Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton şi Donald Trump, instruiţi pe probleme de politică externă şi securitate naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidata Partidului Democrat la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton, a primit sâmbătă primele informaţii privind securitatea naţională după acceptarea nominalizării luna trecută. Şi candidatului republican, Donald Trump, i s-a făcut recent un instructaj similar de către oficiali din sistemul de informaţii al SUA.

Şedinţa de informare a candidatei a durat ceva mai mult de două ore şi a avut loc la sediul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din White Plains, statul New York, nu departe de reşedinţa de la Chappaqua, din acelaşi stat, a lui Hillary Clinton şi a soţului ei, fostul preşedinte Bill Clinton. Fosta deţinătoare a funcţiei de secretar de stat s-a prezentat neînsoţită. 

Potrivit unor surse din interior, citate de Reuters cu acea ocazie, instructajele pentru candidaţi privesc o gamă largă de probleme de politică externă şi de securitate naţională, dar nu includ informaţii privind operaţiunile americane sub acoperire aflate în curs de desfăşurare.

Mai mulţi înalţi funcţionari de la Casa Albă s-au întâlnit joi cu reprezentanţi ai campaniilor electorale ale republicanului Donald Trump şi democratei Hillary Clinton pentru a garanta „o tranziţie fluidă" a administraţiei către viitorul preşedinte al SUA, al cărui mandat va debuta la 20 ianuarie 2017, transmite EFE.

Este pentru prima dată când administraţia preşedintelui Barack Obama organizează o întâlnire cu reprezentanţii ambilor candidaţi pentru a vorbi despre transferul puterii care va avea loc după alegerile prezidenţiale din noiembrie, a declarat pentru EFE purtătoarea de cuvânt adjunctă a Casei Albe, Jennifer Friedman. Întâlnirea a fost condusă de şeful de cabinet al lui Obama, Denis McDonough, iar la reuniune au asistat câte trei reprezentanţi din partea fiecărei echipe de campanie, a explicat Friedman.

Din partea lui Clinton au fost prezenţi şeful echipei de tranziţie a candidatei democrate, Ken Salazar, fost ministru de interne, şi consilierii politici Ed Meier şi Ann O'Leary. Echipa de campanie a lui Trump a fost reprezentată de şeful echipei de tranziţie a candidatului republican, guvernatorul de New Jersey, Chris Christie, de directorul executiv al echipei de campanie, Rich Bagger, şi de directorul pentru numiri prezidenţiale al campaniei, Bill Hagerty, potrivit Casei Albe.

„Transferul paşnic al puterii de la o administraţie la alta este unul dintre pilonii democraţiei americane, iar această administraţie se angajează să elaboreze şi să pună în aplicare un plan de tranziţie care să reducă la minimum obstacolele şi să menţină continuitatea", a explicat Friedman.

Printre cei 14 înalţi funcţionari ai Casei Albe care au asistat la întâlnire s-au aflat directorul Comunităţii de Informaţii a SUA, James Clapper, consiliera pe probleme de securitate naţională a lui Obama, Susan Rice, consiliera preşedintelui american în lupta împotriva terorismului, Lisa Monaco, şi consilierul juridic al lui Obama, Neil Eggleston.

La întâlnire s-a discutat, printre altele, despre „eforturile de planificare" pentru tranziţie în diferite agenţii guvernamentale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă. Aceasta este a doua reuniune a Consiliului de Coordonare pentru Tranziţie al Casei Albe, creat de Obama în mai şi care a avut prima reuniune la 9 iulie, dar este „pentru prima dată" când la discuţii participă reprezentanţii „ambelor echipe de campanie", a confirmat Friedman.

Trump revine la linia dură privind migraţia şi promite expulzări 

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a răspuns sâmbătă criticilor privind ambiguitatea faţă de imigraţia ilegală, revenind la linia dură, notează Reuters, preluată de agerpres.ro. Într-un discurs electoral la Des Moines, statul Iowa, el a promis, potrivit AFP, expulzări încă din prima zi a mandatului său, dacă va câştiga alegerile din 8 noiembrie. 

 Trump s-a referit la "criminalii care se află ilegal" în Statele Unite, "în special sutele de mii care au fost puşi în libertate sub administraţia Obama-Clinton". El a reluat şi ideea unui zid la frontiera cu Mexicul şi a explicat că este nevoie de un sistem de control informatic pentru a-i depista şi a-i expulza rapid pe cei cărora le-au expirat vizele americane. "Dacă nu aplicăm datele de expirare a vizelor, atunci avem frontiere deschise, pur şi simplu", le-a spus candidatul simpatizanţilor adunaţi de senatoarea republicană Joni Ernst din Iowa, în centrul SUA.

Poliţiştii de frontieră trebuie "lăsaţi în sfârşit să-şi facă treaba pentru care au fost angajaţi", a insistat Donald Trump. "Un vot pentru Trump este un vot pentru statul de drept, un vot pentru Clinton este un vot pentru frontiere deschise", a rezumat el diferenţa faţă de candidata democrată Hillary Clinton, fostă secretar de stat în primul mandat al preşedintelui Barack Obama.

În fine, candidatul Partidului Republican a încercat să atragă, cu argumente privind migraţia, şi electoratul american de culoare, mai puternic afectat de sărăcie. "Ori de câte ori un cetăţean negru, sau orice cetăţean, îşi pierde locul de muncă din cauza unui imigrant ilegal, drepturile acestui cetăţean american sunt încălcate flagrant", a susţinut Trump.

El nu şi-a făcut totuşi cunoscut programul exact privind imigrarea, pe care anunţase joi că îl va prezenta în curând, observă AFP. 

Avansul candidatei democrate Hillary Clinton în faţa republicanului Donald Trump, în seria de sondaje Reuters/Ipsos premergătoare alegerilor prezidenţiale din SUA, a scăzut de la 12% la 5%, transmite Reuters.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite