Alegeri SUA 2016: Donald Trump recrutează muncitori din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump se laudă în campania electorală că va reda americanilor locurile de muncă ocupate de imigranţi, cu toate că majoritatea angajaţilor săi de la Mar-a-Lago Club din Palm Beach, unul dintre cele mai reputate cluburi private din lume, provin din România şi alte ţări răsăritene, ei fiind recrutaţi cu ajutorul lui Peter Petrina, un new-yorkez de origine română, relatează news.ro, preluând „New York Times“.

Una dintre cele mai importante promisiuni făcute de Donald Trump în cursa pentru obţinerea nominalizării republicane în vederea candidaturii la preşedinţia SUA este să redea americanilor slujbele ocupate de ilegal de imigranţi sau pe cele transferate de corporaţii în străinătate, iar votanţii îngrijoraţi de imigraţie sunt cei mai puternici susţinători ai miliardarului.

Pentru a găsi muncitori străini pentru bazele sale turistice, cluburile de golf şi viile sale, Trump se foloseşte de specialistul în recrutare Peter Petrina, din New York, care are un birou şi în România, prin intermediul căruia a plasat forţă de muncă şi în multe ţări europene. Petrina a refuzat să comenteze.

Angajatorii care vor să aducă forţă de muncă străină în SUA trebuie să le plătească transportul şi orice fel de comisioane de recrutare. Vizele celor angajaţi sunt valabile o perioadă de 10 luni cu toate că, în anumite situaţii, pot fi prelungite până la trei ani.

Petrina face angajări şi pentru alţi angajatori americani, dar legăturile sale sunt în special cu Trump, pentru care vrea să recruteze în România tineri care studiază în domeniul ospitalităţii.

Din 2010, aproape 300 de americani au făcut solicitări de angajare la Mar-a-Lago Club, pentru posturi de chelneri, bucătari şi menajere. Dar, potrivit datelor federale, numnai 17 au fost angajaţi.

Cu foarte puţine excepţii, posturile de la Mar-a-Lago au fost ocupate de sute de muncitori străini temporari din România şi alte ţări.

În timp ce promite alegătorilor să redea americanilor locurile de muncă ocupate de imigranţi, Trump a obţinut pe de altă parte peste 500 de vize pentru muncitori străini la Mar-a-Lago, din 2010, potrivit Departamentului Muncii.

Pe de altă parte, sute de aplicanţi americani nu au reuşit să se angajeze la club.

Vizele pentru muncitorii străini sunt obţinute prin intermediul câtorva programe controversate, prin care angajatorii pot apela la forţă de muncă străină, în situaţiile în care nu găsesc muncitori autohtoni.

Clubul Mar-a-Lago a atestat că în marea majoritate a cazurilor nu a putut să ocupe posturile vacante cu muncitori americani şi că este aproape imposibil să găseşti munctori în Palm Beach în timpul sezonului.

Întrebat de ce clubul său trebuie să caute atât de mulţi muncitori străini când şi americanii au solicitat acelaşi posturi, Trump a spus, într-un interviu telefonic acordat în această lună, că singurul motiv pentru care americanii nu au fost chemaţi a fost că nu erau calificaţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite