Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton, îngrijorată de implicarea Rusiei în procesul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidata Partidului Democrat pentru Casa Albă a acuzat din nou Moscova că ar încerca să influenţeze rezultatul alegerilor din noiembrie. Serviciile americane de informaţii cercetează o potenţială ameninţare cibernetică majoră din partea hakerilor ruşi  care ar viza inclusiv procesul electoral din SUA.

Hillary Clinton,candidate democraţilor la prezidenţialele americane , aflată în campanie în statul Ohio, a declarat ziariştilor care o însoţesc, că posibila implicare a Rusiei în atacurile cibernetice care au vizat Partidul Democrat în iulie „ridică întrebări grave privind posibila imixtiune a ruşilor în procesul nostru electoral”.

„Până acum”, a continuat Clinton, „nu am avut o putere străină adversă care s-a amestecat în procesul nostru electoral”.  Candidata democrată  a comentat şi „atracţia ciudată” a contracandidatului ei republican, Donald Trump, pentru liderul rus Vladimir Putin şi alţi „dictatori”. Trump, a lăsat de înţeles Hillary Clinton, ori colaborează cu Rusia, ori o încurajează să intervină în procesul electoral.

Serviciile americane de informaţii cercetează o potenţială ameninţare cibernetică majoră din partea Rusiei, care ar viza inclusiv procesul electoral din SUA, scopul fiind acela de propagare a neîncrederii în instituţiile publice şi în rezultatul alegerilor prezidenţiale, scrie The Washington Post.

Investigaţia încearcă să înţeleagă intenţia şi dimensiunea operaţiunii ruse, care include instrumente ce permit accesarea ilegală a sistemelor folosite în cadrul procesului politic.

O operaţiune rusă de răspândire a influenţei în Statele Unite „este o posibilitate pe care o analizăm cu mare atenţie“, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial din cadrul serviciilor de informaţii. De asemenea, oficialii americani examinează posibile perturbări ale procesului electoral, iar FBI-ul a alertat autorităţile locale şi statale asupra unor potenţiale ameninţări cibernetice.

FBI, cu ochii-n patru

Oficialul citat anterior a avertizat că serviciile de informaţii nu afirmă că ar exista o „dovadă clară“ a unor astfel de manipulări, şi nici că ar exista planuri din partea Rusiei de a întreprinde astfel de acţiuni. „Însă chiar şi numai un indiciu că cineva ar încerca să afecteze securitatea sistemului nostru electoral ar fi un motiv serios de îngrijorare“,  a mai declarat oficialul american.

Ruşii vor haos

Intenţia Kremlinului s-ar putea să nu fie de a influenţa rezultatul alegerilor într-o direcţie sau alta, ci ar putea să dorească ca doar să cauzeze haos, fapt ce ar alimenta propaganda împotriva democraţiei de tip american, în special în statele din fosta Uniune Sovietică.

Moscova a negat că ar fi efectuat atacuri cibernetice în Statele Unite, preşedintele Vladimir Putin a catalogat acuzaţiile formulate împotriva Rusiei drept o încercare de a „distrage atenţia publicului“.

„Nu ştiu nimic despre asta, iar la nivel statal, Rusia nu a procedat niciodată astfel“, a declarat Putin pentru agenţia de ştiri Bloomberg.  Liderul de la Kremlin a întrebat apoi dacă într-adevăr contează „cine a accesat ilegal acele informaţii“, în situaţia în care „cel mai important lucru este faptul că acel conţinut a fost dezvăluit publicului“.

Potrivit presei americane, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a asigurat că dispune de dovezi conform cărora hackeri străini au atacat acele două pagini web.

Deşi FBI nu a precizat naţionalitate hackerilor care au atacat website-urile din statele Illinois şi Arizona, postul NBC şi cotidianul The Washington Post au susţinut că aceşti piraţi informatici sunt ruşi. Iar un oficial american, implicat în procesul electoral în statul Illinois este citat cu declaraţia că „Este vorba despre un atac extrem de sofisticat, provenit de la un organism strain”.

În iulie, tot hackeri ruşi, cu legături în structurile ruse de securitate, au fost bănuiţi că au atacat sistemului informatic al Comitetului Naţional Democrat (DNC), de unde ar fi sustras circa 20.000 de e-mailuri. Ulterior, acestea au fost publicate de Wikileaks, provocând o criză în echipa de campanie a candidatei democrate la preşedinţie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite