Alegeri SUA 2016: Hillary Clinton a câştigat ultima dezbatere cu Trump, arată un sondaj CNN. Scorul final după cele trei confruntări, 0-3 pentru candidata democrată VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hullary Clinton şi Donald Trumump au avut aseară ultima confruntare televizată
Hullary Clinton şi Donald Trumump au avut aseară ultima confruntare televizată

Candidata democrată Hillary Clinton a câştigat dezbaterea electorală de miercuri împotriva republicanului Donald Trump, ceea ce înseamnă a treia sa victorie consecutivă în înfruntările cu omul de afaceri new-yorkez, arată un sondaj CNN/ORC.

Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, a câştigat ultima dezbatere cu rivalul său republican, Donald Trump, cu o diferenţă de 13 puncte procentuale (52% faţă de 39%), cea mai mică dintre cele trei dispute faţă în faţă, potrivit unui sondaj prezentat de CNN.

Candidata democrată a câştigat şi precedentele două confruntări televizate din 26 septembrie şi 9 octombrie.

După prima dezbatere din 26 septembrie, 62% au optat pentru Clinton şi 27% pentru Trump ( o diferenţă de 35 de puncte), în timp ce după cea de-a doua confruntare, pe 9 octombrie, distanţa s-a redus la 23 de puncte (57% la 34%) în favoarea democratei.

Dintre cei care au vizionat ultima dezbatere, de miercuri seara, 50% au răspuns că Hillary Clinton poate administra mai bine economia (48% Trump), iar 49% au fost de părere că magnatul new-yorkez va gestiona mai bine imigraţia.

Totodată, 47% au opinat că Trump a fost mai sincer în dezbatere, în timp ce 46% dintre telespectatori au spus că mai deschisă a fost Clinton. După prima dezbatere, pe acest subiect, democrata conducea cu o diferenţă de 13 puncte (53% la 40%).

    

Pe de altă parte, republicanul a surclasat-o pe Clinton la capitolul atacuri la adresa oponentului, 60% dintre votanţii fiind de această părere, în timp ce 23% au considerat că Hillary Clinton a atacat mai mult. 

43% dintre participanţii la sondaj au fost de opinie că atacurile lui Trump au fost nedrepte, faţă de 34% în cazul atacurilor lui Clinton la adresa lui Trump.

Sondajul ORC a fost realizat pentru CNN după finalizarea dezbaterii, pe un eşantion de 547 de intervievaţi, şi are o marjă de eroare de 4%. 

image

Hillary Clinton, fost secretar de stat, senator şi Primă Doamnă, conduce în sondaje în majoritatea statelor cheie, unde se va decide probabil soarta scrutinului. Dezbaterea i-a oferit ocazia să explice de ce este cea mai potrivită să îi urmeze lui Obama la Casa Albă.

Hillary Clinton şi Donald Trump s-au înfruntat miercuri seară în ultima dezbatere din cursa pentru Casa Albă, semănată cu atacuri reciproce şi declaraţii surprinzătoare, precum faptul că republicanul a sugerat că ar putea respinge rezultatul alegerilor, o posibilitate pe care democrata a descris-o drept “îngrozitoare”, relatează Reuters.

Rezultatele sondajului BBC

image

România, invocată în contextul disputei pe tema avortului

 Clinton a explicat că ea susţine dreptul femeilor de a face avorturi târzii în sarcină, spunând că Guvernul Statelor Unite nu ar trebui să se amestece în deciziile “cele mai personale”, cu atât mai mult când acestea vizează chestiuni legate de sănătate.

“Aceasta este una dintre cele mai grele decizii posibile pe care trebuie să le ia orice femeie şi familia ei şi nu cred că ar trebui luată de Guvern” a spus Clinton.

Ea a povestit că a mers în ţări unde avortul era interzis, precum România. "Am fost în ţări unde Guvernul obliga femeile facă avort, precum China, sau unde obliga femeile sa nască, precum în Romania”, a declarat ea.

Americanii pot să sprijine candidaţii favoriţi prin intermediul Facebook

Reţeaua de socializare Facebook a introdus o nouă opţiune, în pragul alegerilor de pe 8 noiembrie din Statele Unite. Utilizatorii pot să-şi arate susţinerea faţă de candidaţii pentru funcţia de preşedinte şi de vicepreşedinte..

Paginile de Facebook ale lui Hillary Clinton, Donald Trump, Gary Johnson şi Jill Stein au un nou tab, prin care le este permis utilizatorilor să-şi arate public susţinerea faţă de aceşti candidaţi.

Reţeaua de socializare a publicat şi câteva instrucţiuni pentru utilizatori. Astfel, pe pagina de Facebook a fiecăruia dintre candidaţi, utilizatorii trebuie să apese pe butonul "Endorse" şi au opţiunea să scrie şi un mesaj.

În plus, dacă este ales modul "Public" al postării, atunci mesajul poate apărea pe paginile celor patru candidaţi, dacă aceştia decid să publice mesajul de susţinere.

Deocamdată nu se ştie dacă această opţiune va fi disponibilă şi în cazul viitoarelor alegeri sau dacă va fi folosită şi în alegerile din alte ţări.

Ultima dezbatere nu i-a convins pe alegătorii indecişi

Dezbaterea de miercuri seară a fost ultima şansă pentru Donald Trump şi Hillary Clinton să convingă alegătorii indecişi, dar în multe cazuri nu au reuşit să obţină susţinerea fără rezerve a electoratului nehotărât, scrie Associated Press, preluată de news.ro.

„Am auzit o mare parte din aceleaşi discursuri vechi repetată iar şi iar”, a declarat Damon Holter, în vârstă de 41 de ani, din Rivers Fallas Wisconsin. “Ştiu că trebuie să iau o decizie, dar nu ştiu cum să ajunge la ea”, a adăugat el.

Holter a urmărit dezbaterea din barul unde lucrează şi a fost dezamăgit că Trump şi Clinton nu au dat mâna la început. “Este ca un copil”, a spus el când republicanul a început să vorbească.

Holter este de părere că omul de afaceri new-yorkez s-a descurcat mai bine miercuri decât în primele două dezbateri, dar tot nu a fost suficient de convingător.

Chadd Bunker, în vârstă de 50 de ani, un şofer de camion din Sparks, Nevada, care se consideră prea puţin preocupat de politică, a declarat că dezbaterea nu l-a convins să voteze, dar dacă o va face, nu va fi pentru Trump.

“Cred că Hillary l-a învins detaşat. Iar aceasta este părerea mea obiectivă, pentru că nu prea îmi pasă (…). Poate că este coruptă. Poate că a făcut lucruri, dar pare să aibă cea mai multă logică”, a spus Bunker.

Hussien Kazwini, student la Universitatea din Toledo, Ohio, consideră că dezbaterea a avut mai multă substanţă decât precedentele, dar nu a schimbat cu nimic cursa.

“Hillary a fost în defensivă, dar nu cred că Trump a făcut prea multe valuri sau prea mult rău elanului lui Hillary”, a afirmat el.

Kazwini, ai cărui părinţi s-au născut în Liban, înainte de a emigra în Statele Unite în urmă cu 30 de ani, va vota pe 8 noiembrie pentru prima dată. El spune că poziţia lui Trump privind imigraţia şi ameninţările ca va expulza oameni “nu sunt corecte din punct de vedere moral”, dar nici nu crede că ar trebui să fie graniţe deschise.

În ceea ce priveşte comentariile lui Trump despre femei, acestea nu sunt foarte importante pentru tânăr, chiar dacă acesta ar dori ca viitorul preşedinte să aibă standarde mai înalte.

Astfel, el tinde să voteze cu Hillary Clinton, dar nu este convins încă.

Taylor Botwinis, din Michigan, are 26 de ani, dar aceasta este pentru prima dată când vrea să voteze. Clinton nu este opţiune pentru această mamă a trei copii. Pentru ea, dezbaterea a fost o ocazie de a auzi mai multe despre propunerile lui Trump şi a decide dacă îl va susţine pe republican sau va vota pentru un candidat terţ.

Ea şi-a luat notiţe din declaraţiile lui Trump de la începutul dezbaterii, dar a renunţat când discuţiile au început să se axeze pe etică, morală şi capacitatea de a fi preşedinte.

“La primele patru subiecte – Curtea Supremă, Al Doilea Amendament (privind dreptul la arme – n.r.), avortul, imigraţia – pot fi de acord cu Trump (…). Acum doar se ceartă. Sunt ca nişte copii”, a spus ea.

Deşi nu îi place personalitatea lui Trump şi faptul că nu controlează ce spune, femeia s-a decis să-l voteze totuşi pentru republican.

Pentru Alanna Conti, un grafician de 25 de ani dintr-o zonă rurală a Pennsylvaniei, dezbaterea a fost o ocazie să se convingă că Hillary Clinton este “răul mai mic”, deşi l-ar fi preferat pe Bernie Sanders. “Tot nu îmi place de ea. Dar dacă va face jumătate din ce spune, voi fi destul de mulţumită”, a adăugat Conti. .

Erin Ross, de 36 de ani, asistentă medicală la Denver, a votat întotdeauna pentru Partidul Republican. Ea crede cu tărie în responsabilitatea fiscală şi un Guvern mic, dar susţine şi dreptul la avort. Femeia a spus, însă, după dezbatere că acesta ar putea fi primul scrutin în care nu votează, pentru că nici Clinton, nici Trump, nu sunt un model demn de urmat pentru ţară.

Dave Hart, de 39 de ani, din Phoenix, este un democrat care nu este decis încă dacă să voteze pentru Clinton sau pentru candidatul unui partid mic.

Hart a fost un susţinător al lui Bernie Sanders şi nu s-a apropiat niciodată de Clinton. Acest lucru nu are legătură cu problema folosirii serverului ei privat de e-mail, ci cu faptul că este “o persoană care joacă jocul pentru a obţine ce vrea, nu pentru a face ceea ce este corect”, spune Hart.

Bărbatul a privit dezbaterea ca ultima şansă ca fosta şefă a diplomaţiei să îl convingă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite