Alegeri SUA 2016. INFOGRAFIE Cum se pierd procentele electorale în bătălii colaterale. Încolţit din toate părţile, Trump vrea să facă pace cu partidul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidatul republican la preşedenţţa Statelor Unite Donald Trump, în timpul unei întâlniri electorale desfăsurate la Cedar Rapid, în 
Iowa FOTO AP
Candidatul republican la preşedenţţa Statelor Unite Donald Trump, în timpul unei întâlniri electorale desfăsurate la Cedar Rapid, în Iowa FOTO AP

După o săptămână plină de scandaluri, candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a încercat în weekend să pună capăt conflictelor cu membrii de rang înalt ai partidului său, în scopul de a-i atrage de partea sa şi de a reduce din decalajul faţă de contracandidata sa democrată Hillary Clinton. Campania excentricului miliardar newyorkez parcurge o perioadă proastă, reflectată pe deplin de sondaje.

Într-un final, vineri seară, Donald Trump a anunţat că susţine realegerea unor grei ai Partidului Republican, între care preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, senatorul de Arizona John McCain şi senatoarea de New Hampshire Kelly Ayotte.

Vorbind din Wisconsin, statul lui Ryan, Trump şi-a exprimat dorinţa de „a munci împreună pentru o schimbare reală“ şi „pentru misiunea comună de a reda măreţia Americii“.

„Avem nevoie de unitate. Trebuie să câştigăm aceste alegeri“, a declarat Donald Trump în cadrul unui miting la Green Bay, în Wisconsin. El a subliniat că unitatea republicanilor este singura modalitate de a o învinge pe Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

„În misiunea noastră comună pentru a reda măreţia Americii, îl susţin şi sprijin pe preşedintele nostru al Camerei, Paul Ryan“, a spus Trump, aclamat de mulţime.

„Este un om bun. Noi putem avea dezacorduri pe câteva subiecte, dar asupra esenţialului suntem de acord“, a ţinut să sublinieze el.

Marţea trecută, el a declanşat o furtună în tabăra republicană declarând pentru „Washington Post“ că nu este pregătit să-l susţină pe Ryan.

„Îmi place Paul, dar ţara noastră traversează o perioadă groaznică“, spusese atunci Trump, adăugând că „noi avem nevoie de un leadership foarte, foarte puternic“.

Totodată, străduindu-se să pună capăt tensiunilor între el şi influentul senator John McCain, Donald Trump a declarat vineri că are „o mare stimă“ pentru acesta.

Atât Ryan, care va înfrunta marţea următoare primarele republicane pentru un nou mandat de Wisconsin, cât şi în special McCain, care va înfrunta primarele republicane pe 30 august în Arizona,  au fost doi dintre greii republicani cei mai critici la adresa lui Trump, evidenţiind diviziunea taberei în ciuda imaginii de unitate pe care au încercat să o arate la Convenţia Naţională de la Cleveland, care a avut loc între 18 şi 21 iulie. Ultima dată când ambii şi-au ridicat vocea împotriva lui Trump a fost la începutul acestei săptămâni, din cauza disputei magnatului cu părinţii unui soldat american musulman mort în Irak în 2004 şi admiraţiei sale faţă de Rusia.

Trump, despre Clinton: „O mincinoasă patologică“

Pe de altă parte, Donald Trump şi-a intensificat atacurile împotriva lui Hillary Clinton. Aflat în Iowa, el a declarat despre ea că „nu este departe“ de punctul de a deveni „dezechilibrată“. De asemenea, el a numit-o o „mincinoasă patologică“ în scandalul legat de folosirea unui server privat pentru e-maiului în perioada în care era secretar de Stat.

O administraţie Hillary „va duce, în opinia mea, la distrugerea ţării din interior“, a apreciat Trump.

Hillary, susţinută de un fost oficial de rang înalt din domeniul securităţii

La rândul ei, Hillary Clinton nu a rămas datoare. Candidata democrată la Casa Albă a publicat pe contul său de Twitter un filmuleţ în care face aluzie la legăturile lui Donald Trump  cu Moscova. Mesajul înregistrării video este că „nimeni nu ştie de ce îl laudă Trump pe Putin şi invers“.

De asemenea, fosta Primă Doamnă a atras de partea sa susţinători de seamă. Vineri, fostul director adjunct şi director interimar al CIA Michael Morell a publicat un editorial în „New York Times“ pentru a-şi anunţa votul în favoarea lui Hillary Clinton, apreciind că Donald Trump nu are calităţile necesare unui comandant şef. Mai mult, el a denunţat laudele aduse de candidatul republican preşedintelui rus Vladimir Putin

„În lumea informaţiilor noi spunem că Putin l-a recrutat pe Trump ca agent al Federaţiei Ruse fără ca el să-şi fi dat seama“, scrie Morell.

Numele său este ultimul adăugat la o lungă listă de foşti oficiali guvernamentali din domeniul securităţii naţionale, inclusiv republicani, care l-au criticat deschis pe Trump şi şi-au anunţat votut pentru Clinton.

Cum să pierzi în bătălii colaterale

Cu trei luni înainte de alegeri, Donald Trump începe să-i dezamăgească pe susţinătorii taberei sale. Potrivit CNN, surse apropiate echipei sale de campanie recunosc că excentricul miliardar newyorkez a făcut în ultima săptămână mai mulţi paşi greşiţi. Potrivit lor, un impact negativ asupra campaniei lui Trump l-a avut mai ales conflictul dintre acesta şi Khizr Khan, tatăl unui militar american musulman ucis în Irak.

Mobilizat în Irak, căpitanul Humayun Khan a devenit un erou în Statele Unite în 2004 după ce a fost ucis în timpul unei misiuni. Observând un vehicul suspect staţionat în apropierea unui punct de control din Baqubah, el şi-a asumat riscul de a-l verifica de unul singur şi a murit în urma exploziei.

Invitat la Convenţia Naţională Democrată, Khizr Khan a ţinut un discurs în memoria fiului său, atacându-l totodată pe Donald Trump pentru propunerea sa de a interzice accesul musulmanilor în Statele Unite. În stilul său caracteristic, magnatul imobiliar nu s-a putut abţine şi i-a răspuns tatălui îndurerat că soţia sa ar fi rămas tăcută pe scenă din cauza rolului inferior pe care îl are femeia musulmană.

Declaraţia candidatului republican a fost imediat taxată pe scena politică americană, de la preşedintele Barack Obama la reprezentanţi importanţi ai propriului partid, precum Paul Ryan. Obama a plusat chiar, apreciind că Trump, spre deosebire de ultimii doi candidaţi republicani la alegerile prezidenţiale americane - John McCain (2008) şi Mitt Romney (2012) -, este „nepregătit pentru Casa Albă“.

De fapt, Donald Trump a lovit într-un punct sensibil pentru majoritatea americanilor, indiferent de orientare politică, şi anume eroii de război. În Statele Unite, 78% dintre americani consideră că militarii contribuie „foarte mult“ la bunăstarea societăţii, conform unui sondaj Pew Research Center din 2013.

Consilierii lui Trump, tot mai nemulţumiţi de şeful lor

În acest context, consilieri şi apropiaţi ai lui Trump sunt tot mai nemulţumiţi de insistenţele acestuia de a duce diverse lupte care îl îndepărtează de la mesajul campaniei, afirmă surse citate de CNN.

Potrivit unei surse din anturajul lui Trump, unii membri ai campaniei republicane, inclusiv coordonatorul acesteia, Paul Manafort, „simt că îşi pierd timpul“. Alţi apropiaţi ai acestuia au afirmat că şi-ar dori ca miliardarul să prezinte scuze soţilor Khan şi tuturor familiilor militarilor şi să se concentreze asupra lucrurilor care chiar contează pentru alegători.

Trump a avut chiar şi o discuţie cu preşedintele Comitetului Naţional Republican, Reince Priebus, şi i s-a transmis faptul că pierde din susţinerea de care dispune în cadrul partidului său, scrie CNN. Donatorii deja sceptici sunt pe cale să nu mai susţină campania, afirmând că nu poţi miza pe progrese atunci când Trump pare atât de „acid“.

Hillary Clinton creşte în sondaje

Un nou sondaj de opinie, publicat duminică în Statele Unite, confirmă avansul net al candidatei democrate la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Hillary Clinton, în faţa candidatului republican Donald Trump, transmite AFP.

Potrivit acestei anchete sociologice, realizată în perioada 1 - 4 august pentru Washington Post-ABC News, Hillary Clinton este creditată cu 50% din intenţiile de vot, faţă de 42% pentru Donald Trump.

Alte două sondaje indică rezultate aproape identice. Hillary Clinton beneficiază din plin de rezultatele Convenţiei Naţionale Democrate desfăşurate la finalul lunii iulie şi de polemicile din tabăra republicană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite