Alegeri SUA 2016. VIDEO Donald Trump, nominalizat oficial drept candidatul republican la alegerile prezidenţiale

Alegeri SUA 2016. VIDEO Donald
Trump, nominalizat oficial drept candidatul republican la alegerile
prezidenţiale

FOTO AP

Donald Trump este oficial candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, programate pentru 8 noiembrie. Afaceristul american, singurul candidat rămas în cursă pentru alegerile primare, a depăşit miercuri dimineaţă pragul de 1.237 de voturi necesare ale delegaţilor pentru validarea candidaturii la Convenţia Naţională Republicană, desfăşurată în Cleveland, Ohio.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trump rămăsese unicul candidat în cursa pentru nominalizarea republicană, din 16 candidaţi iniţiali, şi teoretic îşi asigurase numărul de delegaţi necesari învestiturii în urma votului popular. 95% dintre delegaţii republicani au fost constrânşi să voteze în funcţie de rezultatul alegerilor statului care i-au desemnat, în primul tur de vot.
 
Opozanţii lui Trump au sperat într-o schimbare de ultim moment ale regulilor de vot în cadrul Convenţiei, astfel încât să permită delegaţilor să voteze liber cu alţi potenţiali candidaţi, şi să-i nege excentricului miliardar victoria din primul tur. Însă contestarea regulilor a fost respinsă în prima seară a Convenţiei, iar votul de miercuri a închis orice dubiu cu privire la nominalizarea magnatului imobiliar pentru alegerile din noiembrie.
 
Anunţul decisiv a fost făcut chiar de fiul său, Donald Trump Jr., desemnat să anunţe împărţirea delegaţilor din statul New York. Cei 85 de delegaţi pe care magnatul şi i-a asigurat în cadrul alegerilor primare l-au trecut peste pragul necesar nominalizării cu destul înainte de anunţarea voturilor tuturor statelor.
 
La sfârşitul numărătorii, magnatul american a primit 1.725 de voturi. 484 de voturi i-au revenit lui Ted Cruz, 125 lui John Kasich, 123 lui Marco Rubio, 7 lui Ben Carson, 3 lui Jeb Bush iar 2 delegaţi au fost desemnaţi lui Rand Paul, cu menţiunea că toţi cei enumeraţi s-au retras din cursa pentru nominalizare înainte de sfârşitul alegerilor primare.

„Felicitări tată, te iubim“, a spus Donald Jr., înconjurat de fraţii şi surorile sale, potrivit AFP.

„Este uimitor. Este ireal. El a fost un outsider absolut şi a reuşit. Sunt atât de mândră de el“, a reacţionat la CNN fiica sa Ivanka.

Trump: „O mare onoare“ să fiu candidatul republican la Casa Albă

Miliardarul Donald Trump a salutat marţi pe Twitter nominalizarea sa de către Partidul Republican drept candidat la Casa Albă.

„Este o mare onoare să fiu candidatul republican pentru Preşedinţia Statelor Unite. Voi munci din greu şi nu vă voi decepţiona niciodată. AMERICA ÎNAINTE DE TOATE!“, a scris el, potrivit AFP.

„Împreună am obţinut rezultate istorice, cu cel mai mare număr de voturi luate vreodată în istoria Partidului Republican“, a afirmat Donald Trump într-un scurt mesaj video difuzat în sala de sport unde a avut loc convenţia de învestitură . „Aceasta este o mişcare. Dar trebuie să mergem până la capăt“, a adăugat el.

Donald Trump a anunţat că va fi prezent la Convenţia Naţională a Republicanilor miercuri seară, înaintea marelui său discurs de învestitură joi seară.

„Veţi avea graniţe puternice. Veţi scăpa de SI (Statul Islamic). Vom restabili ordinea, rapid“, a promis el.


O candidatură controversată

Trump a devenit al 29-lea candidat prezidenţial desemnat de Partidul Republican, şi cu siguranţă este unul dintre cei mai neaşteptaţi candidaţi pentru Casa Albă din istorie. Fără experienţă în politică şi cu o prezenţă publică zgomotoasă, campania magnatului a fost tratată cu superficialitate de şefia partidului, chiar şi când sondajele iniţiale îl arătau drept favorit timpuriu.
 
Ideile neconvenţionale, stilul non-politic, senzaţionalist de discurs şi atitudinile controversate pe teme precum imigraţia sau securitatea naţională - câteodată contradictorii între ele - au convins o parte semnificativă a electoratului republican că este timpul să renunţe la politicienii promovaţi de elita de la Washington a partidului, şi să sprijine proiectul său de a „face America măreaţă din nou”.
 
Rând pe rând, Jeb Bush, Carly Fiorina, Ben Carson, Marco Rubio, John Kasich şi Ted Cruz au încercat în van să răstoarne avântul mişcării Trump. Făcând uz de o campanie agresivă , incluzând atacuri la persoană asupra contracandidaţilor şi chestionarea continuă a abilităţilor acestora, magnatul american a părut să-şi domine fiecare adversar serios: a câştigat în majoritatea statelor sudice în care Cruz era dat favorit şi l-a învins categoric pe Marco Rubio în statul de casă al acestuia, Florida.
 
O campanie a elitei republicane menită să găsească o alternativă atunci când contracandidaţii săi nu au reuşit să-i încurce drumul spre nominalizare a trebuit să se declare învinsă, după ce Trump şi-a asigurat numărul de delegaţi necesari; o pierdere a nominalizării  din cauza jocurilor de partid ar fi putut însemna candidatura magnatului ca independent, şi implicit divizarea bazei de vot republicane.
 
Cu toate acestea, Trump se confruntă în continuare cu un partid republican divizat în a-l susţine; afaceristul este probabil cel mai detestat candidat republican de către votanţii cu viziuni liberale, din cauza propunerilor controversate de a stârpi imigraţia ilegală şi de a interzice accesul persoanelor de religie musulmană în ţară, multe dintre ele nefiind susţinute de partid. 
 
Controversele îl urmăresc peste tot pe Trump: de-a lungul campaniei, a fost acuzat printre altele că a inventat informaţii acuzatoare la adresa musulmanilor vizând atacurile de la 11 septembrie, că fosta lui şcoală de afaceri a fost o escrocherie, că s-ar fi dat drept propriul său secretar în interviuri telefonice din anii '80 şi că frizura sa ar fi de fapt o perucă. Recent, soţia sa a fost acuzată că ar fi plagiat discursul de la Convenţia Naţională Republicană, care pare identic în unele puncte cu unul al soţiei lui Barack Obama din 2008.
 
Însă, Trump probabil va reveni în zilele următoare cu o atitudine sfidătoare la adresa acestor acuzaţii, precum a făcute în fiecare din cazurile menţionate, şi îşi va îndrepta toate tunurile asupra candidatei democrate Hillary Clinton, în încercarea de a o opri dintr-o victorie prezidenţială la care fostul Secretar de Stat este cotată cu mari şanse. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările