Adminstraţia Trump îşi instalează oamenii în poziţii-cheie de legătură cu Pentagonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump şi-a numit un nou oficial de legătură la departamentul Apărării, al treilea în ultimul an, ca parte a efortului de a instala persoane loiale în agenţii-cheie pentru momentul când Donald Trump câştigă un al doilea mandat, spun foşti oficiali, potrivit Foreign Policy.

Aceste numiri pot avea însă un impact pe termen lung, mai ales dacă Trump iese învins în noiembrie.

Joshua Whitehouse, un ales al statului New Hampshire şi un oficial care a lucrat la campania lui Trump, anterior funcţionarul de legătură pentru Departamentul de Securitate Domestică, a fost numit în septembrie la biroul de legătură al Casei Albe cu Pentagonul , potrivit oficialilor şi profilului său LinkedIn.

 Whitehouse şi-a completat echipa cu Parker Doyle, un fost oficial în biroul de legătură al Casei Albe cu Securitatea Domestică, care a preluat postul de adjunct, şi Peter O’Rourke, postul de asistent special al biroului.

Absolvenţi în 2018, aceştia din urmă au experienţă limitată în cadrul guvernului sau al securităţii naţionale.

 Departamentul de Apărare nu a răspuns la solicitările privind aceste numiri după ce Politico a relatat despre numirea în funcţie a lui Whitehouse.

Un fost oficial al Pentagonului care a vorbit sub anonimat a explicat că la sfârşitul unui an electoral persoana de legătură a Casei Albe examinează câţi dintre cei aproape 300 de oameni din funcţii politice vor rămâne şi în următorul mandat. Scopul, spune acest oficial, este identificarea acelora care pot pune în aplicare agenda ambiţioasă de apărare, inclusiv o flotă de 500 de nave până în 2045.

Numeroşi alţi oficiali ai Pentagonului şi alţii însărcinaţi cu chestiuni de personal au comentat însă că mişcarea este îngrijorătoare din cauza riscului ca administraţia Trump să pună oameni loiali în poziţii pline, cu potenţial ca aceştia să submineze o eventuală administraţie Biden. Un oficial a precizat că angajaţii din posturile de legătură ale Casei Albe se pot implica în scrierea fişelor de post astfel încât să corespundă CV-urilor celor numiţilor politic.

„Aceste instalări nu au sens decât în cazul în care te aştepţi ca aceşti oameni să influenţeze politicile succesorului tău”, a spus un fost oficial senior al Biroului pentru personal prezidenţial al Casei Albe.

În administraţiile anterioare, birourile de legătură ale Casei Albe au jucat rolul unei legături influente între ramurile executive ale agenţiilor şi Pennsylvania Avenue, furnizând liste de candidaţi pentru posturile vacante în care preşedintele face numiri. De regulă aceşti angajaţi ajung în asemenea funcţii după mai mulţi ani de experienţă în poziţii executive. Mulţi dintre ei vin din poziţii de consultanţi seniori în chestiuni de securitate în guvern sau think-tankuri.

Trump este în fruntea unor abordări diferite. În luna septembrie, Axios a relatat că şeful de personal al Casei Albe Mark Meadows i-a cerut lui John McEntee, coordonatorul în vârstă de 30 de ani al Biroului pentru Personal Prezidenţial al Casei Albe, să „aibă în vedere să înlocuiască” oamenii de la agenţiile guvernamentale. „Îţi solicit să-ţi încurajezi echipele să furnizeze oamenilor de legătură tot ce au nevoie pentru a sprijini agenţia şi agenda Preşedintelui”, se arată într-un email trimis de Meadows,obţinut de Axis.

Bishop Garrison, care a ocupat funcţia de legătură a casei Albe cu Pentagonul în timpul administraţiei Obama ,a spus că de regulă oficialii ajung în aceste posturi după ani de zile de relaţii cu toate structurile guvernamentale, iar aceştia asistă la şedinţele Statului Major alături de ofiţeri de rang înalt.

„Nu înseamnă doar să plimbi hârtii, ci să cântăreşti chestiuni de sănătate organizaţională în măsura în care sunt conectate cu obiectivele politicii administraţiei. Tind să cred că un proaspăt absolvent de colegiu nu are cum să înţeleagă toate aceste lucruri”, a explicat acesta.

Whitehouse este a treia persoană care preia funcţia în ultimul an, după schimbarea locotenent colonelului James O’Beirne în august 2019.

În 2020, administraţia Trump a ales proaspăt absolvenţi pentru posturile de legătură cu structurile guvernamentale. Vara aceasta, doi angajaţi în vârstă de 20 şi ceva de ani de la biroul de personal al Casei Albe au intervievat personal din Pentagon şi alte agenţii în ceea ce oficialii consideră teste de loialitate pentru preşedinte.

Oficialii spun că angajările recente în birourile de legătură arată un trend către persoane tinere şi cu mai puţină experienţă.

„Toţi sunt convinşi că Trump va pierde şi în câteva luni vor pleca”, spune un fost oficial al administraţiei, care a spus că aşa se explică numirile politice ale unor oficiali.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite