Agenţiile americane de informaţii lucrează la un sistem care poate identifica oamenii folosind camere situate la mare distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea de informaţii lucrează la construirea unor sisteme de identificare biometrică care pot recunoaşte indivizi de la sute de metri distanţă sau mai mult, o caracteristică aproape imposibilă folosind tehnologia care există astăzi.

În cele din urmă, tehnologia le va permite agenţiilor de spionaj să identifice rapid oamenii folosind camera trimise pe acoperişuri, la mare distanţă sau drone, potrivit Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), instrumentul de cercetare al CIA şi al altor agenţii de informaţii. 

Recunoaşterea facială şi alte tipuri de tehnologii biometrice s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, dar chiar şi cele mai avansate sisteme din prezent devin mai puţin eficiente fără o imagine clară a subiectului lor.  Chiar şi atunci când o persoană se află în apropiere şi priveşte direct spre cameră, tehnologia de recunoaştere facială poate avea erori.

Însă comunitatea de informaţii încearcă să depăşească acese limitări în două modalităţi: colectarea de date mai ample de pregătire şi crearea de sisteme care se bazează pe mai multe timpuri de informaţii pentru a identifica oamenii.

Vineri, IARPA  a început să caute cercetători pentru a participa la programul BRIAR, care urmăreşte să dezvolte instrumente de identificare care să funcţioneze din puncte de observaţie de deasupra subiectului sau de la mare distanţă de acesta. Deşi programul încă este la început, tehnologia de care are nevoie pentru a se dezvolta ar putea spori semnificativ capacitatea guvernului de a-şi urmări adversarii - şi cetăţenii – folosind date biometrice.

Programul are şi scopul de a explora tehnologii care adoptă mai multe tipuri de identificatori biometrici – precum imagini, modele de mişcare, înălţime şi gen – în loc să se bazeze pe un singur tip de informaţie. Construirea acestei imagini complexe le-ar putea permite sistemelor să identifice indivizii, chiar dacă anumite informaţii nu sunt la cea mai bună calitate. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite