Alegeri SUA 2020: miliardarul Michael Bloomberg intră în scenă la Las Vegas şi agită apele în Partidul Democrat. Contre cu Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impulsionat de o creştere semnificativă în sondaje, miliardarul american Michael Bloomberg, candidat la obţinerea învestiturii Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, va participa miercuri la prima sa dezbatere televizată de campanie, relatează AFP.

Un candidat redutabil, fostul primar de New York, ajuns la vârsta de 78 de ani, a devenit principala ţintă a adversarilor săi de campanie chiar înaintea dezbaterii din Nevada, prevăzută să aibă loc la Las Vegas, la ora locală 18.00 (04.00 ora României). După primarele din Iowa (3 februarie), câştigate de tânărul fost primar al oraşului South Bend (Indiana) Pete Buttigieg, şi cele din New Hampshire (11 februarie), câştigate de bătrânul senator independent Bernie Sanders, Nevada va vota sâmbătă, 22 februarie.

Al nouălea cel mai bogat om din lume în 2019, cu avere estimată la 60 de miliarde de dolari de revista „Forbes“, Michael Bloomberg se prezintă drept o persoană capabilă să reunească centrul şi tulbură campania democrată.

Patron al agenţiei Bloomberg News, un gigant în domeniul informaţiilor financiare, el este acuzat că şi-a „cumpărat“ locul în campanie datorită mijloacelor sale imense şi riscă să se confrunte cu acuzaţii de conflicte de interese.

„Am ceva să-i transmit lui Bloomberg: americanii s-au săturat de miliardari care cumpără alegeri“, a dat tonul Bernie Sanders într-un discurs susţinut în weekendul trecut.

„Este o ruşine că Mike Bloomberg îşi poate cumpăra locul în dezbateri“, a adăugat marţi senatoarea progresistă Elizabeth Warren, calificându-l drept un „miliardar egocentric“.

Referitor la aceste acuzaţii, un consilier important din echipa lui Bloomberg a ţinut să sublinieze că şeful său intenţionează să-şi vândă compania, care are circa 2.700 de angajaţi în întreaga lume. Într-un interviu difuzat marţi de CNN, consilierul Tom O'Brien nu a precizat când ar putea avea loc o astfel de tranzacţie, după alegerile prezidenţiale, în cazul unei victorii sau chiar din timpul cursei pentru  învestitura democrată.

„Mike îşi va publica declaraţiile de impozit. Nu va exista nicio confuzie în jurul bunurilor sale financiare“, a dat asigurări O'Brien.

În 2018, Michael Bloomberg a declarat că îşi va regrupa societăţile într-un trust pe care îl va preda unei persoane de încredere în cazul în care va fi ales preşedinte al Statelor Unite.

O strategie rarisimă

Deşi a intrat târziu în campania prezidenţială, abia în noiembrie 2019, el a compensat acest handicap cu investiţii de peste 300 de milioane de dolari în publicitate. Toţi aceşti bani nu sunt investiţi în vânt, miliardarul urcând destul de repede pe locul trei în media sondajelor naţionale calculată de site-ul specializat RealClearPolitics. Mai mult, două sondaje recente în plasează pe locul doi. Conform unui sondaj publicat marţi de NPR/PBS/Marist, Michael Bloomberg îl devansează pe fostul vicepreşedinte Joe Biden (15%), care se află într-o pierdere evidentă de popularitate după ce mult timp a fost dat drept favorit. Statutul de favorit îi aparţine acum lui Bernie Sanders, care chiar îşi creşte distanţa faţă de urmăritori, având 31% în intenţiile de vot în acest sondaj. Un alt sondaj, realizat de Ipsos pentru Reuters, îl plasează pe Bloomberg, cu 17%, tot în spatele lui Sanders (25%) şi în faţa lui Biden (13%).

Renunţând la delegaţii Iowa, New Hampshire, Nevada şi Carolina de Sud (29 februarie), Bloomberg mizează pe o strategie rarisimă în istoria primarelor democrate, mizând pe „Super Tuesday“ din 3 martie, când 14 îşi vor prezenta opţiunile.

Opt candidaţi sunt în cursă pentru obţinerea majorităţii de 1.991 de delegaţi şi pentru a-l înfrunta în faza finală pe Donald Trump. Unii îl văd pe Michael Bloomberg drept cel mai bun contracandidat împotriva actualului preşedinte american.

Trump l-a luat deja în vizor, numindu-l de fiecare dată „Mini Mike“, o referinţă la înălţimea sa de 1.70 metri. Marţi, liderul de la Casa Albă l-a acuzat pe Bloomberg, fără vreo dovadă, că „a cumpărat ilegal învestitura democrată“.

Michael Bloomberg nu a rămas dator, insinuând că republicanului îi este teamă să-l înfrunte în scrutinul din 3 noiembrie. El îl ironizează şi pe tema averii, remarcând că „a moştenit-o de la tatăl său şi a gestionat-o prost“.

Conform mediei sondajelor efectuate în Nevada, Bernie Sanders este văzut drept favoritul cursei, urmat fiind de Joe Biden, Elizabeth Warren şi Pete Buttigieg.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite