Al treilea proces de destituire a unui preşedinte din istoria Statelor Unite începe marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump, va fi judecat de Senat
Preşedintele SUA, Donald Trump, va fi judecat de Senat

Al treilea proces de destituire a unui preşedinte („impeachment”) din istoria Statelor Unite, va începe marţi. Camera reprezentanţilor a înainta oficial Senatului cele două capete de acuzare formulate împotriva preşedintelui republican Donald Trump, acuzat de abuz de putere pentru câştiguri personale politice şi de obstrucţionarea Congresului.

Este vorba de presupusele presiuni făcute de preşedintelui Trump asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe posibilul său contracandidat în prezidenţiale din 2020, democratul Joe Biden. Ceea ce implică şi faptul că Trump ar fi cerut unui stat strain să se amestece în procesul electoral din Statele Unite.

Preşedintele Trump neagă acuzaţiile şi a numit procedura de impeachment drept „ o vânătoare de vrăjitoare”.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pe 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor, unde opoziţia democrată este majoritară, în urma unui vot pentru „impeachment" care a urmat cu puţine excepţii liniile de partid.

Miercuri, membrii Camerei au aprobat trimiterea dosarului la Senat şi nominalizarea unui grup de şapte congresmeni, care va susţine acuzaţiile în faţa Senatului, jucând rolul de procurori la proces. Proces care va fi însă unul politic, într-un Senat dominat de partidul republican al preşedintelui Donald Trump. Motiv pentru care nimeni nu se aşteaptă ca preşedintele Trump să fie destituit.

Procesul din Senat va fi condus de şeful Curţii supreme , John Roberts.

„Astăzi intrăm în istorie", a declarant democrata Nancy Pelosi, preşedinta Camerei reprezentanţilor după ce a semnat actul de acuzare. „Este atât de tragic pentru ţara noastră că acţiunile preşedintele (...) ne-au adus aici".

Congresmanul democrat Adam Schiff a fost desemnat şef al echipei de procurori pentru procesul politic de impeachment împotriva preşedintelui republican Donald Trump, care se va desfăşura în Senat, a anunţat miercuri preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, informează AFP.

Adam Schiff, fost procuror federal în California, a condus ancheta parlamentară din Camera Reprezentanţilor, care în final a reţinut două capete de acuzare împotriva preşedintelui Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire), respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului în scandalul legat de presiunile pe care liderul de la Casa Albă le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Printre ceilalţi şase procurori desemnaţi pentru procesul politic asupra căruia Senatul va avea ultimul cuvânt se numără Ralph Nadler, care a scris actul de acuzare, şi Zoe Lofgren, care a participat la procedurile de impeachment împotriva preşedinţilor Richard Nixon şi Bill Clinton. Procurorii mai trebuie să fie validaţi formal tot miercuri într-un vot în Camera Reprezentanţilor.

Procesul politic în Senat urmează să înceapă marţi, dar cu numai 47 de voturi din 100 democraţii au slabe şanse să obţină destituirea preşedintelui Trump, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Numirea procurorilor în acest proces politic ”nu schimbă nimic”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham. ”Preşedintele Trump nu a făcut nimic greşit. El aşteaptă în Senat un proces corect, pe care preşedinta (Camerei Reprezentanţilor) Pelosi şi democraţii i l-au refuzat, şi să fie complet exonerat”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, citată de Reuters.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ”abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ”obstrucţionare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite