Alegeri SUA 2016. Donald Trump, tot mai aproape de nominalizarea republicană. Ted Cruz s-a retras din cursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ted Cruz si Donald Trump în timpul unei dezbateri televizate FOTO Captură Youtube

Miliardarul Donald Trump este tot mai aproape de obţinerea nominalizării Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă după o victorie categorică în Indiana care l-a făcut pe principalul său rival, Ted Cruz, să se retragă din cursă.

După numărarea a aproximativ 53% din voturi, Trump conduce detaşat în primarele din Indiana cu 51,4% din voturi. Ted Cruz a reuşit să obţină numai 36% din voturi în acest stat, în timp ce John Kasich a obţinut un scor modest de 7,9%. 

Rezultatul lui Donald Trump îl duce pe acesta şi mai aproape de numărul magic de 1.237 de delegaţi care i-ar asigura nominalizarea republiană. Doar un dezastru electoral în California, cel mai populat stat american, l-ar face pe Trump să nu atingă acest prag, însă acest lucru este aproape imposibil, având în vedere că majoritatea sondajelor în dau pe acesta cu un avans de peste 20%.

Rezultatele proaste din această seară şi perspectivele aproape certe ale lui Trump de a câştiga nominalizarea l-au făcut pe principalul său contracandidat, senatorul Ted Cruz, să anunţe că se retrage din cursă.

„De la început, am spus că voi continua atâta timp cât aveam un drum viabil către victorie. În seara asta, îmi pare rău să spun, pare că acel drum a fost închis. Împreună, am dat tot în Indiana, însă votanţii au ales alt drum. Cu inima grea, dar cu un optimism fără margini privind viitorul naţiunii noastre, ne suspendăm campania”, le-a spus Cruz suporterilor săi.


Senatorul de Texas Ted Cruz şi-a încheiat marţi cursa pentru învestitura republicană lovindu-şi din greşeală soţia, pe scenă, în faţa susţinătorilor săi, relatează Huffington Post.

La finalul discursului în care a anunţat că se retrage din cursă, Cruz şi-a îmbrăţişat familia şi echipa de campanie aflată pe scenă. Din greşeală, însă, i-a dat mai întâi un pumn, apoi un cot în faţă soţiei sale, care stătea foarte aproape.

Anunţul retragerii lui Cruz a fost primit cu aplauze şi urale la sediul de campanie al lui Donald Trump.

Miliardarul l-a felicitat pe senatorul de Texas, pe care l-a numit „un competitor dur”, însă şi-a consacrat cea mai mare parte a discursului pe atacuri la presupusa sa contracandidată din alegerile generale, Hillary Clinton.

Trump mai concurează acum în alegerile primare republicane doar cu John Kasich. Acesta a reuşit să câştige un singur stat, Ohio, unde este guvernator, şi a obţinut, în rest, rezultate modeste. Drept urmare, Kasich are doar puţin peste 100 de delegaţi, iar şansele sale de a obţine nominalizarea sunt, matematic, nule. Cu toate acestea, guvernatorul din Ohio a declarat că îşi va continua campania. 

Bernie Sanders, victorie de palmares în faţa lui Hillary Clinton

În tabăra democrată, Bernie Sanders a câştigat primarele din Indiana, în faţa contracandidatei sale, Hillary Clinton. După numărarea a peste 70% din voturi, Sanders este cotat cu un scor de 53,1%, în timp ce Clinton a primit doar 46,9% din voturi.

Victoria lui Sanders nu va conta, însă, prea mult în economia alegerilor primare democrate, ea aducându-i acestuia un câştig net de numai 5-10 delegaţi. Hillary Clinton are un avans de aproape 300 de delegaţi, iar şansele ca Sanders să obţină nominalizarea sunt, practic, nule.

Cei 83 de delegaţi puşi în joc în statul Indiana vor fi împărţiţi pe criterii proporţionale, ceea ce înseamnă că Sanders va primi cel puţin 43 dintre ei, iar Clinton cel puţin 37. Trei delegaţi nu au fost alocaţi încă, transmite news.ro.

Astfel, fostul secretar de Stat poate conta în prezent pe susţinerea a 1.682 de delegaţi, iar Sanders pe 1.361. Diferenţa creşte, însă, atunci când sunt luaţi în calcul şi superdelegaţii, adică foşti şi actuali oficiali democraţi care pot susţine orice candidat vor. În aceste condiţii, Hillary Clinton se poate baza pe 2.202 voturi la Convenţia din luna iulie, cu 181 mai puţin decât are nevoie pentru a-şi asigura învestitura. Pe de altă parte, Sanders are numai 1.400.

„Ştiu că echipa de campanie a lui Clinton crede că s-a terminat. Se înşeală“, a declarat Sanders într-un interviu acordat marţi pentru Associated Press.

Senatorul de Vermont trebuie să câştige 84% dintre delegaţii şi superdelegaţii aflaţi în cursă, pentru a avea o şansă să devină candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din toamnă. El a dat, însă, asigurări în repetate rânduri că nu se va retrage înainte de Convenţia de la Philadelphia.

Între timp, Hillary Clinton se pregăteşte deja pentru o confruntare cu republicanul Donald Trump la scrutinul din noiembrie ce va desemna următorul preşedinte american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite