Alegeri SUA 2016: Ce spun sondajele pentru New Hampshire. Democratul Bernie Sanders şi republicanul Donald Trump, favoriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursa pentru Casa Albă urmează, marţi,  alegerile preliminare din New Hampshire. Dacă Iowa dă impulsul campaniei electorale prezidenţiale, New Hampshire - stat nord-estic total diferit sociologic şi politic - măreşte viteza sau taie motoarele candidaţilor. Dacă nu te prezinţi onorabil la primele două întâlniri cu electoratul, şansele de a răzbi sunt - cu rarissime excepţii - infime, susţin analiştii politici americani.

Maratonul alegerilor primare din Statele Unite continuă marţi, în New Hampshire, micul stat din nord-estul ţării, care este al doilea unde se votează în complicatul sistem electoral american.

În cele două tabere, democrată şi republicană, aşteptările sunt diferite, iar rezultatele, potrivit analiştilor, impredictibile.

Alegerile din New Hampshire sunt importante pentru că, de obicei, dau tonul pentru restul statelor, iar candidaţii cei mai slabi de multe ori se retrag.

La fiecare patru ani, în fiecare ciclu electoral prezidenţial, alegerile primare din New Hampshire constituie primul vot efectiv care are loc în mod tradiţional, după primele caucusuri, cele din Iowa.

Tehnic, primele caucasuri şi primele alegeri primare sunt diferite.

În micul stat din nord-est, New Hampshire, un stat mai prosper decât micul stat Iowa, vor fi aleşi marţi delegaţii care vor participa la convenţia naţională a fiecărui partid, convenţie care va selecta candidatul nominalizat pentru prezidenţialele din noiembrie.

Caucusurile aleg delegaţii pentru convenţiile de district, care apoi aleg delegaţii pentru convenţiile la nivel de stat, după care urmează convenţiile naţionale ale celor două partide.

Acum, după primele caucusuri, cele din Iowa, care au conferit în tabăra democraţilor patru delegaţi mai mult doamnei Hillary Clinton, faţă de cei pe care i-a obţinut rivalul său democrat, autoproclamatul socialist Bernie Sanders, echipa de campanie a doamnei Clinton se aşteaptă la o înfrângere în New Hampshire.

Hillary Clinton a făcut campanie patru zile înainte de alegerile primare din New Hampshire, cerând electorilor să o susţină.

Senatorul Sanders porneşte cu o serie de avantaje evidente. În primul rând e din Vermont, statul vecin. În al doilea rând, are un mesaj clar şi concis, cu priză la public. 

Hillary are de partea ei precizia şi detaliul, datele. Întrebarea este ce va prefera alegătorul, emoţia sau informaţia. Competiţia din New Hampshire dintre cei doi este strânsă, dură, oricare dintre ei poate câştiga şi n-ar fi o surpriză. Chiar dacă se spune că Iowa n-are influenţă, nu e chiar aşa. Într-o astfel de campanie, Iowa şi New Hampshire îţi dau impulsul, îţi conferă un avantaj. Bill Clinton este, încă o dată, un bun exemplu în acest sens.  În 1992 a reuşit, în New Hampshire, un scor peste aşteptări, devenind "the comeback kid".

Hillary Clinton are probleme să convingă femeile

Tentativa fostei Prime Doamne Hillary Clinton de a deveni prima femeie preşedinte al Statelor Unite se loveşte, în ajunul alegerilor primare din statul New Hampshire, de o problemă neaşteptată: candidata are dificultăţi în a convinge femeile, tinere sau mature, să se alăture cauzei sale, scrie cotidianul The Washington Post în ediţia de luni. 

 Cel mai recent semnal a venit duminică, când un nou sondaj CNN/WMUR a arătat că preferinţele votantelor democrate se îndreaptă mai mult spre rivalul dnei Clinton, senatorul de Vermont Bernie Sanders, diferenţa dintre ei fiind de 8 procente. Scorul este cu atât mai surprinzător, cu cât, la alegerile primare (caucus) de săptămâna trecută din Iowa, dna Clinton a câştigat cu 11% mai multe voturi din partea femeilor decât senatorul Sanders.

Dificultăţile în a atrage voturile femeilor scot în evidenţă măsura în care fosta Primă Doamnă nu a reuşit până acum să profite de potenţialul candidaturii sale de a scrie o pagină istorică, în acelaşi fel în care Barack Obama a mobilizat minorităţile şi pe liberalii albi entuziasmaţi să aleagă primul preşedinte de culoare ale ţării.

Conştientă de provocare, campania dnei Clinton a încercat în ultimele zile să remedieze situaţia, orientându-i discursurile spre accentuarea statutului său de susţinătoare a drepturilor femeii.

Dacă multe activiste mai vârstnice văd în alegerea dnei Clinton următorul pas logic într-o mişcare mai amplă, altele mai tinere resping ideea de a se simţi obligate să o voteze doar pentru că este femeie. Unele chiar au explicat că Sanders, cu apelurile sale de a se pune capăt inegalităţii şi de a face liber accesul în universităţi, poate fi considerat un candidat mai feminist.

Totuşi, pe parcursul campaniei, Hillary Clinton a început să arate mai multă deschidere şi orientare spre provocările unei candidaturi feminine, uneori ca răspuns la impulsurile venite din partea altor femei.

Multe activiste pentru drepturile femeilor afirmă că sunt mândre să o susţină pe Hillary Clinton, nu pentru că este femeie, ci datorită experienţei sale vaste ca avocat, Primă Doamnă, senator şi secretar de stat.

În săptămânile din urmă, ea a câştigat susţinerea a numeroase organizaţii pentru drepturile femeilor, printre care Planned Parenthood Action Fund, National Organization for Women, Emily's List, NARAL Pro-Choice America şi Feminist Majority Foundation.

Unele au explicat chiar că o vor vota pe dna Clinton tocmai pentru că este femeie.

„Nu a existat niciodată un preşedinte care să ştie cum este să ai menstruaţie, să fii însărcinată ori să naşti“, a scris Kate Harding în publicaţia online pentru femei Dame, la scurt timp după ce fosta Primă Doamnă şi-a anunţat candidatura. În plus, nu a existat niciodată un preşedinte care să se confrunte cu un asemenea sexism izbitor 'pentru că a arătat prea mult din decolteu, are glezne groase sau poartă bentiţe care nu o avantajează', adăuga Kate Harding.

Rămâne însă întrebarea dacă Hillary Clinton se poate folosi de ceea ce se anunţă a fi o campanie prelungită pentru alegerile primare împotriva lui Bernie Sanders pentru a mobiliza femeile în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie, dacă, desigur, va obţine nominalizarea democrată, încheie The Washington Post. 

Un sondaj de opiniei NBC News - Wall Street Journal indica însă, nu mai departe de joi, că Hillary Clinton se află în New Hampshire cu 20 de procente în urma lui Bernie Sanders, 38%, faţă de cele 58 de procente ale lui Sanders.

Un sondaj CNN arată chiar că diferenţa dintre cei doi este şi mai mare, 61 de procente pentru Sanders, faţă de 30% pentru Clinton, aşa încât nu este nicio surpriză că echipa de campanie a doamnei Clinton încearcă în mod agresiv să tempereze aşteptările.

Alegătorii independenţi vor juca din nou un rol decisiv în New Hampshire.

Un ultim sondaj de opinie arată că 49% dintre alegătorii independenţi tind să voteze în alegerile primare ale republicanilor, faţă de 43% care înclină să voteze cu un democrat.

Aceştia din urmă spun într-o majoritate covârşitoare că îl susţin pe Bernie Sanders.

În tabăra republicanilor, lucrurile sunt mai spectaculoase, în parte din cauza foarte polarizatelor opinii despre primul favorit - Donald Trump.

Sondajele de opinie arată că Donald Trump are 34% susţinere în New Hampshire, în vreme ce, la mare distanţă, pe locul doi, vine cu 17 % Ted Cruz, care a câştigat de altfel acum câteva zile în Iowa.

Componenta independentă a alegătorilor va face aşadar ca alegerile primare din New Hampshire să fie la fel de impredictibile ca cele din anii trecuţi, atât pentru democraţi, cât şi pentru republicani. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite