Alegeri SUA 2020. Contestaţiile în justiţie ale lui Donald Trump, respinse una câte una. Curtea Supremă, ultima soluţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedintele SUA, Donald Trump
Presedintele SUA, Donald Trump

Un judecător federal american a respins cererea în regim de urgenţă din partea echipei de campanie a lui Donald Trump de oprire a numărării buletinelor de vot la Philadelphia atât timp cât nu sunt de faţă observatori republicani, transmite vineri Reuters. Echipa sa a pierdut de asemenea joi contestaţiile depuse în instanţe în statele puternic disputate Georgia şi Michigan.

Echipa lui Trump acţionase în justiţie puţin mai devreme la curtea federală din Philadelphia Comisia electorală a comitatului pentru a cere un ordin de urgenţă.

Echipa lui Trump invoca faptul că autorităţile electorale „refuză în mod intenţionat să permită accesul oricăror reprezentanţi şi observatori electorali din partea preşedintelui Trump şi a Partidului Republican“.

„Aşa cum s-a stabilit la audierea de astăzi, în lumina acordului partidelor, cererea reclamantului este respinsă“, a decis judecătorul districtual Paul Diamond într-un ordin emis în seara de joi.

O curte de apel din Pennsylvania decisese puţin mai devreme să permită accesul unui număr mai mare de observatori republicani în clădirea din Philadelphia unde sunt numărate voturile.

Campania preşedintelui Donald Trump a anunţat, încă din noapte de 4 noiembrie că va contesta în justiţie alegerile în diverse state, respective că va cere oprirea numărătorii voturilor. Preşedintele Trump, în prima sa declaraţie după închiderea centrelor de votare avertizase că va merge la Curtea Supremă – în care, în mandatul său, a numi trei judecători, întărind astfel aripa conservatoarea. Ceea ce nu poate face decât după ce se adresează justiţiei, la nivel local. Deja în doua state, Georgia şi Michigan, contestaţiile campaniei republicane au fost respinse.

Contestaţii în tribunal nu reprezintă ceva nou în sistemul politic american şi, de obicei, nu au impact masiv asupra rezultatului, excepţia fiind în 2000, când Tribunalul Suprem federal a decis sistarea votului în Florida şi, astfel, George W. Bush a devenit preşedinte, în dauna lui Al Gore.

În condiţiile în care republicanii au dat în judecată de 40 de ori, înaintea alegerilor, strategia lui Trump este să susţină că orice măsură menită să înlesnească votul, din cauza pandemiei, este potenţial neconstituţională, expunând procesul electoral la fraudă.

Este o retorică la care preşedintele a lucrat din greu în campanie, încercând să creeze senzaţia de plauzibilitate. Or, o astfel de formulare este menită să implice Tribunalul Suprem, unde majoritatea este deţinută de judecatori conservatori, trei dintre ei numiţi de Trump, cea mai recentă cu câteva zile înainte de alegeri.

Un alt argument al republicanilor este că anumite măsuri au fost luate de guvernatori şi nu de adunările legislative, ceea ce reprezintă – spun ei - o altă posibilă încalcare a Constituţiei. În 2000, a durat 35 de zile până la hotărârea Tribunalului Suprem care l-a făcut pe Bush preşedinte, în defavoarea democratului Al Gore.

Biden şi Trump strâng bani pentru viitoare lupte judiciare

Donald Trump şi Joe Biden au lansat încă de miercuri acţiuni de strângeri de fonduri, în urma furtunii judiciare lansate de către preşedintele republican în exerciţiu, care încearcă să obţină în justiţie o renumărare a voturilor exprimate în alegerile prezidenţiale de marţi în anumite state-cheie.  Proceduri judiciare, dar şi renumărarea în sine a voturilor ar urma să coste fiecare parte milioane de dolari.

Anturajul lui Trump a sesizat justiţia în Michigan şi ameninţă să o facă în Wisconsin, dar şi în Nevada, în cazul în care Biden obţine o victorie în acest stat.

Site-ul de ştiri politice The Hill scrie că preşedintele în exerciţiu se află deja într-o poziţie financiară dificilă în ultimele săptămâni.

Biden a intrat în ultima linie dreaptă, în octombrie, cu 177 de milioane de dolari, iar Trump cu 63 de milioane.

Astfel, echipa lui Trump este necesar să strângă noi fonduri în vederea susţinerii unei eventuale gherile judiciare.

Ea a început să trimită, de miercuri, e-mailuri şi mesaje simpatizanţilor, în care acuză democraţii de faptul că ”fură alegerile”.

”Am nevoie de AJUTORUL VOSTRU pentru a mă asigura că am resursele necesare pentru a apăra rezultatele. Nu putem lăsa această MAFIE de stânga să ne slăbească alegerile. Le cer apărătorilor mei cei mailoiali şi feroce, ca voi, SĂ LOVEASCĂ LA FIECARE LOVITURĂ”, se arată într-un astfel de e-mail, la al cărui subiect scrie ”Exact cum am prevăzut”.

Tonul pe care echipa de campanie a lui Biden se adresează susţinătorilor săi este asemănător.

Directoarea campaniei lui Biden, Jen O' Malley, a trimis bazei electorale democrate un e-mail cu subiectul ”Donald trump nu va fura alegerile”.

”Ne confruntăm cu cel mai mare şi mai total efort judiciar constituit vreodată. S-ar putea prelungi mai multe săptămâni, aşadar mă adresez vouă pentru a vă cere să plătiţi 25 de dolari la «Fondul de luptă pentru Biden» pe care tocmai l-am deschis”, se arată în e-mail.

Pe site-ul fondului, democraţii dau asigurări că ”donaţia dumneavoastră este, chiar în acest moment, absolut decisivă pentru alegerea lui Joe, a lui Kamala şi democraţilor în întrega ţară, iar noi contăm pe un val de donaţii pentru a finanţa tot ceea ce trebui să realizăm în continuare”.

"Biden Fight Fund" acceptă, însă, donaţii cu mult mai mari de 25 de dolari.

Pe site se îndeamnă la donaţii de până la 1.000 de dolari, iar cei bogaţi sunt îndemnaţi să doneze cât doresc.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite