Alegeri SUA 2016. Donald Trump şi Hillary Clinton au câştigat detaşat primarele din Arizona. Bernie Sanders a ieşit victorios în Utah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Favoritul la învestitura republicană, Donald Trump, şi fostul secretar de stat democrat Hillary Clinton au câştigat detaşat primarele organizate marţi în Arizona, relatează Reuters. În schimb, Ted Cruz (republicani) şi Bernie Sanders (democraţi) au ieşit victorioşi în Utah, respectiv Idaho.

Alegătorii din Arizona, Utah şi Idaho au fost chemaţi marţi la urne pentru a-şi alegere favoriţii.

Trump, un personaj controversat a cărui ascensiune îngrozeşte elitele republicane, şi-a înfrânt cu uşurinţă în Arizona cei doi rivali la învestitura republicană - pe senatorul de Texas Ted Cruz şi guvernatorul John Kasich -, conform proiecţiilor televiziunilor americane.

Mesajul antiimigraţie al lui Trump a fost foarte popular în acest stat aflat la graniţa cu Mexicul, care i-a acordat omului de afaceri toţi cei 58 de delegaţi puşi în joc.

Pe de altă parte, senatorul Ted Cruz a câştigat în Utah cu 70% din voturi, stat majoritar mormon în care alegătorii l-au dezavuat pe Donald Trump, care a terminat pe locul trei, în urma lui John Kasich, guvernatorul Ohio.

Potrivit DPA, stilul impetuos al miliardarului, modul de viaţă luxos şi faptul că a avut mai multe soţii nu i-au atras prea mult sprijin în Utah.

În acest stat, cei 40 de delegaţi sunt acordaţi proporţional cu votul popular, în cazul în care niciun candidat nu obţine peste 50% din sufragii. Dacă vreunul primeşte mai multe de jumătate din voturi, el obţine susţinerea tuturor delegaţilor.

Totuşi, după ce a câştigat în Arizona, care acordă câştigătorului toţi delegaţii, Donald Trump domină cursa republicană cu 741 de delegaţi, Ted Cruz e al doilea cu 461, iar John Kasich are 145, notează Agerpres.

În tabăra democrată, Bernie Sanders conduce cu aproape 80% din voturi în statul Idaho, potrivit CNN şi Washington Post, iar această victorie vine după cea din Utah, unde a reuşit să câştige la fel de detaşat în faţa contracandidatei sale democrate.

Aceste victorii erau aşteptate: la alegerile primare din 2008 Barack Obama a învins-o detaşat pe Hillary Clinton în Idaho, motiv pentru care fosta primă doamnă nici nu a făcut campanie acolo în acest an.

Diferenţa mare cu care a câştigat senatorul de Vermont în cele două state i-ar putea aduce în total mai mulţi delegaţi decât rivalei sale, care a învins în statul Arizona, notează AFP.

Statele Utah şi Idaho au câte 56 de delegaţi, în timp ce Arizona are singură 75.

„Această campanie merge bine pentru că generează multă energie şi entuziasm“, a declarat candidatul democrat într-un miting electoral de la San Diego, în California. El şi-a justificat victoria, într-un comunicat, prin afluxul alegătorilor tineri şi al membrilor clasei muncitoare.

Sanders speră să mai câştige în Alaska, Hawaii şi Washington care vor vota sâmbătă. Cum delegaţii se acordă, însă, proporţional, senatorului de Vermont îi va fi greu să o prindă din urmă pe fosta şefă a diplomaţiei americane.

Senatorul de Vermont va trebui să menţină acest nivel de performanţă în restul alegerilor primare care se vor organiza până în luna iunie pentru a spera că o va prinde din urmă pe favorita la învestitura democrată, care are un mare avans.

Înainte de ziua de marţi, ea câştigase 1.174 de delegaţi, faţă de 850 Bernie Sanders. La aceştia se adaugă sprijinul celor aproape 500 de „superdelegaţi“ pro-Clinton, responsabili şi aleşi din Partidul Democrat care vor lua parte la votul de la convenţia de învestitură de la Philadelphia, în iulie. Necesarul de delegaţi pentru a obţine învestitura democrată este de 2.383.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite