Alegeri SUA 2020. A început numărătoarea inversă pentru Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donlad Trump FOTO EPA-EFE/Doug Mills / POOL
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donlad Trump FOTO EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Eşecurile se acumulează pentru Donald Trump pe măsură ce numărătoarea inversă devine din ce în ce mai presantă: astăzi este ziua când vor fi certificate rezultatele alegerilor iar marii electori se vor întâlni peste o săptămână pentru a alege al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Respins de judecători, slăbit de martori necredibili şi acum lipsit de principalul său avocat care a contractat Covid-19, războiul de gherilă al lui Donald Trump împotriva înfrângerii sale electorale se transformă într-un fiasco, scrie AFP.

„Acest dosar este o ilustrare bună a expresiei: trenul a plecat din gară”, a scris luni un judecător federal care, într-un argument dur, a refuzat să invalideze victoria lui Joe Biden în Michigan, aşa cum cereau aliaţii preşedintelui.

„Oamenii au vorbit”, a adăugat Linda Parker, denunţând acuzaţiile de fraudă bazate pe simpla „speculaţie şi presupunere”.

Această respingere este cea mai recentă dintr-o serie lungă: dintre cele cincizeci de acţiuni întreprinse în Statele Unite pentru a contesta victoria democratului, mai mult de patruzeci au fost deja respinse - adesea dur - de către judecători sau au fost abandonaate de avocaţi.

Nici celelalte eforturi ale preşedintelui şi ale aliaţilor săi de a contesta verdictul urnelor nu au dat roade, ba chiar în Wisconsin s-au descoperit chiar 87 de voturi suplimentare pentru Biden.

Biden a câştigat în Michigan cu aproape 154.000 de voturi în plus şi în Georgia cu 12.000 de voturi în plus, obţinând câte 16 electori în fiecare stat.

Biden a obţinut în total 306 electori, iar Trump 232, în Colegiul Electoral care determină câştigătorul alegerilor prezidenţiale. Colegiul Electoral se va reuni oficial pe 14 decembrie pentru a-şi exprima oficial voturile.

Georgia a certificat din nou, luni, rezultatele alegerilor prezidenţiale americane din 3 noiembrie, confirmând victoria democratului Joe Biden, potrivit unui comunicat al secretarului de stat Brad Raffensperger, transmite Reuters.

Recertificarea a urmat unei renumărări manuale a voturilor. Anterior, în Georgia a avut loc upă un audit şi o renumărare oficială a voturilor, solicitate de campania preşedintelui republican Donald Trump.

Toate aceste operaţiuni au confirmat victoria lui Joe Biden în statul Georgia, potrivit comunicatului de presă.

În ceea ce priveşte presiunile exercitate asupra aleşilor locali, acestea nu au împiedicat certificarea rezultatelor în statele cheie.

Mai rău, unii republicani locali aleşi nu mai ezită să-l contrazică deschis pe preşedinte. Vice-guvernatorul Georgiei, Geoff Duncan, a denunţat, astfel, luni „muntele dezinformării” emanat de Casa Albă, estimând că acuzaţiile sale de fraudă ar putea „fi demontate în 10 secunde”.

Pe un ton mai diplomatic, ministrul Justiţiei, Bill Barr, totuşi membru al gărzii apropiate a lui Donald Trump, a asigurat că nu a văzut suficiente dovezi de fraudă pentru a schimba rezultatul sondajului.

Eşecurile se acumulează pe măsură ce numărătoarea inversă devine din ce în ce mai presantă: astăzi vor fi certificate rezultatele alegerilor, chiar dacă asta nu înseamnă că acţiunile de cotestare în justiţie nu mai pot avea loc. Peste o săptămână marii electori se vor întâlni pentru a-l alege al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Atitudinea preşedintelui SUA de negare a pandemiei şi a alegerilor afectează şi mai mult situaţia americanilor

Atitudinea de negare a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, în ultimele sale zile de mandat întunecă şi mai mult iarna americană marcată de pandemie, afectează democraţia, împiedică noua preşedinţie a lui Joe Biden şi pune în pericol speranţele republicanilor de a menţine un control în Senatul SUA. Faptul că preşedintele SUA nu-şi îndeplineşte datoria, pe fondul unei pandemii care a scăpat de sub control şi parcă nu a fost niciodată mai gravă ca acum, privează ţara de conducerea atât de necesară, o privează de cea mai puternică voce a sa.

Amploarea crizei epidemice, cu creşterea numărului de decese şi spitalizări, a fost din nou minimalizată duminică, după ce s-a anunţat că Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui Trump, a fost diagnosticat cu COVID-19. Rudy Giuliani, fost primar al New Yorkului, a străbătut ţara, adesea încălcând protocoalele privind purtarea măştii şi distanţarea fizică – măsuri luate chiar de guvernul lui Donald Trump – şi a făcut afirmaţii nefondate, susţinând că democraţii au furat alegerile. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite