Alegeri în SUA: în două circumscripţii s-a dat cu banul pentru a se decide câştigătorul

Alegeri în SUA: în două circumscripţii s-a dat cu banul pentru a se decide câştigătorul

Hillary Clinton a câştigat cel puţin două circumscripţii datorită norocului

Cursa pentru alegerea candidatului democrat la prezidenţialele din noiembrie este atât de strânsă încât la cel puţin două circumscripţii din Iowa a fost nevoie ca preşedintele comisiei să dea cu banul pentru a alege câştigătorul.

Ştiri pe aceeaşi temă

În sistemul electoral american, această primă rundă a procesului electoral contribuie la desemnarea candidaţilor din cele două mari partide - Democrat şi Republican. Politicienii nu candidează împotriva celor din alt partid, ci împotriva colegilor de partid. Pentru că sistemul este unul cu electori, fiecare circumscripţie trebuie să aibă un câştigător, nu poate exista egalitate. 
 
Astfel că în cel puţin două circumscripţii a fost nevoie ca preşedintele comisiei de supraveghere să dea cu banul pentru a decide către care candidat democrat merg voturile electorilor respectivei circumscripţii. 
 
 
În Iowa sunt 1.681 de circumscipţii şi 99 de disctricte, cărora le revin 6 de electori din totalul de 538 de electori la nivelul Statelor Unite ale Americii. Această rundă electorală din Iowa are o importanţă mai degrabă mediatică, fiind prima din procesul electoral. Din 1972 până în prezent, alegerile din Iowa au o rată a succesului de 43% în desemnarea candidatului democrat şi de 50% la desemnarea celui republican. 
 
În circumscripţia West Davenport, candidaţii democraţi Hillary Clinton şi Bernie Sanders au avut un număr egal de voturi - câte 81, astfel că învingătorul a fost decis prin aruncarea unei monede în aer. Voturile au mers astfel către fosta primă doamnă. 
 
 
La fel, în circumscripţia Polk County, Clinton şi Sanders au obţinut fiecare câte 61 de voturi. Şi aici, Clinton a câştigat prin aruncarea unei monede în aer. 
 
Legislaţia electorală din Iowa prevede că, în cazul egalităţii, câştigătorul poate fi desemnat prin aruncarea unui ban. 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările