Administraţia americană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de scandalul de corupţie din Turcia

Administraţia
americană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de scandalul de corupţie din Turcia

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki. FOTO: politico.com

Statele Unite ale Americii urmăresc evoluţia crizei politice din Turcia exprimându-şi „îngrijorarea” joi faţă de situaţia aliatului său, potrivit declaraţiei Departamentului de Stat american.

Ştiri pe aceeaşi temă

Departamentul de Stat american a anunţat, prin intermediul purtătoarei de cuvânt Jennifer Psaki, faptul că a „comunicat Guvernului de la Ankara” sprijinul Statelor Unite în  ceea ce priveşte „dorinţa poporului turc de a avea un sistem judiciar corect şi transparent”.   

„În dialogul nostru cu guvernanţii din Turcia am făcut clar faptul că Statele Unite ale Americii susţine dorinţa poporului turc de a avea un sistem judiciar corect şi transparent”, a afirmat Jennifer Psaki, citată de AFP.

Administraţia de la Washington a reafirmat faptul că susţine un sistem în care „nimeni nu este deasupra legii” şi unde „acuzaţiile împotriva persoanelor publice sunt realizate imparţial”.

Criza politică din Turcia a început în luna decembrie în urma acuzaţiilor de corupţie făcute împotriva unei părţi a celor din anturajul prim-ministrului, Recep Tayyip Erdogan. Din cei acuzaţi, mulţi au fost ridicaţi pentru a fi judecaţi în stare de arest.

Scandal politico-financiar a dus la încarcerarea a aproximativ 20 de oameni de afaceri, politicieni şi aleşi apropiaţi Guvernului. De asemenea, a provocat demisia a trei miniştri şi l-a obligat pe Erdogan să ia în considerare o vastă remaniere guvernamentală.  

16 prefecţi de poliţie au fost demişi de Erdogan miercuri, în urma suspiciunilor lui Erdogan că elitele din forţele de ordine fac parte din gruparea care-l doreşte plecat de la putere.

În cursul zilei de joi a fost readus în atenţia publică situaţia lui Bilal Erdogan, fiul prim-ministrului, acuzat de spălare de bani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: