Alegeri SUA 2020. Duel-surpriză Trump-Biden în statul conservator Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump (stânga) şi Joe Biden, cei doi candidaţi la alegerile din 3 noiembrie FOTO Arhivă
Donald Trump (stânga) şi Joe Biden, cei doi candidaţi la alegerile din 3 noiembrie FOTO Arhivă

Vecini şi voluntari distribuie apă şi gustări unor alegători care poartă mască şi aşteaptă liniştiţi la coadă, în căldură, la Smyrna, un cartier de periferie cochet din Atlanta unde, în pofida faptului că alegerile au loc abia la 3 noiembrie, în aer pluteşte atmosfera unei mari zile de alegeri, relatează AFP.

Situată în Sudul conservator, Georgia nu a mai votat cu un candidat democrat la Casa Albă din 1992. Însă Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, se clasează aproape la egalitate, în sondaje, cu preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump, în vârstă de 74 de ani.

Iar democraţii încep să viseze.

Aproape 40% dintre alegătorii din Georgia s-au pronunţat deja atât în acest scrutin crucial, cât şi în alegerile locale şi parlamentare.

Iar doi candidaţi democraţi au şanse să-i înlocuiască pe senatorii republicani care reprezintă statul la Washigton. Victoria lor ar putea să contribuie la răsturnarea majorităţii în Camera superioară a Congresului.

Jamal şi Michelle Jenkins au venit împreună cu bebeluşul, pe care tatăl îl poartă într-un „marsupiu”. Stau la coadă de 40 de minute.

„Da, m-am hotărât”, spune Michelle, în vârstă de 33 de ani, zâmbind, care poartă o şapcă neagră cu urechi mici de pisică. Ea şi soţul său, în vârstă de 31 de ani, doi alegători afroamericani votează cu Joe Biden.

Timp de 40 de ani, acest comitat, Cobb County, a ales republicani, până când a trecut de partea lui Hillary Clinton în 2016.

Atlanta este „capitala de culoare”, declară Jamal Jenkins, referindu-se la oraşul în care s-a născut Martin Luther King. „Încercăm să ne mobilizăm pentru a ne face auziţi”.

„MAI DEGRABĂ MOBILIZARE DECÂT CONVINGERE”

Cu un locuitor de culoare din trei şi cu o populaţie mai întinerită, diversă şi cu studii superioare în regiunea Atlanta, Georgia - care are 10,6 milioane de locuitori - are de această dată „foarte puţini alegători indecişi” - doar 4% -, declară Trey Hood, un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea din Georgia.

„Pentru partide este vorba, aşadar, de a miza pe mobilizare, decât convingere”.

Donald Trump a participat la un mare miting la Macon, la sud de Atlanta, la jumătatea lui octombrie, şi a venit să prezinte în septembrie un program de ajutorare a întreprinderilor, destinat afroamericanilor.

Joe Biden urma să viziteze „Peach State” marţi, la rândul său, iar partenera sa de cursă Kamala Harris, prima candidată de culoare la vicepreşedinţie, l-a vizitat vineri.

„Când votăm, câştigăm!”, a subliniat ea în faţa unorlocuitori, majoritatea afroamericani.

„Schimbarea demografică din ultimele decenii”, explică în parte acest duel atât de strâns Trump-Biden, analizează Trey Hood. ”Însă altă parte provine din motivarea reală a democraţilor de vota împotriva lui Trump”.

Înaintea soţilor Jenkins, Ashley Dawson ridică capul auzindu-i.

Născută într-o familie republicană, această tânără alegătoare albă, în vârstă de 26 de ani, nu a votat în 2016. De această dată votează cu Joe Biden ”100%!”.

Cei patru ani de mandat ai lui Trump au „îmbolnăvit-o”, mărturiseşte această jurnalistă, îngrijorată de viitorul său ”ca femeie”.

Însă susţinerea sa a fostului vicepreşedinte este mai degrabă călduţă. „Eu aş vrea-o de fapt pe Kamala Harris”.

„MOMENT EXTRAORDINAR”

În faţa a zeci de susţinători care poartă măşti cu inscripţia „Biden-Harris”, cei doi candidaţi democraţi la Senat - Jon Ossoff şi pastorul Raphael Warnock - urcă pe o scenă instalată într-un parc, în nord-estul Atlantei.

„Este un moment extraordinar în istoria Georgiei”, declară Raphael Warnock, care predică în aceeaşi biserică bapristă Ebenezer ca Martin Luther King.

„În aceste vremuri de disensiuni profunde în ţara noastră, în timp ce aleşi răspândesc ura, ceea ce se întmplă în Georgia reprezintă această nouă coaliţie emergentă a conştiinţelor, multirasială şi multigeneraţională, necesară pentru a aduce o schimbare veritabilă”, vrea el să creadă.

Însă şi preşedintele republican în exerciţiu încearcă să-i convingă pe alegătorii de culoare.

„Nu cred că Donald Trump este rasist”, declară pentru AFP Vernon Jones, un ales afroamerican democrat în Adunatrea din Georgia care, la fel ca în 2016, votează cu miliardarul newyorkez. „Dau prioritate ţării mele înaintea partidului meu”, declară acest ales controversat.

Trump „le-a dat de lucru bărbaţilor de culoare, le-a permis să lanseze întreprinderi şi a scos mulţi din închisoare”, declară el, lângă domul aurit al Capitoliului din Atlanta.

Însă, dacă vrea să-l înfrângă pe Joe Biden, care înregistrează un avans în sondaje la nivel naţional, Donald Trump trebuie să mobilizeze, de asemenea, în afara bazei sale electorale din 2016.

Ieşind dintr-o secţei de vot din comitatul Gwinnett, care a trecut, la fel ca şi Cobb, de partea democraţilor în 2016, Ken Miller spune că a votat pentru „prima oară” în viaţa sa la vârsta de 47 de ani.

„Am votat cu Trump, pentru că detest politicienii”, declară curteintor acest alegător alb, care poartă mască, un angajat al sistemului asigurărilor de sănătate.

„Este primul care a făcut promisiuni şi le-a respectat”, apreciază el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite