Agenţia americană de informaţii colectează sute de milioane de liste de contacte transmise prin e-mail

Agenţia americană de informaţii colectează sute de milioane de liste de contacte transmise prin e-mail

NSA interceptează mesaje din toată lumea

Agenţia americană de informaţii NSA colectează sute de milioane de liste de contacte ale americanilor transmise prin e-mail sau prin mesageria instant, scrie publicaţia „Washington Post“, citând documente ale fostului consultant NSA, Edward Snowden.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o singură zi în 2012, NSA a interceptat 444.743 de liste de contacte din e-mailurile conturilor de Yahoo!, 82.857 din conturile de Facebook, 33.697 din conturi Gmail şi 22.881 din conturile altor furnizori de mesagerie online, preciza NSA într-o prezentare publicată de către jurnalul american.

Extrapolând la un an, cifrele corespund colectării a 250 de milioane de liste de contacte de e-mail pe an.

Aceasta vrea să spună că milioane, chiar zeci de milioane de americani sunt vizaţi de această colectare de date, au declarat pentru cotidian doi oficiali de rang înalt din serviciile de informaţii americane.

Aceste liste conţin mai multe informaţii faţă de metadatele telefonice deoarece prin e-mail se transmit de asemenea numere de telefon, adrese fizice, informaţii economice sau familiale şi uneori primele linii dintr-un mesaj.

NSA interceptează aceste liste "din zbor" atunci când sunt schimbate pe Internet, mai des decât atunci când sunt "în repaus" în serverele calculatoarelor. Din această cauză, NSA nu are nevoie să notifice grupurile de Internet care adăpostesc aceste informaţii, precum Yahoo!, Google sau Facebook.

Agenţia le interceptează din puncte de acces situate "peste tot în lume" însă nu şi în Statele Unite, au precizat responsabilii de informaţii. Aceasta permite NSA să evite interdicţia de a intercepta informaţii despre americani din centre aflate pe teritoriul american, explică aceştia.

La jumătatea lui august, preşedintele american Barack Obama a promis să revizuiască programele americane de supraveghere, după dezbaterile provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden, care au scos la iveală existenţa unor programe secrete vaste de colectare a datelor telefonice şi electronice.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările