ALEGERI ÎN SUA. Biden denunţă „incredibila iresponsabilitate“ a lui Trump: „Ceea ce face el e scandalos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images / Drew Angerer
FOTO Getty Images / Drew Angerer

Preşedintele american ales Joe Biden, a cărui victorie a fost consolidată de o renumărare a buletinelor de vot în statul-cheie Georgia, denunţă „incredibila iresponabilitate” a lui Donald Trump, care refuză în continuare să-şi accepte înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Actualul locatar al Casei Albe denunţă - fără cea mai mică probă tangibilă - fraude masive în mai multe state şi s-a lansat într-o adevărată gherilă judiciară, într-o confuzie extremă, prin avocatul său personal Rudy Giuliani.

”Cred că (americanii) sunt marotrii unei incredibile iresponsabilităţi, ai unor mesaje incredibil de prejudiciabile transmise restului lumii cu privire la funcţionarea democraţiei”, a declarat joi Biden în fieful său, la Wilmington, în Delaware.

”Este dificil să înţelegem cum gândeşte acest om”, a denunţat el. ”Eu sunt convins că el ştie că a pierdut şi că eu voi depune jurământul la 20 ianuarie. Ceea ce face el este pur şi simplu scandalos”.

La nivel naţional, Joe Biden a obţinit aproape 80 de milioane de voturi în scrutinul de la 3 noiembrie, iar miliardarul republican aproape 74 de milioane.

Însă Casa Albă se joacă prin intermediul unui sistem de mari electori, atribuiţi în fiecare stat, iar victoria democratului este fragilă într-o mână dintre ele.

În Georgia, numărarea voturilor îi dădea iniţial 14.000 de voturi mai mult decât a obţinut rivalul său, o diferenţă atât de mică încât a avut loc  o renumărare manuală a voturilor.

Autorităţile locale au anunţat joi seara că această renumărare a consolidat victoria lui Joe Biden în acest stat, cu o marjă uşor mai mică, de 12.200 de voturi.

Însă diferenţa rămâne, astfel, mai mică de 0,5%, iar preşedintele american poate cere o nouă renumărare, după certificarea rezultatelor, a precizat într-un comunicat biroul secretarului de Stat local, însărcinat cu organizarea alegerilor.

”CONFUZIE”

Donald Trump a atacat imediat operaţiunile electorale în acest stat din Sud.

Într-o sere de tweeturi, el a insistat asupra descoperirii a aproape 6.000 de buletine de vot, în două comitate majoritar republicane.

O parte dintre ele au fost numărate, însă nu au fost încărcate în sistem. Celelalte par că au fost uitate într-o cutie, potrivit autorităţilor locale.

”Asta creează confuzie şi înţelegem că oamenii sunt îngrijoraţi”, dar ”vestea bună este că renumărarea şi-a îndeplinitrolul”, corectând aceste erori, a comentat Gabriel Sterling, unul dintre aleşii republicani însărcinaţi să supervizeze operaţiunile.

”Să sperăm că preşedintele Trump acceptă rezultatul”, a adăugat el, la Fox News, exprimându-şi regretul faţă de faptul că ”punerile în discuţie” ale alegerilor ”subminează fundaţia democraţiei”.

Acest stat se află în centrul tuturor aşteptărilor, pentru că deţinerea controlului în Senat se joacă, în ianuarie, în Georgia, în două alegeri senatoriale.

”CAZ CLASAT”

În afară de Georgia, preşedintele şi aliaţii săi au depus o serie de recursuri în Pennsylvania, Michigan, Arizona şi Nevada.

Unele au fost respinse de către tribunale, altele au fost restrase de reclamant, însă avocatul personal al preşedintelui Rudy Giuliani depune eforturi pentru a le readuce la viaţă pe acestea din urmă.

Săptămâna aceasta - pentru prima oară de decenii -, fostul primar al New Yorkului a pledat în faţa unui judecător federal, fără să prezinte elemente materiale.

Joi, într-o conferinţă de presă foarte dezlânată, el a elaborat mai multe teorii ale conspiraţiei, acuzând Venezuela sau pe fiantropul George Soros de faptul că au participat la o fraudă organizată, în opinia sa, de ”şefii democraţi”, cu complicitatea lui Joe Biden însuşi.

”Din cauza asta nu a făcut el campanie. El ştia că se va întâmpla asta”, a declarat Rudy Giuliani, care a dat asigurări că deţine sute de ”atestări pe cuvânt de onoare” pentru a-şi proba acuzaţiile.

În timp ce vorbea Giuliani, Trump a scris pe Twitter ”caz clasat de fraudă electorală în masă”.

”UN APEL AL PREŞEDINTELUI”

Pe alt front al acestei gherile, două activiste republicane însărcinate să participe la certificarea rezultatelor în apropiere de Detroit, în Michigan, au refuzat timp de mai multe ore, marţi, să semneze, după care au cedat, în urma unui val de indignare provocat de acest gest fără precedent.

Miercuri seara, ele şi-au exprimat dorinţa de a reveni asupra acestui lucru.

Între timp, ”eu am primit un relefon de la preşedintele Trump”, a declarat una dintre ele, Monica Palmer, pentru The Washington Post (WP). ”Asta nu era presiune. El era îngrijorat de securitatea mea”, a adăugat ea.

Joe Biden continuă să-şi pregătească instalarea la Casa Albă, prevăzută la 20 ianuarie.

El s-a întâlnit joi cu guvernatori, pentru a discuta despre lupta împotriva pandemiei covid-19, care s-a soldat cu peste 250.000 de morţi în Statele Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite