Alegeri SUA 2020. Justiţia respinge pe bandă rulantă contestaţiile lui Donald Trump privind fraudarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinntele SUA, Donald Trump FOTO EPA EFE
Preşedinntele SUA, Donald Trump FOTO EPA EFE

Tribunale dintre trei state unde campania lui Trump a contestat rezultatele alegerilor prezidenţiale, Arizona, Michigan şi Pennsylvania, au respins aceste contestaţii, vineri, apropiind victoria formală a lui Biden.

Judecătorii din Pennsylvania au respins mai multe plângeri şi contestaţii ale echipei de campanie a lui Donald Trump care cerea invalidarea a mii de voturi în Philadelphia, zonă în care Joe Biden a câştigat decisiv şi cu ajutorul căruia, dar şi a altor zone urbane, a câştigat alegerile în acest stat la o diferenţă semnificativă, relatează CNN.

În total, echipa de campanie a lui Donald Trump a încercat să scape de aproximativ 9.000 de buletine de vot ale unor votanţi care şi-au exprimat votul anticipat – aceste buletine de vot nu aveau nume, date sau adresa, sau o combinaţie a acestor date, pe unul dintre plicurile în care erau sigilate.

În cinci astfel de plângeri, judecătorul James Crumlish din Philadelphia a respins cererea de invalidare a 8.329 de buletine de vot despre care echipa lui Trump susţinea că sunt necorespunzătoare.

Într-un alt caz, în comitatul Montgomery, campania lui Trump a încercat să blocheze numărătoarea a 592 de voturi prin corespondenţă pentru că acestea nu aveau adresa scrisă pe plicul exterior. Judecătorul Richard Haaz a hotărât că acestea sunt valide şi vor fi numărate.

Haaz spune că legea statului nu solicită votanţilor să îşi scrie adresa pe plicuri, iar instrucţiunile emise de autorităţile electorale nu cereau nici ele ca aceste date să fie completate şi pe plicul exterior.

Aceste eforturi ar fi fost oricum în van pentru Donald Trump, care a pierdut statul Pennsylvania la o diferenţă deja insurmontabilă – peste 60.000 de voturi.

Mai multe autorităţi americane implicate în gestionarea procesului electoral au declarat joi, într-un comunicat comun, la mai mult de o săptămână de la alegerile prezidenţiale, că nu s-a găsit „nicio dovadă” că ar exista buletine de vot pierdute sau modificate şi sisteme de vot piratate.

    

Preşedintele la final de mandat Donald Trump, care nu şi-a recunoscut nici acum înfrângerea în faţa rivalului său Joe Biden, a afirmat vineri că intenţionează să se deplaseze la o adunare a susţinătorilor săi, de sâmbătă, de la Washington, pentru că aceştia vor să-şi exprime susţinerea faţă de el, relatează AFP.

"Îmi încălzeşte inima să văd toată această enormă susţinere, în special aceste adunări spontane care înfloresc în toată ţara, dintre care una de amploare sâmbătă în D.C. Aş putea chiar să încerc să trec să zic bună ziua", a postat Trump pe Twitter. "Alegerile au fost trucate", a repetat el cu acest prilej.

Mai multe grupuri de susţinători, printre care inclusiv grupuri de extremă dreapta, au anunţat că vor merge în Washington DC pentru a-l apăra pe preşedinte.

Printre ei se numără naţionaliştii albi, grupuri neo-naziste, organizaţia de extremă dreapta neo-fascistă Proud Boys, miliţii anti-guvernamentale precum Oath Keepers şi Groypers, adepţi ai mişcării QAnon sau oamenii care pur şi simplu s-ar numi mişcarea MAGA (Make America Great Again).

 Teorii ale conspiraţiei despre frauda electorală au fost răspândite atât de preşedinte şi de apropiaţii săi, cât şi de susţinătorii lui Trump, pe diverse grupuri de pe reţelele sociale sau pe unele pagini de internet . Conspiraţia „Dominion” este larg răspândită în mediile în care activează susţinătorii lui Donald Trump. Pe grupurile QAnon, adepţii teoriei vorbesc despre planul Ocultei Mondiale de a-l îndepărta pe Trump, trimisul lui Dumnezeu în lupta cu „Cabala666”. De cele mai multe ori, conspiraţiile sunt completate cu elemente mistice care să îi ofere lui Trump o aură de salvator.

O altă conspiraţie răspândită de adepţi este cea prin care Donald Trump ar fi însemnat, în secret, buletinele de vot, pentru a-i prinde pe democraţi într-o capcană. Administraţia sa ar fi implementat un „filigran electronic”, vizibil doar cu raze inflaroşii, pe buletinele de vot trimise la domiciliile alegătorilor. 

„Fiecare buletin de vot a fost însemnat cu ceea ce se cheamă «QFS blockchain», un cod care ne arată foarte clar unde se află fiecare buletin de vot, unde a mers şi cine îl are. Sunt coduri foarte greu de spart”, susţinea Steve Pieczenik, fost oficial al departamentului de stat. „Este o schemă gândită de Trump cu mult timp înainte”, mai spunea acesta. În realitate nu există nicio dovadă că un astfel de sistem ar fi fost implementat înaintea scrutinului.

Pe internet s-a răspândit şi o informaţie potrivit căreia aproximativ 800 de comandouri patriotice, ale Gărzii Naţionale, s-au instalat în toate birourile de vot din 12 State americane, împiedicând distrugerea buletinelor de vot pentru Trump, buletine care ar fi fost distruse până la momentul respectiv. Desigur, comandurile patriotice verifică cu raze inflaroşii „filigranul electornic” pentru a descoperi care voturi au fost fraudate. În alte variante ale aceluiaşi mesaj se vorbeşte de 500 de unităţi de elită ale CIA, care ar fi mers în 10 octombrie la centrele de numărare a voturilor din statele în care nu s-a încheiat numărătoarea. 

Un fake news asemănător despre frauda electorală a fost răspândit chiar de fiul preşedinteului, Donald Trump Jr., care a publicat pe Twitter, imagini cu buletine de vot incendiate, care s-au dovedit ulterior a fi false. 

Şi avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, a distribuit pe Twitter un videoclip care s-a viralizat rapid, în care un bărbat rupe ceea ce ar părea a fi un vot pentru Trump. Ulterior, cel care a publicat videoclipul pe TikTok a spus că a fost o glumă.

O altă afirmaţie a echipei de campanie a lui Donald Trump este cea potrivit căreia americani morţi ar fi votat la scrutin. În Georgia, echipa preşedintelui a publicat 4 astfel de voturi, ale unor persoane decedate. Ulterior s-a dovedit că afirmaţia este falsă în cazul a cel puţin două dintre persoane care au fost eliminate din listele electorale înainte de 2002. Celelalte două cazuri sunt în analiză.

 Trump a sugerat că ar putea pierde Casa Albă, dar nu şi-a recunoscut înfrângerea 

În Statele Unite, preşedintele republican Donald Trump a sugerat că ar putea pierde Casa Albă, dar nu şi-a recunoscut înfrângerea în faţa democratului Joe Biden al cărui avans insurmontabil în urma alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie a continuat să crească, iar republicanii au pierdut acţiuni în justiţie contra rezultatelor din trei state disputate. Trump a vorbit la Casa Albă, într-o conferinţă pe tema pandemiei de coronavirus, vineri 13 noiembrie, pentru prima dată de când Biden a fost declarat de presă învingător. 

„Nimeni nu ştie ce administraţie va fi, timpul o va arăta. Dar vă pot spune că această administraţie nu va accepta un lockdown”, a spus Trump, într-o aluzie la cererile de introducere de restricţii pentru a limita răspândirea infecţiei de COVID-19. Refuzând să-şi recunoască înfrângerea, el nu a început nici procesul de transmitere a puterii, aşa încât echipa preşedintelui ales Biden nu are acces la agenţiile federale, finanţare şi briefinguri de securitate.

Trump a vorbit după ce reţelele de televiziune au prognozat rezultatele în ultimele două state încă neadjudecate, anticipând că Biden a învins la limită în Georgia, un fief al republicanilor, iar Trump a păstrat Carolina de Nord. Dacă rezultatele din Georgia se confirmă, Biden îşi va spori avantajul în Colegiul Electoral la 306 de electori faţă de 232 ai lui Trump, având mult peste minimul de 270 necesar pentru a câştiga Casa Albă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite