Alegeri SUA 2016. Gary Johnson candidează din partea libertarienilor la Casa Albă

Alegeri SUA 2016. Gary Johnson candidează din partea libertarienilor la Casa Albă

Libertarianul Gary Johnson FOTO Flickr

Partidul Libertarian din Statele Unite l-a desemnat oficial duminică pe fostul guvernator de New Mexico Gary Johnson candidat la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Eu spun adevărul, nu sunt un mincinos“, a declarat Johnson, imediat după ce a fost ales la convenţia acestei mici formaţiuni politice desfăşurată la Orlando, în Florida, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Johnson se bazează pe dezamăgirea alegătorilor faţă de politicienii „clasici“ pentru a atrage voturi.

El ar trebui să se confrunte cu Donald Trump, care a obţinut deja majoritatea necesară de delegaţi pentru învestitura republicană, şi Hillary Clinton, care pare a fi asigurată că va câştiga cursa internă la democraţi.

Fostul guvernator de New Mexico a candidat deja pentru libertarieni în 2012, obţinând doar 1% din voturi. Cu toate acestea, sondajele recente îl creditează cu 10% din voturi în cursa contra lui Trump şi Clinton.

În acest an, Johnson contează pe haosul posibil provocat de victoria lui Donald Trump în alegerile primare republicane şi problemele de imagine ale lui Hillary Clinton pentru a-şi depăşi scorul de acum patru ani.

În Statele Unite, curentul libertarian, în favoarea libertăţilor individuale şi reducerii rolului statului în economie, este mic dar dinamic, notează AFP.

Sanders: Hillary are nevoie de un partener de stânga pentru funcţia de vicepreşedinte

Pe de altă parte, rivalul democrat al lui Hillary Clinton în cursa prezidenţială americană, Bernie Sanders, a avertizat duminică în privinţa faptului că fostul secretar de Stat nu va beneficia de sprijinul susţinătorilor săi dacă nu alege pentru funcţia de vicepreşedinte un partener de stânga.

„Asta înseamnă să ai un candidat de stânga pentru a atrage familiile modeste, tinerii, pentru a-i atrage în procesul politic, provocând o participare mai puternică“, a spus el în cadrul emisiunii „Meet the Press“ de pe NBC.

Senatorul din Vermont în vârstă de 74 de ani nu mai este în poziţia de a o obţine învestitura democrată, dar el continuă să-şi facă campanie, atrăgând un public entuziast, şi să câştige alegeri primare în SUA.

El a mobilizat numeroşi tineri alegători şi independenţi, categorii de votanţi pe care Hillary Clinton speră să le seducă până la alegerile din noiembrie.

Bernie Sanders a fost întrebat despre posibilitatea ca Hillary Clinton să îl aleagă ca partener pentru funcţie de vicepreşedinte pe senatorul democrat de Virginia Tim Kaine, un fost guvernator considerat un posibil partener şi pentru Barack Obama în 2008.

„Îl apreciez foarte mult“, a răspuns Bernie Sanders, fără a face mai multe comentarii, transmite agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: