Alegeri SUA 2016. După remarcile misogine, republicanii vor să-l retragă pe Donald Trump din cursa pentru Casa Albă, dar nu ştiu cum VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii Partidului Republican din Statele Unite au început să caute o bază legală pentru a-l înlocui pe Donald Trump cu un alt candidat la alegerile prezidenţiale, potrivit Politico. Conducerea Partidului Republican din SUA a decis să se reunească de urgenţă luni Comitetului Naţional a Partidului Republican (RNC).

Conducerea partidului se teme că scandalul recent provocat de dezvăluiri despre relaţiile lui Trump cu femei ar putea să coste scump partidul nu numai pentru în cursa prezidenţială, ci şi în alegerile legislative pentru reînnoirea Congresului care are loc odată cu alegerile prezidenţiale. Acesta este motivul pentru care partidul are în vedere posibilitatea de a propune un alt candidat în locul său, prin aplicarea „regulei numărul nouă“, care reglementează numirea candidaţilor pentru poziţiile disponibile.

Cu toate acestea,nu este aşa  uşor cum s-ar crede. Pentru a-l elimina pe Donald Trump din cursa prezidenţială, partidul are nevoie de acordul său. Iar  Donald Trump a exclus orice idee de a abandona cursa pentru preşedinţia SUA, în ciuda furtunii cauzate de remarcile sale.

Conducerea Partidului Republican din SUA a decis să se reunească de urgenţă luni Comitetului Naţional a Partidului Republican (RNC). Se presupune că subiectul discuţiilor ar putea fi candidatura lui Donald Trump, comunică agenţia Associated Press. 

Potrivit sursei citate, în comunicatul difuzat de conducerea partidului nu este indicat subiectul şedinţei. Cu toate acestea, unii jurişti ai RNC presupun că acest lucru este legat de ultimele scandaluri în jurul candidatului republican. Agenţia menţionează că astfel de şedinţe au loc extrem de rar şi doar în chestiuni foarte importante. 

Anterior, presa a scris că RNC ar intenţiona să discute posibilitatea înlocuirii candidatului său pentru funcţia de preşedinte al SUA cu un alt pretendent, pe fundalul declaraţiilor lui Trump care au fost calificate drept misogine. Campania electorală a lui Trump s-a pomenit într-o criză după ce au fost făcută publică o înregistrare video din 2005 în care Trump se laudă cu hârţuirile sexuale ale femeilor.

"Presa şi sistemul politic vor atât de mult să mă retrag; nu mă voi retrage niciodată din cursă, nu îmi voi abandona niciodată susţinătorii!", a transmis Donald Trump prin Twitter.

Experţii Partidului Republican se tem de pierderea unei părţi a electoratului de bază în contextul scandalului în care este implicat candidatul la funcţia de preşedinte al SUA, Donald Trump, dat fiind că nu vrea să se retragă deşi a pierdut sprijinul unor membri marcanţi, inclusiv a lui John McCain.

Ce spun sondajele 

Aproape trei sferturi dintre alegatorii republicani (74%) din Statele Unite îl susţin pe Donald Trump şi consideră că acesta trebuie să continue cursa pentru Casa Alba, arată primul sondaj de după apariţia înregistrării compromiţătoare cu Trump, în urma căreia mai mulţi lideri republicani i-au cerut retragerea. În ceea ce priveşte intenţia de vot, Hillary Clinton are un avans de 4% (42% intenţie de vot) faţă de Trump (38%), arată sondajul realizat de Politico.com.

Acelaşi sondaj arată că, din totalul alegătorilor americani, 45% consideră că Donald Trump trebuie să rămână în cursa pentru Casa Albă, alţi 39% cred că acesta ar trebui să se retragă.

În ceea ce îi priveşte pe alegătorii democraţi, 70% dintre ei sunt de părere că Trump ar trebui să se retragă.

Înregistrarea este inclusă într-un articol din „Washington Post”. Nu este prima data că Trump face remarci jignitoare la adresa femeilor, dar într-o cursă electorală strânsă cum este cea cu Hillary Clinton voturile femeilor ar putea fi decisive, la fel ca acelea ale electoratului de culoare sau latino, ambele jignite în repetate rânduri de Trump.

Cine bravează cu agresiuni sexuale asupra femeilor n-are ce căuta la Casa Albă. Misoginismul i-ar putea da lovitura de graţie candidatului republican, scrie Ines Pohl pentru DW.

Bomba detonată de Washington Post

O înregistrare din anul 2005 în care Donald Trump a fost surprins vorbind cu moderatorul unei emisiuni de televiziune i-a adus candidatului republican critici mai dure ca niciodată, atât din partea rivalilor, cât şi a aliaţilor săi. În înregistrare se poate auzi cum acesta se laudă că s-a folosit de faima sa pentru a pipăi femeile şi chiar pentru a le face să se culce cu el. Vineri, magnatul a încercat să-şi spele imaginea şi a cerut scuze pentru afirmaţiile sale.

Înregistrarea a fost obţinută de jurnaliştii de la Washington Post şi a fost făcută într-un autobuz în care Donald Trump era alături de moderatorul unui show de televiziune, Billy Bush, şi se îndreptau spre platourile de filmare ale serialului „Days of Our Lives”, în care miliardarul trebuia să aibă un rol episodic.

„Când eşti vedetă, te lasă să faci asta. De fapt, poţi face orice”, a afirmat Trump atunci.La începutul înregistrării, Trump îi povesteşte lui Bush o încercare eşuată de a seduce o femeie măritată.

„M-am dat la ea, dar am eşuat, trebuie să recunosc. Am încercat să mă culc cu ea, era măritată. Şi m-am dat la ea foarte insistent. De fapt, am scos-o în oraş să cumpere mobilă. Voia să cumpere nişte obiecte de mobilier şi i-am zis că ştiu eu un loc unde au mobilă frumoasă. M-am dat la ea ca un câine, dar n-am putut să ajung acolo. Şi era măritată. Apoi, dintr-odată o văd, acum are sâni mari, falşi şi de toate. Şi-a schimbat complet înfăţişarea”, îi explica Trump moderatorului.

Scuzele lui Trump

Vineri, Trump a încercat să aplaneze ultimul conflict în care apare numele său. „Am spus-o. Am greşit. Îmi cer scuze. N-am spus niciodată că sunt un om perfect şi nici n-am pretins că sunt altcineva decât propria mea persoană.Am spus şi am făcut lucruri pe care le regret, iar cuvintele care au apărut azi în presă pe înregistrarea veche de mai bine de un deceniu fac parte din această categorie”, a spus Trump.

Contracandidata magnatului nu a ratat ocazia de a taxa afirmaţiile acestuia. Hillary Clinton a precizat, într-o postare pe Twitter că: „Acest lucru este îngrozitor. Nu putem permite ca un astfel de bărbat să devină preşedinte”. Reacţii negative au venit şi din tabăra republicanilor.

Paul Ryan, alături de care Trump trebuia să apară sâmbătă la un eveniment în Wisconsin a anunţat că nu va mai lua parte la vizită.

„Sunt dezgustat de ceea ce am auzit azi. Femeile trebuie apărate şi venerate, nu obiectificate. Sper ca domnul Trump să trateze această situaţie cu seriozitatea pe care o merită şi să lucreze pentru a demonstra ţării că are mai mult respect pentru genul feminin decât sugerează acest clip”, a spus Ryan.

Miliardarul contraatacă

Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump, a ripostat la scandalul izbucnit după publicarea unor declaraţii vulgare ale sale privind femeile prin atacuri la adresa lui Bill Clinton, amintind că o femeie l-a acuzat pe fostul preşedinte de viol, relatează Washington Post.

Trump a publicat pe contul său de Twitter două mesaje ale Juanitei Broaddrick, care a spus în 1999 că Bill Clinton a violat-o cu două decenii înainte.

În ambele mesaje, Broaddrick reia acuzaţiile şi susţine că Hillary Clinton şi-a ajutat soţul să ascundă faptele.

De altfel, Trump l-a atacat pe fostul lider democrat de la Casa Albă şi în mesajele de scuze publicate vineri noapte şi sâmbătă. Astfel, într-o declaraţie scurtă, Trump a descris înregistrarea drept “laudă de vestiar, o conversaţie privată care a avut loc în urmă cu mulţi ani”. El a dat asigurări că declaraţiile "nu reflectă cine sunt". "Am spus că am greşit şi îmi cer scuze", a adăugat politicianul.

Trump, care a evocat în campanie infidelităţile preşedintelui Bill Clinton pentru a o discredita pe rivala sa republicană, Hillary, a insistat: “Bill Clinton mi-a spus lucruri mult mai rele pe terenul de golf –nici măcar pe aproape. Îmi cer scuze dacă cineva a fost ofensat”.

În al doilea mesaj, omul de afaceri new-yorkez a declarat: “Am spus unele lucruri prosteşti, dar este o mare diferenţă între cuvinte şi acţiunile altor oameni. Bill Clinton chiar a abuzat de femei, iar Hillary a ameninţat, atacat, umilit şi intimidat victimele. Vom discuta mai multe despre acest lucru în următoarele zile. Ne vedem la dezbaterea de duminică”.

Potrivit primelor informaţii, unul dintre consilierii lui Trump, Roger Stone, este singurul care îl îndeamnă pe Trump să lanseze atacuri la adresa lui Bill Clinton. Potrivit Washington Post, Stone împreună cu site-ul InfoWars, specializat în diferite conspiraţii, au pregătit 10.000 de tricouri cu fotografia lui Bill Clinton lângă care scrie “Viol”.

Foarte probabil nici acest material video nu-i va împiedica pe susţinătorii fanatici ai candidatului Donald Trump să-l voteze pe 8 noiembrie. Decisive în cadrul scrutinului vor fi, însă, cele 8 până la 10 procente din categoria alegătorilor indecişi. 

S-a scris mult pe marginea încurajărilor pe care Donald Trump le primeşte în ciuda derapajelor sale verbale la adresa femeilor. În ultimele luni am întrebat femei din întreaga Americă dacă nu se simt jignite, atacate sau umilite de vorbele lui Trump. Şi, de la doamne cu studii şi cariere solide la şomere, de la tinere la bătrâne, mi s-a răspuns: "Nu asta a vrut să spună". Şi mi-au mai spus şi că americanii au nevoie din nou de un bărbat puternic la Casa Albă, că sunt mai importante acţiunile lui Trump ca vorbele sale. 

Mulţi psihologi renumiţi au analizat acest fenomen în eseuri ample. Donald Trump a fost catalogat drept unul dintre ultimii bărbaţi adevăraţi care nu se lasă intimidat de mania egalităţii de gen şi de conceptul de corectitudine politică.

Pentru bărbaţi, el reprezintă un exemplu şi speranţa că era sexului puternic poate încă nu s-a încheiat. Pentru unele femei, probabil că Trump este întruchiparea dorinţelor neîmplinite în această lume a egalitarismului anti-erotic.       

Să sperăm că acum a venit sfârşitul acestor teorii. Şi că lumea va înţelege faptul că mentalitatea lui Trump în privinţa femeilor nu are de-a face cu bărbăţia, ci cu dispreţul faţă de femei, notează Ines Pohl pentru DW .

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite