Alegeri SUA 2016. Donald Trump doboară record după record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump câştigător şi al votului popular FOTO AFP
Donald Trump câştigător şi al votului popular FOTO AFP

Candidatul miliardar a câştigat la diferenţe enorme în toate cele cinci state în care s-au ţinut alegeri primare marţi, părând de neoprit în cursa pentru nominalizarea din partea Partidului Republican pentru Casa Albă. Democrata Hillary Clinton s-a impus în patru state, cedând doar Rhode Island lui Bernie Sanders.

Miliardarul Donald Trump a triumfat în Maryland, Pennsylvania, Delaware, Connecticut şi Rhode Island, detaşându-se la mare distanţă de principalii săi contracandidaţi — senatorul de Texas, Ted Cruz, şi guvernatorul de Ohio, John Kasich. Astfel, el a obţinut peste 50% din voturi în fiecare dintre cele cinci state. 

În cele cinci state, contraofensiva forţelor republicane opuse lui Donald Trump a eşuat în mod dramatic.  „Mă consider candidatul natural“ pentru a prezenta Partidul Republican în alegerile prezidenţiale, a proclamat triumfător omul de afaceri, adăugând că ambii săi contracandidaţi nu mai au şanse de câştig. 

Cu victoria de marţi, Donald Trump mai doboară un record, cel al votului popular. A ajuns la peste 9,9 milioane de voturi, cu mai bine de 100.000 în plus faţă de cât obţinuse Mitt Romney,  în 2012, pe tot parcursul primarelor. El l-ar putea întrece şi pe deţinatorul recordului, George W. Bush,  care a strâns 10,8 milioane de voturi în 2000.

Dar bătălia se mută acum în statele cel mai puţin favorabile afaceristului, începând cu Indiana, săptămâna viitoare. 

Pentru Trump este important nu doar să câştige alegerile primare rămase, va trebui să se impună cu un procentaj foarte mare în ultimele 10 scrutine pentru a aduna 1.237 de delegaţi şi a obţine învestitura în mod incontestabil înaintea convenţiei din Cleveland, din iulie. După ziua de marţi a adunat 953 de delegaţi şi matematic nu mai poate fi ajuns de Ted Cruz care a adunat până acum 546. 

Deşi Trump le-a cerut contracandidaţilor săi să se retragă, strategia acestora vizează să-l oprească înainte de a obţine numărul necesar de delegaţi pentru o nominalizare directă, provocând astfel un eveniment fără precedent în ultimii 40 de ani: o convenţie de învestitură  deschisă , la care delegaţii să voteze ori de câte ori este cazul pentru a genera o majoritate absolută. 

Dar „este greu de imaginat că Trump va pierde învestitura în acest stadiu“, a declarat Robert Boatright, politolog la Universitatea Clark din Massachusetts. În opinia sa, chiar şi în lipsa câtorva delegaţi, el va ajunge să convingă unii delegaţi independenţi să i se alăture la Cleveland.

Cu cele patru victorii ale sale de marţi, Hillary Clinton dispune de un avantaj aproape de neegalat în faţa lui Bernie Sanders, care are nevoie să câştige aproximativ 85% dintre delegaţii rămaşi pentru a o depăşi. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite