Alegeri SUA 2016. Campania electorală  trece peste atentate, dar consecinţele politice ale acestora sunt imprevizibile INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump şi Hillary Clinton şi-au reluat întâlnirile cu algătorii , ieri, într-un context de securitate mai tensionat, după explozia unor bombe şi un atac cu armă albă în acest weekend în SUA.

În ciuda atacurilor care au avut loc în weekend în mai multe locuri de pe teritoriul SUA, cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite, republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton  nu şi-au oprit campanile electorale. Dar consecinţele politice ale acestor evenimente,  sunt imprevizibile. Tema securităţii naţionale nu pare să fi adus vreun profit clar până în prezent niciunuia dintre candidaţi, judecând după reacţiile la atentatul din clubul gay din Orlando în luna iunie şi la atentatele comise în Europa. 

Trump: „ Vom deveni mai vigilenţi“

Candidatul republican şi-a exprimat totuşi îngrijorarea faţă de situaţia securităţii în SUA. După atentatul din Orlando, el s-a prezentat drept omul restaurării ordinii. 

Trump susţine închiderea selectivă a frontierelor în funcţie de ţările de origine, cu scopul de a împiedica sosirea teroriştilor. De exemplu, el doreşte să sisteze orice primire de refugiaţi sirieni şi denunţă proiectul rivalei sale democrate de a creşte numărul acestora. 

Sâmbătă seara, Donald Trump a ales o notă marţială pentru a-şi deschide mitingul după informaţia proaspătă că o explozie avusese loc la New York. „Chiar înainte să cobor din avion, o bombă a explodat la New York şi nimeni nu ştie exact ce se petrece, dar având în vedere vremurile ar trebui să devenim mult mai severi“, a declarat el susţinătorilor săi la Colorado Springs. 

„Vom deveni mai severi, mai inteligenţi şi mai vigilenţi“. El s-a lăudat că are sprijinul marelui sindicat al poliţiştilor de frontieră, precum şi al celui mai mare sindicat al poliţiştilor americani, fără a mai pune la socoteală susţinerea de către peste 160 de foşti generali şi amirali. 

Hillary îndeamnă la calm

Fosta primă doamnă , a condamnat, duminică, ceea ce ea a numit „aparentele atacuri teroriste“ din Minnesota, New Jersey si New York.  Pentru a-l contracare pe Trump ea face referire  vasta experienţă politică de un sfert de secol. Fosta şefă a diplomaţiei aminteşte adesea auditoriului său că se afla în sala de criză împreună cu preşedintele în timpul raidului secret împotriva lui Osama ben Laden în 2011 şi denunţă impulsivitatea republicanului pe care îl califică drept pericol public. 

Reacţia sa la explozia de la New York urmărea astfel să-i demonstreze sângele rece. În timp ce Donald Trump s-a grăbit să comenteze incidentul, ea a invitat la prudenţă. „Este întotdeauna mai înţelept să aştepţi să ai informaţii înainte de a trage o concluzie pentru că nu suntem decât la începutul procesului de a înţelege ceea ce s-a petrecut“, a spus ea, cu un aer sumbru, jurnaliştilor care o însoţeau în avion. 

„Eu aş încredinţa viaţa fiului meu, Nate, lui Hillary Clinton“, a întărit duminică pe CBS candidatul său la vicepreşedinţie Tim Kaine, al cărui fiu este militar. „Aş avea încredere în ea pentru că ea se afla la World Trade Center când erau căutaţi supravieţuitori, ea a fost secretar de stat şi făcea parte din echipa securităţii naţionale care a relansat căutarea lui Osama ben Laden şi l-a eliminate“, a spus el. 

Dar americanii au păreri împărţite. Potrivit unui sondaj Fox News, publicat înaintea weekendului, 46% dintre alegători au mai multă încredere în Hillary Clinton în problemele terorismului şi ale securităţii naţionale, faţă de ....... 45% care îl preferă pe Donald Trump. 

Autorităţile au identificat un suspect şi caută şi alţii

Autorităţile americane cred că în incidentele din New York şi New Jersey, din weekend, au fost implicate mai multe persoane, dar nu l-au identificat cu certitudine decât pe Ahmad Khan Rahami, despre care se crede că este bărbatul surprins de camerele de supraveghere în apropiere de locul exploziei din cartierul new yorkez Chelsea, relatează ITV şi CNN.

Potrivit unor surse apropiate investigaţiei, autorităţile nu au aflat, deocamdată, identităţile exacte ale celorlalte persoane pe care vor să le interogheze.

Islamistul Ahmad Khan Rahami (foto), considerat autorul atacurilor cu bombă din statele New York şi New Jersey, a fost arestat luni după un schimb de focuri cu poliţia, anunţă surse citate de presa americană.

Ahmad Khan Rahami

Între timp, FBI a anunţat că Rahami este bănuit atât în legătură cu explozia din cartierul Chelsea, soldată cu 19 de răniţi, cât şi în legătură cu cea din Seaside Park, New Jersey.

Departamentul de Poliţie din New Jersey a publicat fotografii noi cu suspectul, inclusiv capturi video de pe camerele de supraveghere.

De asemenea, un oficial din Departamentul pentru Securitate Internă a afirmat că există o legătură între deflagraţia din Chelsea şi dispozitivele explozive găsite în noaptea de duminică spre luni la Elizabeth, tot în New Jersey, unde ar locui Rahmani.

Guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo, a spus că, deşi bombele din Chelsea şi Elizabeth nu sunt la fel, există unele asemănări în modul în care au fost fabricate.

Rahimi s-a născut în 1988, în Afganistan, dar s-a mutat în Statele Unite. El ar sta în Elizabeth, iar agenţii FBI îi verifică în prezent locuinţa.

Rahimi ar fi fost identificat cu ajutorul telefonului mobil folosit la bomba fabricată dintr-o oală sub presiune, descoperită în apropiere de locul deflagraţiei de sâmbătă, au declarat surse apropiate anchetei, citate de ABC News.

Două explozii au avut loc sâmbătă, la New York şi într-o staţiune balneară din New Jersey. De asemenea, un bărbat, somalezul  Dahir Adan, în vârstă de 22 de ani, a rănit cu o armă albă nouă persoane, într-un centru comercial din Minnesota, un atac revendicat de către organizaţia Statul Islamic.

În noaptea de duminică spre luni, doi bărbaţi care adunau gunoaie în apropiere de gara din oraşul Elizabeth (New Jersey) au alertat poliţia după ce au văzut fire şi un tub ieşind dintr-un rucsac pus într-un coş de gunoi, a declarat primarul, Christian Bollwage.

Ofiţerii au găsit mai multe dispozitive explozibile în rucsac, dintre care unul a explodat accidental, în timp ce geniştii încercau să îl dezamorseze cu un robot.

infografie atacuri sua
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite