Alegeri SUA 2016: Referendumurile din umbra scrutinului prezidenţial. Legalizarea marijuanei, pedeapsa cu moartea şi asigurarea medicală generală, dezbătute la nivel de state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale din Statele Unite au acaparat discuţia în spaţiul public american şi în multe locuri din lume, însă Clinton sau Trump nu va fi unica decizie pe care alegătorii americani o vor lua. Profitând de ocazie pentru a comasa costurile, în mai multe state au fost aranjate şi referendumuri locale pe teme legislative, unele semnificative, altele mai degrabă simbolice, relatează „The Guardian”.

Peste 150 de măsuri legislative vor fi decise de alegători la nivelul statelor, marţi, în timp ce referendumurile la nivel de oraş/zonă trec de nivelul miilor. În acelaşi timp este de reamintit şi faptul că americanii votează şi membrii următoarei Camere a Reprezentanţilor, precum şi reînnoirea unei treimi din Senat – alegeri ce vor schimba peisajul politic american cel puţin la fel de mult ca alegerea preşedintelui.

Revenind însă la referendumurile vizând măsuri legislative, data de 8 noiembrie 2016 este una importantă pentru consumatorii de marijuana din trei state, ce vor ţine referendumuri pentru legalizarea drogului în scopuri recreaţionale.

„Marele premiu” este California, cel mai bogat membru al Statelor Unite, unde sondajele arată că legalizarea este susţinută de peste 60% din potenţialii alegătorii. Analiştii economici estimează că o piaţă a marijuanei legale ar putea valora 2,7 miliarde de dolari la început şi ar creşte gradual până la 6,4 miliarde de dolari în 2020.

Arizona şi Nevada vor vota, de asemenea, asupra aceleiaşi măsuri, în timp ce alte patru state vor decide legalizarea marijuanei în scopuri medicale.

Locuitorii Californiei vor vota şi una din două măsuri privind pedeapsa cu moartea: fie abolirea acesteia şi înlocuirea ei cu închisoarea pe viaţă fără eliberare condiţionată, fie păstrarea pedepsei capitale cu simplificarea procesului lent de apel – care în situaţia acutală face ca în unele cazuri condamnaţii să fie executaţi chiar şi la mai mult de 10 ani de la pronunţarea sentinţei.

Taxa pe dioxid de carbon emanat 

În statul Washington, o măsură ecologistă promovată iniţial de Barack Obama ar putea să-i coste pe industriaşii şi producătorii care emit dioxid de carbon. Proiectul legislativ I-732 propus spre referendum prevede o taxă de 25$ pe fiecare tonă de dioxid de carbon emisă începând cu 2018, care ar urma să crească gradual peste următorii 40 de ani la 100$/tonă.

Rezidenţii din Colorado vor fi întrebaţi dacă vor să schimbe un pasaj din legislaţia statală care permite, teoretic, sclavia ca pedeapsă pentru infracţiuni criminale; măsura va înlătura obligativitatea deţinuţilor de a presta muncă în folosul comunităţii, putând alege să îşi ispăşească pedepsele în mod normal.

Tot în Colorado, o altă măsură asupra căreia cetăţenii se vor pronunţa prin referendum a pus pe jar companiile private care oferă servicii medicale. Amendamentul 69 prevede crearea unui sistem de asigurări medicale gratuite pentru toţi locuitorii statului, care ar urma să fie plătit printr-o taxă pe venit de 10%. Propunerea vine în spiritul uneia dintre principalele puncte susţinute de Bernie Sanders în campania democrată primară – acesta câştigând în fapt în faţa lui Clinton lui Colorado – însă are parte de o opoziţie vehementă din partea companiilor medicale private şi a politicienilor de rang înalt din stat.

Cea mai bizară măsură vine din California, acolo unde „Proposition 60” ar urma să oblige actorii de fime pentru adulţi să folosească prezervative pe parcursul filmărilor, pentru scăderea riscului de transmitere a bolilor transmisibile sexual. Măsura este criticată chiar de actori, care susţin că sunt protejaţi deja de normele privind analizele impuse de industria filmelor pentru adulţi, şi că o astfel de măsură legislativă ar forţa mutarea majorităţii studiourilor în statul învecinat Nevada. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite