Administraţia Trump nu a respectat ghidul naţional de măsuri necesare în caz de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump a ignorat documentul de 69 de pagini, emis de Consiliul de securitate naţională al SUA şi finalizat în 2016, care prezintă pas cu pas lista de măsuri prioritare într-o criză de sănătate publică, relatează Politico. Conform manualului, guvernul american ar fi trebuit să demareze achiziţiile de echipament de protecţie încă de acum două luni.

Administraţia Trump, oficialii statului şi chiar lucrătorii din spitale se întrec acum pentru a achiziţiona măştile, mănuşile şi alte echipamente de siguranţă necesare pentru a lupta împotriva coronavirusului - o măsură despre care medicii susţin că a venit prea târziu, mulţi dintre ei fiind deja expuşi la pericol. 

În conformitate cu manualul nedezvăluit până acum de Casa Albă, guvernul ar fi trebuit să demareze procedura de procurare a echipamentelor de protecţie personală cu cel puţin două luni în urmă.

Una dintre primele măsuri pe care oficialii ar trebui să o adreseze într-o potenţială pandemie este condensată în următoarea întrebare prezentată în manual: „Există suficient echipament de protecţie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii care oferă servicii medicale?” „Dacă DA: Care sunt semnalele care ar putea conduce la epuizarea consumabilelor? Sunt disponibile consumabile suplimentare? Dacă NU: Stocul naţional strategic ar trebui să pregătească echipamente de protecţie?"

Alte recomandări din ghid includ identificarea rapidă a tuturor potenţialelor focare, asigurarea de finanţări suplimentare şi invocarea Legii de producţie pentru apărare, care permite administraţiei SUA să accelereze producţia de echipamente  - toate etapele pe care administraţia Trump le-a prezentat cu întârziere. 

Alte câteva sute de strategii şi decizii politice cheie privind combaterea pandemiilor sunt expuse în documentul pe care POLITICO îl dezvăluie. De exemplu, rolul diverselor instituţii şi agenţii naţionale - de la Departamentul de sănătate şi serviciile sociale, la Departamentul de transport şi FBI - în combaterea răspândirii virusului. De asemenea, sunt incluse drafturi de documente destinate a fi utilizate la reuniunile de coordonare a acţiunilor.

„Fiecare secţiune a acestui manual include întrebări specifice şi decizii care trebuie luate la mai multe niveluri” în cadrul aparatului de securitate naţională, se precizează în ghid. Tot acolo, oficialii sunt în mod repetat sfătuiţi să identifice cazurile de răspândire virală, să asigure diagnosticarea adecvată şi să verifice stocul american de resurse de urgenţă.

Documentul subliniază, de asemenea, responsabilitatea uriasă pe care Casa Albă o are în combaterea riscurilor unei potenţiale pandemii. Aceste recomandări contrastează cu întârzierile administraţiei Trump în oferirea unui răspuns guvernamental.

În manual se mai arată că guvernul american trebuie să folosescă toate resursele de care dispune pentru a preveni, încetini sau atenua răspândirea unei boli infecţioase. De asemenea, ghidul solicită un „mesaj unitar” necesar pentru a gestiona cel mai bine îngrijorările publicului american. „Coordonarea timpurie a comunicărilor de criză, printr-un singur purtător de cuvânt, este esenţială”. Cu toate acestea, răspunsul SUA la coronavirus a fost prezentat de mai mulţi purtători de cuvânt care au oferit mesaje contradictorii. 

Pe de altă parte, Trump se gândeşte acum chiar să relaxeze recomandările guvernului cu privire la coronavirus pentru a debloca economia până la Paşte, în ciuda obiecţiilor consilierilor de sănătate publică.

Consiliul de securitate naţională al SUA a conceput ghidul - numit oficial Jurnalul pentru răspuns timpuriu la ameninţările bolilor infecţioase emergente şi a incidentelor biologice de mare risc, dar cunoscut colocvial drept „jurnalul de pandemie” - pe tot parcursul anului 2016. Proiectul a fost condus de funcţionari publici de renume, dar şi de politicieni care doreau să se asigure că viitoarele răspunsuri la o eventuală pandemie vor fi mai bine gestionate decât cele formulate în epidemia de Ebola din 2014-2015.

Administraţia Trump a fost informată despre existenţa jurnalului în 2017, au confirmat patru foşti oficiali.

Într-un interviu susţinut marţi la Fox News, Trump a declarat că „nimeni nu se aştepta vreodată la aşa ceva”. Peste 460.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în întreaga lume. 

Dar asistenţilor lui Trump li s-a spus să se aştepte la o potenţială pandemie şi chiar anul trecut au desfăşurat un excerciţiu pregătit de fosta administraţie Obama, ca urmare a lecţiilor învăţate de guvern din lupta impotriva Ebola. Este vorba despre scenariul „Crimson Contagion”, ale cărui rapoarte arătau cât de nepregătit va fi guvernul federal în lupta cu un virus pentru care nu există tratament.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite