Alegeri SUA 2016. Bernie Sanders obţine trei victorii categorice în faţa lui Hillary Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii din Statele Unite continuă procesul de desemnare a candidatului la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie. Duminică dimineaţă, Bernie Sanders a redus din avantajul lui Hillary Clinton, după ce a înregistrat trei victorii categorice în adunările electorale din statele Washington, Alaska şi Hawaii.

Sanders, care înainte de procesele electorale se afla în urma lui Clinton cu aproximativ 300 de delegaţi, va reduce din avantajul fostului secretar de stat după ce a învins cu 80% la 20% în Alaska şi aproximativ 72 la 28 în statul Washington.

Victoria categorică din Washington îi va asigura lui Sanders o bună parte din cei 118 delegaţi puşi în joc, şi oferă un bonus campaniei senatorului din Vermont pentru următorul concurs electoral din statul Wisconsin, care pune la bătaie alţi 96 de delegaţi pentru convenţia naţională democrată.

Potrivit AFP, Bernie Sanders a câştigat categoric şi în adunările electorale din statul Hawaii, mai ales datorită susţinerii parlamentarului local Tulsi Gabbard, care în urmă cu o lună a demisionat din postul de vicepreşedinte al Comitetului Naţional Democrat - organismul care administrează partidul - pentru a sprijini campania senatorului de Vermont.

Cele două state, Hawai si Alaska, notează CNN, îi aduc senatorului democrat un număr relativ mic de delegaţi: 25 şi, respectiv, 16.

După anunţarea rezultatelor, Bernie Sanders a ţinut să le mulţumească susţinătorilor pentru victoria pe care a catalogat-o drept răsunătoare. „Am ştiut că situaţia se va îmbunătăţi pe măsură ce mergem spre vest. E greu pentru cineva să nu recunoască faptul că acum e momentul nostru“, a declarat el, potrivit news.ro.

Bernie Sanders are însă un deficit uriaş faţă de Hillary Clinton în privinţa superdelegaţilor - care nu sunt distribuiţi în urma alegerilor primare şi pot alege liber candidatul pe care îl vor susţine la convenţia din iulie - unde fostul secretar de Stat conduce deocamdată cu 469 la 29.

Dar speranţele lui Sanders se leagă de faptul că aceştia îşi pot schimba opţiuni oricând până la momentul convenţiei, şi că superdelegaţii nu au votat niciodată pentru un candidat care nu a câştigat majoritatea delegaţilor la alegerile primare. De exemplu, în 2008, Clinton avea o susţinere la fel de mare superdelegaţilor, însă aceştia şi-au schimbat opţiunea după ce Barack Obama a câştigat majoritatea delegaţilor desemnaţi prin vot popular.

„Aceste victorii îl vor ajuta să strângă mai multe fonduri de campanie în următoarele săptămâni, însă nu cred că se va schimba ecuaţia pe ansamblu“ a declarat pentru Reuters strategul democrat Jim Manley, susţinător al lui Hillary Clinton.

Următoarele confruntări pentru nominalizare în tabăra democrată au loc în New York pe 19 aprilie şi apoi pe 26 aprilie, într-un grup de cinci state din nord-est, între care cel mai important este Pennsylvania

În tabăra republicană, în care favorit este miliardarul Donald Trump, urmat de senatorul de Texas Ted Cruz şi de guvernatorul din Ohio John Kasich, nu au fost confruntări electorale în acest weekend.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite