Alegeri SUA 2016. Ultima rundă a alegerilor primare: Hillary Clinton câştigă în New Jersey şi New Mexico

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri dimineaţă a avut loc ultima rundă a alegerilor primare democrate şi republicane din Statele Unite, contând pentru desemnarea candidaţilor celor două partide la alegerile prezidenţiale din noiembrie. La democraţi, Hillary Clinton a câştigat în două state şi are un avans provizoriu semnificativ în California, în timp Donald Trump a rămas unicul candidat în tabăra republicană.

CNN relatează că Hillary Clinton a câştigat alegerile din New Mexico şi New Jersey, în timp ce Bernie Sanders a câştat adunările publice din statul North Dakota. Voturile din South Dakota, Montana şi California se aflau încă în procesul de numărare la ora României 06.30.

Televiziunea americană estimează că Hillary Clinton a câştigat 87 de delegaţi în urma rezultatelor provizorii de la această oră, în timp ce Sanders a reuşit să strângă doar 66.

În California, stat care pune la bătaie 475 de delegaţi, Clinton avea un avans semnificativ în faţa lui Sanders, după numărarea a 18 procente din voturi: 62,7% la 36,1%.

De partea republicană, Donald Trump a câştigat din postura de candidat unic toate statele menţionate mai puţin North Dakota, stat care şi-a desemnat delegaţii republicani în luna aprilie.

Rezultatele închid practic orice oportunitate pentru Sanders de a o depăşi pe Clinton în ceea ce priveşte numărul de delegaţi, transformând şansele sale la nominalizarea democrată în unele pur teoretice la Convenţia Naţională Democrată din iulie. 

Hillary Clinton ajunsese marţi la numărul de 2.383 delegaţi necesari pentru obţinerea candidaturii, conform numărătorilor AP şi CNN, care includ şi superdelegaţii – al căror vot este nerestricţionat până la convenţie. Acum, obţinerea nominalizării la convenţia programată pentru 25-28 iulie pare o formalitate: superdelegaţii au votat întotdeauna pentru candidatul care a obţinut cei mai mulţi delegaţi din alegerile primare.

Bernie Sanders şi-ar putea continua campania până la convenţie, după cum a declarat în mai multe rânduri că va face, însă ecartul de 300 de delegaţi faţă Clinton îi oferă puţine argumente de a câştiga de partea sa superdelegaţii. „The New York Times” relatează că echipa de campanie a lui Sanders s-ar putea micşora cu aproape 50% în următoarele zile, citând surse din tabăra sa.

Ultimul stat care va organiza alegeri primare este Districtul Columbia, pe 14 iunie, însă procesul ar putea fi mai degrabă simbolic, în funcţie de rezultatele exprimate miercuri dimineaţă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite