urma republicanului George W. Bush. A durat cinci săptămâni până când a fost sigur cine va fi preşedinte. Al Gore, care îşi felicitase deja contracandidatul pentru victoria electorală, a solicitat ca voturile din Florida să fie renumărate. 

Legea prevede acest lucru în cazurile în care rezultatul este foarte strâns. Avantajul republicanilor a scăzut la mai puţin de 1.000 de voturi, iar Gore a sperat din nou la o victorie. Armate întregi de avocaţi au fost pregătiţi, s-a apelat la Curtea Supremă din Florida şi, în final, la Curtea Supremă a Statelor Unite. Pe 12 decembrie 2000, judecătorii au hotărât că nu a fost aplicat un standard unitar la numărătoarea manuală a voturilor din Florida, nemaifiind posibilă o nouă numărătoare. 

Aşadar, Curtea Supremă l-a declarat învingător pe George W. Bush.  S-ar putea repeta un astfel de scenariu într-o formă asemănătoare? Fostul ambasador al Germaniei în SUA până în 2018, Peter Wittig, spune că există similitudini, dar subliniază că  există o diferenţă esenţială faţă de situaţia din 2000:  „Ne amintim că Gore s-a retras şi a ştiut să piardă. Gore punea stabilitatea democraţiei şi contextul mai larg în prim-plan. Mă îndoiesc că un conflict juridic s-ar încheia de data aceasta la fel de corect, ca în anul 2000“.
Dar se poate şi mai rău. În 1876 a fost nevoie de patru luni pentru a anunţa un câştigător al alegerilor prezidenţiale, acesta fiind şi recordul absolut.

Alegerile de atunci au fost ţinute pe 7 noiembrie, iar rezultatul a fost anunţat abia în 2 martie 1877, cu doar câteva zile înainte de inaugurare. Republicanul Rutherford Hayes a fost declarat învingător în faţa democratului Samuel Tilden, după ce o comisie bipartidă a fost convocată pentru a lămuri lucrurile.

Un lucru este sigur deocamdată. Conform Constituţiei SUA, pe 20 ianuarie 2021 trebuie să aibă loc învestirea preşedintelui SUA pentru următorii patru ani. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite