Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton, aproape sigură de confruntarea cu Trump: a atins numărul de delegaţi necesari pentru nominalizarea democrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hillary Clinton a atins pragul de 2.383 de delegaţi necesari obţinerii nominalizării democrate la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, conform unei numărători actualizate AP, anunţată marţi dimineaţa. O parte dintre superdelegaţii indecişi şi-au declarat susţinerea pentru fostul Secretar de Stat – însă votul acestora nu este cert până la Convenţia Naţională Democrată din iulie.

Astfel, conform AP, Hillary Clinton are în acest moment 1.812 delegaţi câştigaţi din alegerile primare şi beneficiază de susţinerea a alţi 571 de superdelegaţi – oficiali democraţi care pot vota liber în cadrul convenţiei. Principalul ei contracandidat, Bernie Sanders, are 1.521 delegaţi din primare şi doar 48 de superdelegaţi care îl susţin. 

Numărul de 2.383 de delegaţi, necesar pentru obţinerea candidaturii democrate, a fost atins după ce mai mulţi superdelegaţi indecişi şi-au declarat susţinerea pentru Clinton, ca urmare a victoriei înregistrate duminică noapte în Puerto Rico. Ea ar putea deveni astfel prima femeie care candidează la alegerile prezidenţiale din partea unuia dintre cele două partide istorice.

Cu toate acestea, fostul Secretar de Stat va trebui, cel mai probabil, să aştepte convenţia din iulie pentru asigurarea candidaturii. Declararea preferinţei de către un superdelegat nu înseamnă automat şi obţinerea votului acestuia – superdelegaţii au posibilitatea de a-şi schimba preferinţa până la evenimentul din iulie. 

Dar, având în vedere că superdelegaţii şi-au oferit mereu susţinerea candidatului preferat de votanţi în alegerile primare, fosta Prima Doamnă a Statelor Unite nu are mari griji în ceea ce priveşte obţinerea candidaturii: ultima rundă de alegeri primare democrate are loc miercuri dimineaţă în şase state, incluzând California şi New Jersey, şi doar un dezastru ar putea s-o plaseze în urma lui Sanders la numărul de delegaţi simpli.

Totuşi, senatorul de Vermont a declarat în repetate rânduri că nu se va retrage din alegerile primare până la convenţia din iulie. Echipa sa de campanie susţine că el va încerca să recâştige votul superdelegaţilor care şi-au declarat preferinţa pentru Clinton.

Sanders a recuperat o diferenţă de aproximativ 40 de procente faţă de Clinton în sondajele din California, stat care ar urma să găzduiască o luptă strânsă între cei doi candidaţi democraţi. Statul nord-vestic va împărţi 548 de delegaţi – de departe cei mai mulţi din tot procesul primar democrat – iar ambii candidaţi ar avea nevoie de o victorie categorică: Clinton pentru a câştiga automat nominalizarea cu 2.383 de delegaţi simpli, iar Sanders pentru a remonta ecartul de puţin sub 300 de delegaţi pe care îl are, pentru a reveni în cărţile nominalizării.

Totuşi, o miză mai realistă pentru Sanders este victoria simplă în California, care ar fi un succes important de imagine, şi în acelaşi timp ar presa-o pe Clinton să incorporeze cât mai multe dintre ideile lui în eventualul program electoral pentru alegerile prezidenţiale. 

După iminenta obţinere a nominalizării, Clinton şi echipa democrată electorală vor trebui să găsească soluţii pentru atragerea susţinătorilor lui Sanders, dintre care o parte semnificativă indică în momentul de faţă că nu ar vota pentru fostul Secretar de Stat sau ar vota pentru candidatul republican Donald Trump.

Fostul Secretar de Stat nu a reacţionat în mod special la auzul numărătorii AP, spunând că ea şi echipa ei se „află aproape de un moment istoric şi fără precedent”, dar că încă „au mult de muncă”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite