Alegeri SUA 2020. NATO vrea să organizeze un summit în martie dacă Joe Biden iese preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidatul democrat la alegerile prezidentiala americane, Joe Biden
Candidatul democrat la alegerile prezidentiala americane, Joe Biden

Alianţa Nord-Atlantică ia în considerare organizarea unui summit în martie la Bruxelles pentru a-l întâmpina pe noul preşedinte al SUA dacă alegerile americane vor fi câştigate de candidatul democrat Joe Biden, afirmă diplomaţi şi oficiali, în timp ce o reuniune desfăşurată în cazul realegerii liderului republican de la Casa Albă, Donald Trump, ar avea loc abia la începutul verii, relatează Reuters.

NATO a convenit anul trecut să organizeze un summit în 2021, însă o reuniune în primăvară ar fi o şansă mai rapidă de a repara legăturile transatlantice dacă Biden ar fi votat preşedinte al SUA la alegerile de la 3 noiembrie, după patru ani dificili în mandatul lui Trump, comentează agenţia de presă britanică.

Liderul de la Casa Albă a spus că Alianţa Nord-Atlantică este "depăşită" şi că unii aliaţi nu-şi respectă obligaţiile, dar a şi lansat o ameninţare voalată în iulie 2018 de a retrage SUA din NATO.

În prima parte a acestui an, el şi-a anunţat de asemenea intenţia de a reduce contingentul de trupe americane din Germania, acuzând Berlinul că nu îndeplineşte ţinta NATO privind bugetul pentru Apărare şi că profită de SUA în privinţa comerţului, notează Reuters, preluată de agerpres.ro.

Biden, care conduce în sondajele de opinie, este văzut în Europa ca o şansă de schimbare a politicii SUA de la agenda 'America pe primul loc' a lui Trump, care a subminat priorităţile Europei în diferite dosare, de la lupta împotriva schimbărilor climatice, la acordul nuclear cu Iranul.

"Majoritatea statelor din Alianţă vor o victorie a lui Biden luna viitoare, însă evident că ar lucra şi cu o administraţie Trump realeasă", a declarat un diplomat la sediul NATO din Bruxelles.

Un summit în martie "i-ar oferi lui Biden o platformă de a readuce împreună Europa şi America de Nord şi ar oferi de asemenea NATO o şansă de a lăsa în urmă epoca Trump", a spus un al doilea diplomat.

Doi oficiali ai NATO au exprimat opinii similare.

Cei doi diplomaţi şi cei doi oficiali au mai spus că, în cazul realegerii lui Trump, NATO va încerca să organizeze un summit la începutul verii, dar că nu este o urgenţă atât de mare, deoarece el a mai participat la summituri ale Alianţei şi este de aşteptat ca poziţia sa să se înăsprească în cazul unui nou mandat.

NATO a refuzat să facă vreun comentariu. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite